• Τράπεζες

    Citi για ελληνικές τράπεζες: Παραμένει αγοραστής για τις μετοχές τους

    15 δισ. νέα ομόλογα από τις ελληνικές τράπεζες ως τέλος του 2025

    Φ. Καραβίας – Χρ. Μεγάλου – Π. Μυλωνάς – Β. Ψάλτης


    Η αμερικανική τράπεζα Citi και ο Simon Nellis επαναλαμβάνουν τη θετική άποψη για τις ελληνικές τράπεζες. Οι συστάσεις αγοράς (buy) δεν αλλάζουν.

    Οι τιμές στόχοι για τις μετοχές τους είναι για την Alpha Bank στα 2,40 ευρώ (68% περιθώριο ανόδου), Eurobank στα 2,30 ευρώ (23% ανοδικό περιθώριο), Εθνική Τράπεζα στα 9,45 ευρώ (34% ανοδικό περιθώριο) και Τράπεζα Πειραιώς στα 5,20 ευρώ (49% ανοδικό περιθώριο).

    «Τα κέρδη ήταν ισχυρά τα τελευταία τρίμηνα, υποστηριζόμενα από τη διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους από τις αυξήσεις των επιτοκίων, την αξιοπρεπή αύξηση των δανείων, την ισχυρή δυναμική των αμοιβών και το συγκρατημένο λειτουργικό κόστος και κόστος κινδύνου. Αν και οι προοπτικές κερδών τίθενται υπό μεγαλύτερη πρόκληση τώρα που τα επιτόκια μειώνονται, ο αντίκτυπος μετριάζεται από τις ενέργειες της διοίκησης και τα καλά συμπεριφερόμενα beta καταθέσεων και τη μέτρια στροφή προς τις προθεσμιακές καταθέσεις. Ως εκ τούτου, προβλέπουμε μόνο μια μέτρια αρνητική πορεία ολίσθησης των κερδών του σύμπαντος κάλυψης των ελληνικών τραπεζών μας και θεωρούμε τις ελληνικές τράπεζες φθηνές σε σύγκριση με την ευρύτερη ομάδα ομολόγων τους τόσο σε επίπεδο P/BV έναντι ROE όσο και σε επίπεδο P/E. Ενώ έχουμε αξιολογήσεις buy για όλες τις ελληνικές τράπεζες, βλέπουμε το μεγαλύτερο θεμελιώδες περιθώριο ανόδου για την Alpha Bank και την ΕΤΕ», εξηγεί ο Nellis.

    «Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) έχουν κορυφωθεί και οι προοπτικές είναι πιο δύσκολες, καθώς τα επιτόκια μειώνονται, αλλά οι τράπεζες αναμένεται να μετριάσουν τον αντίκτυπο με στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου, επέκταση της διάρκειας του χαρτοφυλακίου επενδυτικών τίτλων και αύξηση του όγκου. Ως εκ τούτου, προβλέπουμε μόνο μια μέτρια αρνητική καθοδική πορεία για το NII και τα κέρδη του σύμπαντος κάλυψης των ελληνικών τραπεζών μας κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Η αύξηση των προμηθειών αναμένεται να παραμείνει υποστηρικτική για την αύξηση των κερδών, όπως και το περιορισμένο λειτουργικό κόστος και το κόστος κινδύνου. Παρόλο που οι ελληνικές τράπεζες δεν προσφέρουν αύξηση κερδών, εξακολουθούν να εμφανίζονται φθηνές σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες τόσο σε επίπεδο P/BV έναντι ROE όσο και σε επίπεδο P/E. Βλέπουμε το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου στην Alpha Bank, δεδομένης της σημαντικής έκπτωσης στην αποτίμησή της σε σχέση με τους ομολόγους της, ακολουθούμενη από την Πειραιώς και την ΕΤΕ. Σημειώνουμε ότι για τη Eurobank επαναλαμβάνουμε την κάλυψη με αξιολόγηση buy και τιμή στόχο €2,40 μετά από μια περίοδο περιορισμού»,, εξηγεί ο Nellis.

    Ανανεώνουμε τις προβλέψεις μας για κέρδη και τις τιμές στόχους

    ΕΤΕ: Αυξάνουμε τις εκτιμήσεις μας για τα βασικά κέρδη της ΕΤΕ κατά +10% φέτος, +13% το επόμενο έτος και κατά +6% το οικονομικό έτος 2026, αντανακλώντας τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα και τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της διοίκησης. Η ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών μας για τα κέρδη μας οδηγεί σε αύξηση της τιμής στόχου στα €9,45 από €8,85 προηγουμένως και επαναλαμβάνουμε την αξιολόγηση buy για τη μετοχή.

    Alpha Bank: Αυξάνουμε τις εκτιμήσεις μας για τα βασικά κέρδη της Alpha Bank κατά +6% φέτος, +4% το επόμενο έτος και κατά +2% το 2026, αντανακλώντας τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα και τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της διοίκησης. Η ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τα υποκείμενα κέρδη μας οφείλεται κυρίως σε μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση των προοπτικών για το περιθώρια NIM και το NII, και τα έσοδα από συναλλαγές και λοιπά έσοδα, καθώς και σε χαμηλότερες προβλέψεις για το οργανικό κόστος κινδύνου, ιδιαίτερα φέτος και το επόμενο έτος. Διατηρούμε την τιμή στόχο των 2,4 ευρώ ανά μετοχή και επαναλαμβάνουμε την αξιολόγηση Buy για τη μετοχή.

    Eurobank: Συνεχίζουμε την κάλυψη της Eurobank με τιμή στόχο €2,30 και αξιολόγηση buy μετά από μια περίοδο περιορισμού. Οι προβλέψεις μας για τα κέρδη ενσωματώνουν πλέον την απόκτηση του 55,9% της Ελληνικής Τράπεζας (Κύπρος), η οποία θα ενοποιηθεί πλήρως στα οικονομικά στοιχεία του Ομίλου από το γ’ τρίμηνο.

    Τράπεζα Πειραιώς: Αφήνουμε αμετάβλητες τις προβλέψεις μας μετά την πρόσφατη επικαιροποίηση του μοντέλου μας, όπου αυξήσαμε τις εκτιμήσεις μας για τα κέρδη κατά +9% φέτος και το επόμενο έτος και +2% το 2026, κυρίως λόγω των πιο αισιόδοξων προβλέψεων για το NII και το κόστος κινδύνου. Η τιμή στόχος μας παραμένει στα €5,20 και η μετοχή παραμένει με διαβάθμιση buy.

    Διαβάστε επίσης

    Aegean: Γιατί ο Ευτύχης Βασιλάκης αγοράζει την Atcom του Νίκου Θ. Βαρδινογιάννη

    Ελληνικό: Προχωρά η επένδυση του Σπύρου Λάτση για κατοικίες στη γειτονιά Little Athens

    UBS για ελληνικές τράπεζες: Αναδύονται δυναμικά, για να ανταμείψουν τους μετόχους

     



    ΣΧΟΛΙΑ