• Ναυτιλία

    Διώρυγα Σουέζ: Μειώθηκε η διέλευση πλοίων κατά 49% εξαιτίας των Χούθι

    Osama Rabie, πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ

    Osama Rabie, πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ


    Ο αριθμός των πλοίων που διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου μειώθηκε κατά 49% από τις αρχές του 2024, σύμφωνα με δήλωση Αιγύπτιου αξιωματούχου.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Διώρυγας του Σουέζ, Ναύαρχος Ossama Rabiee, τόνισε ότι ο αριθμός των πλοίων που διέρχονται από το κανάλι μειώθηκε από 25.887 πλοία το οικονομικό έτος 2022/2023 σε 20.148 πλοία το οικονομικό έτος 2023/2024.

    Τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου μειώθηκαν επίσης σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, εξαιτίας των επιθέσεων που δέχονται τα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ενεργούν ως αλληλέγγυοι για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ έχουν μειωθεί κατά 50-60% φέτος, λόγω της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή.

    Ο Ossama Rabiee αναφέρθηκε πρόσφατα στον αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και στις θαλάσσιες και οικονομικές προκλήσεις με την αποφυγή της περιοχής και τη λήψη εναλλακτικών οδών μακριά από τη Διώρυγα του Σουέζ.

    Ωστόσο, πιστεύεται ότι «η διώρυγα του Σουέζ θα παραμείνει η πρώτη επιλογή και ότι η επιστροφή τους είναι αναπόφευκτη για να περάσουν τη διώρυγα μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή».

    Η Διώρυγα του Σουέζ είναι μια ζωτικής σημασίας αρτηρία για το παγκόσμιο εμπόριο και ένας από τους περισσότερο χρησιμοποιούμενους ναυτιλιακούς δρόμους στον κόσμο.

    Διώρυγα του Σουέζ (Φωτο αρχείου)
    Διώρυγα του Σουέζ (Φωτο αρχείου)

    Διαβάστε επίσης:

    Ερυθρά Θάλασσα: Νέα επίθεση σε πλοίο ανοικτά της Υεμένης

    Τέρνα Ενεργειακή: Γίνεται η ισχυρή βάση της Masdar για νέες εξαγορές- Η Ελλάδα στο επίκεντρο νέων επενδύσεων

    Ε.Ε.: «Πράσινο» φως για έκτακτο δάνειο, ύψους 35 δισ ευρώ προς την Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ