• Ναυτιλία

    Ναυπηγεία και θαλάσσιες μεταφορές στο επίκεντρο του Μνημονίου των Επιμελητηρίων Πειραιά και Μαυροβουνίου

    • NewsRoom


    Ισχυρή βάση για μια διευρυμένη συνεργασία ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου αγαθών, καθώς και αξιοποίησης της ελληνικής τεχνογνωσίας σε τομείς όπως ο κατασκευαστικός, ο αγροτοδιατροφικός, ο χρηματοπιστωτικός, ο ενεργειακός, καθώς και ο τομέας θαλασσίων μεταφορών, αλλά και των ναυπηγείων, αποτελεί το Μνημόνιο που υπέγραψαν, χθες, στον Πειραιά, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και το Οικονομικό Επιμελητήριο του Μαυροβουνίου.

    Υποδεχόμενος την Επιμελητηριακή αποστολή του Μαυροβουνίου, επικεφαλής της οποίας ήταν η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαυροβουνίου, κα Nina Drakić, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το πεδίο της οικονομικής μας συνεργασίας, το διμερές μας εμπόριο, είναι σε φάση ανάπτυξης.

    Όμως, παρατήρησε ότι υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλα περιθώρια για τη διεύρυνσή του σε τομείς όπως είναι η καινοτομία, η τεχνολογία, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, οι επικοινωνίες και οι υποδομές.

    Έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές ελληνικές επενδύσεις στο Μαυροβούνιο, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού, αλλά οι ορίζοντες και για άλλες επιχειρηματικές δράσεις, από κοινού, ελληνικών και μαυροβούνιων επιχειρήσεων, και όχι μόνο, είναι ανοικτοί.

    Οι τρόποι ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας, βελτίωσης του υφιστάμενου διμερούς θεσμικού πλαισίου, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσουν αμφίδρομα θετική δυναμική, για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αλλά και συνεργειών σε εξαγωγικούς τομείς, για τους οποίους και οι δύο χώρες διατηρούν ζέον ενδιαφέρον.

    Σε μία χρονική συγκυρία όπου οι γύρω μας γεωπολιτικές εντάσεις αμφισβητούν την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, όπως ανέφερε ο Βασίλης Κορκίδης, ο επιχειρηματικός κόσμος του ευρύτερου Πειραϊκού χώρου ευελπιστεί την περεταίρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών επαφών, ως στοιχείου ενδυνάμωσης της οικονομικής σταθερότητας στην ευαίσθητη αυτή «γωνιά» των Δυτικών Βαλκανίων.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνεται και το Μαυροβούνιο είναι ένα κομμάτι των Δυτικών Βαλκανίων, ανέφερε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., σημειώνοντας ότι, ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία, η οποία έλαβε το πράσινο φως να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες, η επόμενη προσθήκη της Ένωσης είναι πιθανό να είναι μια χώρα, στην άλλη πλευρά της Βαλκανικής: το Μαυροβούνιο.

    Στην Επιμελητηριακή αποστολή μετείχαν, επίσης, τα υψηλόβαθμα στελέχη, κ. Stevan Karadaglić, Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Pavle D. Radovanović, Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαυροβουνίου, η κα Katja Vukotić της πρεσβείας του Μαυροβουνίου στην Αθήνα και η κα Jelena Adžić, Σύμβουλος, Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, του Επιμελητηρίου Μαυροβουνίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Buy, hold or Sell: Άμεση ανάλυση για OPTIMA, ΕΛΧΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ

    Τι συζήτησαν Μπάιντεν – Νετανιάχου για το Ιράν – Ημίωρη η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών

    ΥΠΕΝ: Νέο ωράριο από σήμερα για το νυχτερινό ρεύμα

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ