• Business

    Bayer: Ανοίγει ξανά υπόθεση για τα «αιώνια χημικά» της Monsanto – Βουτιά για τη μετοχή

    • NewsRoom

    Bill Anderson CEO Bayer AG (Πηγή: bayer.com)


    Σε “ελεύθερη πτώση” βρίσκεται η μετοχή της Bayer την Τετάρτη, αφού αμερικανικό δικαστήριο ανέφερε ότι θα εξετάσει την έφεση σε μια καταγγελία που αφορά τη Monsanto, θυγατρική του γερμανικού κολοσσού, τα προϊόντα της οποίας φέρεται να έβλαψαν πολλούς ανθρώπους σε σχολείο της Ουάσιγκτον.

    Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2023, η Monsanto καταδικάστηκε από δικαστήριο των ΗΠΑ να πληρώσει 857 εκατομμύρια δολάρια για ζημίες και τόκους σε σπουδαστές και συγγενείς σε σχολικό ίδρυμα της πολιτείας Ουάσιγκτον διότι εκτέθηκαν σε πολυχλωριωμένο διφαινύλιο (PCB), ρύπο που συγκαταλέγεται στα λεγόμενα «αιώνια χημικά».

    Σύμφωνα με την Bayer, δεν θα αλλάξει κάτι σε σχέση με τα στοιχεία της υπόθεση στο εφετείο, ενώ επιμένει να υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες σχετίζονται με συστατικά, που η Monsanto έχει διακόψει οικειοθελώς την χρήση του από το 1977.

    Η μετοχή της Bayer υποχωρούσε πάνω από 7% το μεσημέρι στο Λονδίνο, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοσή της από τον περασμένο Μάρτιο.

    Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική εταιρεία βιοεπιστημών, αγόρασε τη Monsanto για 63 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 και από τότε έχει αντιμετωπίσει εκτεταμένες και δαπανηρές δικαστικές διαμάχες σχετικά με το αν το ζιζανιοκτόνο Roundup της εταιρείας προκαλεί καρκίνο.

    “Βροχή” καταγγελιών έχει οδηγήσει την εταιρεία σε διάφορα δικαστήρια των ΗΠΑ, προσπαθώντας να πολεμήσει νομικά τις καταγγελίες για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, από την έκθεση σε προϊόντα της Monsanto, συμπεριλαμβανομένου του Roundup Weed killer.

    Η μετοχή της Bayer υποχώρησε περισσότερο από 30% πέρσι, εν μέσω παρατεταμένων δικαστικών αντιπαραθέσεων για τη Monsanto και του υψηλού χρέους της εταιρείας.

    Σύμφωνα με το Reuters, περίπου 125.000 καταγγελίες έχουν υποβληθεί κατά του προϊόντος στις ΗΠΑ.

    Πάνω από τις μισές διευθετήθηκαν με διακανονισμό ύψους 10,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Bayer εκτινάχθηκε κατά περίπου 12% τον Aύγουστο, καθώς η εταιρεία δήλωσε ότι σημείωσε νομική νίκη σε υπόθεση αγωγής που είχε ασκηθεί εναντίον της σχετικά με ισχυρισμούς ότι η έκθεση στο δημοφιλές ζιζανιοκτόνο Roundup οδηγεί σε καρκίνο.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το 3ο εφετείο της Φιλαδέλφεια αποφάνθηκε υπέρ της Bayer και κατά της αξίωσης του ενάγοντα Ντέιβιντ Σάφνερ, ο οποίος ισχυριζόταν ότι η Monsanto, παραβίασε την πολιτειακή νομοθεσία με το να μην προσθέσει μια προειδοποιητική σήμανση για κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου στην ετικέτα του Roundup.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Επενδυτικό πρόγραμμα 1,5 δισ. ευρώ έως το 2026

    Bayer: Άλμα 12% για τη μετοχή της – Κέρδισε δίκη σχετική με το φερόμενο ως καρκινογόνο Roundup στις ΗΠΑ

    Bayer Ελλάς: Επιλέγει την Entersoft ως πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης



    ΣΧΟΛΙΑ