• Το «Βατερλώ» του Ξηρουχάκη και της Εθνικής, το πρόβλημα Μπίτζιος με την ασφαλιστική, η επιταγή 500.000 ευρώ του Κικίλια και η Μις Τουρισμός, η κρυφή αξία των Cenergy και Optima και τα γενέθλια του Διβάνη

    Αγαπητοί αναγνώστες, θέλω να επανέλθω στο αγαπημένο πρόσωπο της στήλης, τον Ηλία Ξηρουχάκη, που για ακόμα 80 ημέρες θα είναι επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Ηλίας Ξηρουχάκης: Πού είναι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές;

    Αγαπητοί αναγνώστες, θέλω να επανέλθω στο αγαπημένο πρόσωπο της στήλης, τον Ηλία Ξηρουχάκη, που για ακόμα 80 ημέρες θα είναι επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Και θέλω να ρωτήσω τα εξής απλά:

    Πως αισθάνεται που «έπεσαν στην παγίδα του» χιλιάδες μικροί και μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές της Εθνικής Τράπεζας;

    Που τοποθετήθηκαν στο πρόσφατο placement των 7,55 ευρώ ανά μετοχή;

    Πού είναι οι μεγάλοι και μακροπρόθεσμοι επενδυτές που υποτίθεται ότι αγόρασαν (και θα διακρατούσαν) Εθνική στα 7,55 ευρώ;

    Ποιοι κάθε ημερα ξεφορτώνονται «καραβιές» χαρτιών;

    Ο κ. Ξηρουχάκης κοιμάται ήσυχος τα βράδια;

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη, χθες η μετοχή έκλεισε στα 7,43 ευρώ με μεγάλη πτώση σχεδόν 2%.

    Με τρομακτικό όγκο συναλλαγών που έφθασε τα 6,9 εκατ. χαρτιά.

    Δηλαδή η μετοχή έκλεισε χαμηλότερα από την τιμή που έγινε το placement στα 7,55 ευρώ.

    Οι Ελληνάρες που έκαναν το λάθος να αγοράσουν Εθνική, πλέον είναι Big Time χαμένοι.

    Αγαπητοί αναγνώστες, το mononews.gr σας είχε προειδοποιήσει σχεδόν ένα μήνα πριν, με συνεχόμενα δημοσιεύματα.

    Προφανώς δεν πρέπει να έχετε πλέον κανένα παράπονο.

    Μεγάλα παιδιά είστε.

    Οι «κρυφές» αξίες της Cenergy

    Σήμερα είναι η κρίσιμη ημέρα για την CENERGY.

    To απόγευμα στις 16.00 κλείνει το βιβλίο προσφορών και ολοκληρώνεται η αύξηση κεφαλαίου, για την άντληση 200 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της κατασκευής της νέας μονάδας παραγωγής καλωδίων στις ΗΠΑ.

    Η μετοχή χθες έκλεισε με μικρές απώλειες στα 9,50 ευρώ με όγκο συναλλαγών τα 326.000 χαρτιά.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας έχουν δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν ξένοι θεσμικοί επενδυτές και επιχειρηματίες από Ευρώπη και Αμερική ενώ  με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου θα αυξηθεί το free float της εταιρείας στο 30% από 20% σήμερα, ενώ αναμένεται να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και νέα επενδυτικά κεφάλαια και επενδυτές από τις ΗΠΑ.

    Σημειώνεται ότι καθώς η αύξηση κεφαλαίου είναι σε ποσό και όχι σε αριθμό μετοχών δόθηκε μια ενδεικτική τιμή με βάση το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, αλλά η τελική τιμολόγηση θα γίνει αύριο Παρασκευή μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών.

    «Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της εταιρείας και καλούμε και νέους μετόχους να συμμετέχουν σε αυτό», τόνισε χθες η διοίκηση της εταιρεία σε παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε.

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την εταιρεία στη σημασία της αμερικάνικης αγοράς καλωδίου, και στους λόγους που έκαναν τη Cenergy να λάβει την απόφαση να δραστηριοποιηθεί εκεί.

    Όπως είπαν η ζήτηση για καλώδια είναι τόσο μεγάλη στις ΗΠΑ που ο χρόνος παράδοσης φτάνει το 1 έτος, ενώ τα περιθώρια κέρδους ξεπερνούν το 20%.

    Συνολικά η αγορά των καλωδίων στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα χερσαία είναι μια αγορά των 8 δισ. ευρώ.

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η διοίκηση, το εργοστάσιο της Κορίνθου που παράγει υποθαλάσσια καλώδια εκτελούσε 5 παραγγελίες το χρόνο πριν τις επενδύσεις που ολοκληρώνονται φέτος και το 2025 θα μπορεί να εκτελεί 11 παραγγελίες το χρόνο, με ανάλογη επίδραση στο τζίρο και στην κερδοφορία.

    Η διοίκηση της εταιρείας έδωσε ακόμη ένα στοιχείο για τη μεσοπρόθεσμη αξία της εταιρείας.

    Η Prismian εξαγόρασε εταιρεία καλωδίων στις ΗΠΑ με αποτίμηση 18 φορές τα EBITDA, όταν η CENERGY σήμερα έχει κεφαλαιοποίηση 1,9 δισ. ευρώ και εκτίμηση για EBITDA 2024 στα 245 εκ. ευρώ, δηλαδή διαπραγματεύεται με 7,7 φορές τα EBITDA της.

    OPTIMA BANK: Νέα άνοδος

    Χθες σας ενημέρωσα για την  Optima Bank ότι η μετοχή παίζει να μπει στο περίφημο δείκτη FTSE25 του ελληνικού χρηματιστήριου.

    Όλα θα εξαρτηθούν από την κεφαλαιοποίηση του μηνός Οκτωβρίου, παρόλο που το  rebalancing γίνεται τον Δεκέμβριο.

    Αυτό που δεν σας έγραψα είναι ποια μετοχή είναι επικίνδυνη να τεθεί εκτός.

    Είναι η AUTOHELLAS, η οποία πλέον έχει φτάσει σε κεφαλαιοποίηση τα 504 εκατ. ευρώ.

    Χθες η Autohellas έκλεισε με μεγάλες απώλειες 3%.

    H Optima όμως ολοκλήρωσε την συνεδρίαση έκλεισε οριακά κέρδη στα 13 ευρώ και με κεφαλαιοποίηση 959 εκατ. ευρώ.

    Πάντως, η ένταξη στο FTSE25 θα φέρει επιπλέον κεφάλαια στην  εισηγμένη τράπεζα.

    Ο Μπίτζιος, η Εθνική τράπεζα και η ασφαλιστική

    Έναν «πονοκέφαλο» που ακούει στο όνομα Φέλιξ Μπίτζιος έχει μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία στην χώρα μας, καθώς ο ίδιος τελεί σε καθεστώς κυρώσεων από την OFAC ως ο μέτοχος του 35% της Intellexa, της εταιρείας που παράγει και εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης Predator.

    Και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα βρίσκεται στην συγκεκριμένη «μαύρη λίστα» για πολύ πολύ καιρό.

    Ποιο είναι το πρόβλημα;

    Ο Φέλιξ Μπίτζιος τα τελευταία χρόνια έχει χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία, ως «επενδυτικό καταφύγιο».

    Συγκεκριμένα, συστηματικά την τελευταία τριετία οδεύει μεγάλα ποσά από τις κυπριακές του εταιρείες σε συγκεκριμένο αποταμιευτικό ασφαλιστικό προϊόν της Ασφαλιστικής.

    Αν και η προέλευση αυτών των χρημάτων είναι άγνωστη η Ασφαλιστική δεν έχει κάνει καμιά αναφορά ως σήμερα στις εποπτικές αρχές.

    Αντιθέτως, η Εθνική Τράπεζα μέσω της οποίας διοχετεύθηκαν πολλά από αυτά τα χρήματα, φαίνεται πως έχει κάνει report στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, όπως και ήταν υποχρεωμένη λόγω της υπαγωγής του Μπίτζιου σε διεθνείς κυρώσεις.

    Για να μη μακρηγορούμε, εάν η Ασφαλιστική δεν έχει ήδη σταματήσει να συναλλάσσεται με τον μέτοχο της Intellexa, τότε η μητρική εταιρεία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο εικοσαπλάσιο της αξίας των ποσών που έχει επενδύσει ο Μπίτζιος στο ασφαλιστικό της προϊόν.

    Την ίδια ακριβώς τύχη θα έχουν και όλες οι τράπεζες από τις οποίες έχουν περάσει ή θα περάσουν χρήματα του Μπίτζιου ή των εταιρειών του και δεν κάνουν σχετικές αναφορές στην OFAC και στην ελληνική Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος.

    Το μυστικό της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ και της MASDAR

    Πριν από λίγες εβδομάδες σας είχαν ενημερώσει ότι ο πολυεθνικός όμιλος της MASDAR θα χρησιμοποιήσει την ελληνική Τέρνα Ενεργειακή ως βάση για τις επενδύσεις της στα Βαλκάνια και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

    «Η εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή με έδρα την Ελλάδα θα διευκολύνει την ανάπτυξη της Masdar στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και όχι μόνο», δήλωσε ο χθες διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ahmed Al Awadi στο Balkan Green Energy News.

    Η Masdar έχει θέσει τους στόχους της παγκόσμιας δυναμικότητας για το 2030 στα 100 GW σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ένα εκατομμύριο τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως.

    «Βλέπουμε την Terna Energy ως εφαλτήριο για τις επενδύσεις της Masdar στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και πέρα από αυτήν», υπογράμμισε ο Al Awadi.

    H νέα εταιρεία του Σπύρου Λάτση

    Στη διαχείριση κατοικιών στρέφεται η Lamda Development μέσω της κοινοπραξίας με τον Σπύρο Λάτση, που προχωρά με τη σύσταση της εταιρείας Aura Residential Investment Group που είχε προαναγγελθεί από τις αρχές του 2024.

    Στόχος είναι η αύξηση της ρευστότητας και μέσω επαναλαμβανόμενων εσόδων (όπως είναι τα ενοίκια από τις κατοικίες) από το 2027 κι έπειτα, οπότε θα έχει μπει στις ράγες η πρώτη φάση του Ελληνικού, απόφαση που ελήφθη χάρη «στη ζήτηση για ποιοτικούς χώρους διαβίωσης στα νότια προάστια», σύμφωνα με τη διοίκηση.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η Lamda Development και η κυπριακή Xeris Ventures του Σπύρου Λάτση θα επενδύσουν 225 εκατομμύρια για την ανάπτυξη οικιστικού συγκροτήματος στη γειτονιά Little Athens.

    Ο Κικίλιας, το νόμιμο και το ηθικό

    H αποκάλυψη από το mononews του συμβολαίου αγοράς διαμερίσματος στη Βασιλίσσης Σοφίας 14 από τον Βασίλη Κικίλια, προκάλεσε, όπως αναμενόταν «σεισμό».

    Απορώ βεβαίως με όλη αυτή τη συζήτηση μιας και ο υπουργός απάντησε ότι πούλησε άλλα περιουσιακά στοιχεία, πήρε χρήματα αντίστοιχα με αυτά που έδωσε για το σπίτι των 115 τετραγωνικών και όλα μια χαρά.

    Τώρα τα περί ηθικής είναι άλλο ζήτημα και δεν θα ασχοληθώ βεβαίως ούτε με τα troll που έχουν «ξεσκίσει» τον Κικίλια από χθες.

    Αλλά όταν το Μέγαρο Μαξίμου καλεί τον υπουργό για εξηγήσεις, εικάζω ότι έχει πρόβλημα μεγάλο.

    Ειδικά όταν σε όλα αυτά προστίθενται και τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι με τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από το Γραμματικό κι έσβησε στο… Χαλάνδρι.

    Ο κ. Κικίλιας έχει θέμα και για να θυμηθούμε και την ιδιότητά του ως μπασκετμπολίστα, τρώει απανωτά καρφώματα και δεν μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι.

    Βεβαίως, ο Παύλος Μαρινάκης τον κάλυψε, εφόσον το πόθεν έσχες του δικαιολογεί μια τέτοια αγορά.

    Εγώ πάντως κρατώ κάτι που μου μοιάζει ως… αιχμή: «Τώρα, ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Διαχειρίζεται, όπως θέλει, την περιουσία του.

    Είναι κάτι που, προφανώς, εμείς απαιτούμε πριν και πάνω από όλα.

    Όλοι κρινόμαστε καθημερινά, όπως έχω πει πολλές φορές, με πρώτον και κυριότερο τον Πρωθυπουργό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Τα συμπεράσματα δικά σας…

    Οι διαδρομές της επιταγής των 500.000 ευρώ

    Σήμερα ο wiseman και το mononews δημοσιεύουν κι άλλα στοιχεία από το συμβόλαιο αγοράς του διαμερίσματος από τον Βασίλη Κικίλια.

    Στοιχεία που είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, ειδικά από τη στιγμή που ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε την πώληση περιουσιακών στοιχείων του, αλλά όχι ποια και ποιας αξίας.

    Σας αποκαλύπτω, λοιπόν, τη διαδρομή της μίας επιταγής 500.000 ευρώ που έδωσε στον πωλητή ο υπουργός.

    Που εκτιμώ ότι πήρε αυτή την επιταγή ως μέρος του τιμήματος των περιουσιακών στοιχείων που ισχυρίζεται ότι πούλησε.

    Η επιταγή έχει εκδοθεί από την τράπεζα Eurobank, στο υποκατάστημα Αμαρουσίου.

    Αρχικά ήταν σε διαταγή μιας εταιρείας ονόματι Apollo Capital INC Limited.

    Στη συνέχεια μεταβιβάστηκε αφού οπισθογραφήθηκε στην ΜΙΚΕ με την επωνυμία CAVE DEGLI ANGELI MON.IKE».

    Τέλος, αφού οπισθογραφήθηκε από αυτήν μεταβιβάστηκε στον Βασίλη Κικίλια ο οποίος την έδωσε στα χέρια του πωλητή.

    Έχει ενδιαφέρον, πάντως η δομή των εταιρειών που εμπλέκονται στην επιταγή.

    Η εταιρεία Apollo Capital Group με έδρα την Κύπρο, έχει πολλές δραστηριότητες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, στην ενέργεια και στις κατασκευές – ακίνητα.

    Φέρεται να έχει ακίνητα στην Αθήνα, την Ύδρα, τη Μύλο, τους Πεταλιούς, όπου υπήρχε ένα σχέδιο για τη δημιουργία Resort δίπλα σε αυτό που θέλει να φτιάξει η Grivalia.

    Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα: «Η ανάπτυξη του νησιού θα είναι σε μεγάλη κλίμακα, Βίλλες, Ξενοδοχεία, Μαρίνες, Γκολφ, κτλ. Λόγω της μοναδικότητας και παρθένας μορφής του νησιού μεγάλοι Όμιλοι του Εξωτερικού έχουν εκδηλώσει σοβαρό ενδιαφέρον.»

    Ο Ομιλος αυτός έχει φτιάξει θυγατρικές που βρίσκουμε στο ΓΕΜΗ.

    Η μία Apollo Capital Properties με έδρα του Ζωγράφου, συστάθηκε το 2007 με αρχικό κεφάλαιο 785 χιλ. ευρώ και πρόεδρος και CEO είναι ο Αλέξανδρος – Σταύρος Ευσταθίου, με αντιπρόεδρο τον Σπύρος Ροσόλιμο.

    Υπάρχουν κι άλλες εταιρείες με την ίδια διεύθυνση και τους ίδιους πάνω – κάτω επικεφαλής.

    H Cave, η Μις Τουρισμός και ο γνωστός Σπύρος Ροσόλιμος

    Και πάμε στην εταιρεία CAVE DEGLI ANGELI MON.IKE από την οποία πήρε ο Κικίλιας την επιταγή.

    Έχει έδρα το Πικέρμι, συστάθηκε το 2022 με κεφάλαιο… 4,5 εκατομμύρια ευρώ με σκοπό την κατασκευή ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων και μοναδικός εταίρος είναι μια εταιρεία ονόματι Νέα Ζωή Αττική Ανάπτυξη Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, ενώ διαχειριστής ο γνωστός από την Apollo, Σπύρος Ροσόλιμος.

    Όπως διαπιστώνουμε, η Νέα Ζωή μπήκε στην εταιρεία Cave τον περασμένο Ιούλιο με αλλαγή του καταστατικού.

    Ενώ ψάχνοντας για την συγκεκριμένη εταιρεία, στον τελευταίο ισολογισμό για το 2022, παρουσιάζει μηδενική δραστηριότητα γράφοντας μόνο ότι το σύνολο ενεργητικού είναι 4.499.292,00 με ζημίες 708 χιλιάδες.

    Ψάχνοντας για τους εταίρους της εταιρείας Νέα Ζωή Αττική Ανάπτυξη, βρίσκουμε ότι ιδρυτής είναι η κυρία Θεοδώρα Ντανιέλα Ντε Μοράις Μοσχούρη, γνωστό μοντέλο στη show bizz που το 2015 είχε πάει στην Κίνα να εκπροσωπήσει την Ελλαδα ως Μις Τουρισμός, αλλά αποβλήθηκε για… ανάρμοστη συμπεριφορά.

    Διαχειριστής της εταιρείας είναι κάποιος κύριος ονόματι Δημήτρης Ανδρούτσος.

    Ουσιαστικά η εταιρεία από την οποία πήρε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας την επιταγή έχει εταίρους τη Νέα Ζωή, άρα το μοντέλο Θεοδώρα Ντανιέλα Ντε Μοράις Μοσχούρη και τον κ. Ροσόλιμο.

    Μια λεπτομέρεια ιδιαίτερα σημαντική. Το email της ιδρυτού είναι της… Apollo Capital Group, επομένως συνάγεται το συμπέρασμα ότι είναι εταιρεία συνδεόμενη με τον συγκεκριμένο όμιλο που είχε πρώτη την επιταγή του κ. Κικίλια.

    Ο γνωστός μας… Σπύρος Ροσόλιμος, στο παρελθόν απασχόλησε την κοινή γνώμη.

    Ο λόγος;

    Δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο ίδιος και η κόρη του Αταλάντα, έχουν μεγάλη έκταση στο Ντράφι, σε καμένη περιοχή και θέλουν τον αποχαρακτηρισμό και την πώλησή της.

    Εκεί είχε εμπλακεί και η γνωστή μας… Apollo Group που φερόταν να έχει στην ιδιοκτησία της περί τα 3.500 στρέμματα στην περιοχή.

    Ο κ. Ροσόλιμος απάντησε τότε ότι διαθέτει συνολικά έκταση 641,6 στρεμμάτων που ανήκουν στην ανώνυμη εταιρεία «Κτήμα Πεντέλης Α.Ε.», ιδιοκτησίας του ιδίου και της κόρης του.

    Ο Αδωνις… πλήρωσε το ρετιρέ του Βασίλη

    Και μιας και μιλάμε για το διαμέρισμα του Κικίλια, αυτό που έγινε στα social media με τον Άδωνι δεν λέγεται.

    Και αποδεικνύει ότι υπάρχει πολύ «σκουπιδαριό» που εύκολα βυσοδομεί κατά πάντων.

    Ετσι, λοιπόν, ο Άδωνις Γεωργιάδης πλήρωσε την αγορά του ακινήτου από τον Βασίλη Κικίλια, καθώς στοχοποιήθηκε αδίκως, ότι αυτός είναι ο υπουργός πίσω από το διαμέρισμα στη Βασιλίσσης Σοφίας.

    Ο αιώνιος εχθρός του, Παύλος Πολάκης, υπονόησε ότι είναι ο Άδωνις, χωρίς στοιχεία βεβαίως και στην πάγια τακτική της δολοφονίας χαρακτήρων, για να αναλάβουν στη συνέχεια τα troll.

    Μέχρι και πρωτοσέλιδο σε εφημερίδα έγινε ο Άδωνις για ένα σπίτι που δεν αγόρασε ποτέ.

    «Τιμή μου να με υβρίζουν και να με κατηγορούν», απάντησε ο υπουργός Υγείας, όμως, ένα έχει ενδιαφέρον.

    Θα βγει ο Πολάκης ή οποιοσδήποτε από αυτούς που τον κατονόμασαν ως αγοραστή του διαμερίσματος, να του ζητήσουν συγγνώμη;

    Τι ψάχνουμε. Ψύλλους στα… άχυρα του διαδικτύου.

    Έβγαλε λαυράκια το workshop για το αέριο…

    Τελικά το κλειστό workshop της Κομισιόν στην Αθήνα για το αέριο έβγαλε ειδήσεις.

    Το αμερικανικό ενδιαφέρον για υπερατλαντικό αέριο στην ΕΕ, είχε ήδη εκδηλωθεί από τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Ενέργεια, Τζέφρι Πάιατ.

    Αλλά τώρα είχαμε και την ενεργό παρουσία τριών μεγάλων Αμερικανών παραγωγών αερίου στην Αθήνα και μιας μεγάλης πολυεθνικής παροχής υπηρεσιών, που θέλουν να εξάγουν στην ΕΕ.

    Πρώτη η γνωστή μας Venture Global, που δέσμευσε πρόσφατα το 25% της δυναμικότητας στο FSRU της Αλεξανδρούπολης και από τον Οκτώβρη του 2025 θα εξάγει μέσω Θράκης ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους LNG ετησίως στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέχρι και την Ουκρανία.

    Κατόπιν η Sempra αμερικανική εταιρεία με συνολικό ενεργητικό 87 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του 2023, που κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά δίκτυα στη Βόρεια Αμερική, εξυπηρετώντας σχεδόν 40 εκατομμύρια καταναλωτές.

    Μεταξύ άλλων, η Sempra Infrastructure κατέχει συμμετοχές στην Cameron LNG, μια εξαγωγική εγκατάσταση 12 εκατομμυρίων τόνων ετησίως (Mtpa) στο Hackberry της Λουιζιάνα και αυτή τη στιγμή αναπτύσσει εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG στην Ακτή του Κόλπου και στην Ακτή του Ειρηνικού της Βόρειας Αμερικής μέσω της Cameron LNG Φάση 2, του Port Arthur LNG στο Τέξας και της Energía Costa Azul LNG (ECA) στο Μεξικό.

    Πολύ σημαντική η  Excelerate Energy από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα της παροχής πλωτών λύσεων LNG, διαθέτοντας το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο πλωτών τερματικών LNG παγκοσμίως, με 11 σε λειτουργία ή υπό κατασκευή FSRUs.

    Τελευταία αλλά όχι έσχατη, η ICIS (Independent Commodity Intelligence Services) δυνατή  στην παροχή εξειδικευμένης πληροφόρησης σε αγοραστές, πωλητές και αναλυτές σχετικά με τις τιμές των εμπορευμάτων, καθώς και γύρω από τις προβλέψεις και αναλύσεις για παγκόσμιες αγορές ενέργειας, πετροχημικών, και λιπασμάτων.

    Άλλο χαρακτηριστικό: ο Τζέφρι Πάιατ είχε  τριμερή συνάντηση με τον ΥΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη και το βούλγαρο ομόλογο του Βλ. Μαλίνοφ.

    Εκεί  επανέλαβε την δέσμευση των ΗΠΑ για συμβολή στο πλήρες decoupling της Ευρώπης με το ρωσικό φυσικό αέριο και στο μπλοκάρισμα των φιλοδοξιών της ρωσικής ενεργειακής βιομηχανίας.

    Αργότερα με ανάρτησή του στο Χ  (x.com), είπε ότι ο Κάθετος Διάδρομος θα μειώσει τα κόστη του LNG, σταθεροποιώντας τις τιμές.

    Για να δούμε τι θα δούμε, κυρίως εάν θα δούμε φθηνότερες τιμές στο αέριο.

    Αυτό είναι το στοίχημα…

    Στο διζωνικό ρεύμα προσανατολίζεται πλέον ο υπουργός

    Σε νέο τιμολόγιο με δύο ζώνες,  μία τις καθημερινές στις μεσημεριανές ώρες και μία δεύτερη το Σαββατοκύριακο, προσανατολίζεται από τον Ιανουάριο ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης.

    Στο ΥΠΕΝ εκτιμούν ότι πλέον το σύστημα με το νυχτερινό τιμολόγιο, δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αγοράς, αφού τις ώρες εκείνες το ρεύμα είναι ακριβότερο.

    Το ρεύμα είναι σήμερα φθηνότερο τα μεσημέρια και τα Σαββατοκύριακα.

    Στο βαθμό που οι αναλογικοί μετρητές της κατανάλωσης ρεύματος επιτρέπουν την ύπαρξη δύο ζωνών, μπορεί να εφαρμοστεί σταδιακά  ένα νέο διζωνικό σύστημα, αντί του νυχτερινού τιμολογίου.

    Αυτές είναι οι νέες σκέψεις στο ΥΠΕΝ και τις είπε μέσες – άκρες πάντως ο Υπουργός χθες σε τηλεοπτική του εμφάνιση.

    Το ερώτημα είναι, με τους υπάρχοντες παλαιούς (αναλογικούς) μετρητές και με την διαδικασία εγκατάστασης των έξυπνων (ψηφιακών) μετρητών που έτσι κι αλλιώς δεν είναι θέμα μιας ημέρας ή μιας χρονιάς, μπορεί να εφαρμοστεί το σύστημα αυτό;

    Ιδού η απορία…

    Πότε θα υπογράψει ο Σκυλακάκης;

    … Εντάξει τα σχέδια του Σκυλακάκη για διζωνικά και για νέα μπλε τιμολόγια, για θέσπιση δυναμικών «πορτοκαλί» και για την επιδότηση Οκτωβρίου στους καταναλωτές του ΚΟΤ.

    Μήπως, όμως, έχει ξεχάσει κάτι ο Υπουργός;

    Μάνατζερ καθετοποιημένου ενεργειακού Ομίλου, μου έλεγε χθες ότι η εταιρεία του περιμένει στο… ακουστικό της την εφαρμοστική υπουργική απόφαση για τις επιδοτήσεις του προηγούμενου μήνα προκειμένου να τιμολογήσει  τους χιλιάδες πελάτες που έχει.

    Μου τόνιζε χαρακτηριστικά: «αυτοί που χρωστάνε σε εμάς τους παρόχους-προμηθευτές,  όπως οι περιπτώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και   ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δεν… παρενοχλούνται πια από το υπουργείο για να είναι συνεπείς.

    Παράλληλα, ο περιβόητος Κώδικας Προμήθειας δεν προχωράει.

    Ούτε καν οι τυπικές υπογραφές για επιδοτήσεις σύμφωνα με το νόμο  δεν πέφτουν.

    Αν εγώ δεν έχω στα χέρια μου μια εφαρμοστική απόφαση πως θα τιμολογήσω τον τελικό καταναλωτή;

    Κατά προσέγγιση;  Πρόσφατα και με  το νέο Κοινωνικό τιμολόγιο (ΚΟΤ) είχαμε εμπλοκή  με τους πολύτεκνους, οι οποίοι στράφηκαν εναντίον μας, αφού δεν ήξεραν τι να κάνουν οι άνθρωποι.

    Γνωρίζεις εσύ ως… πολύξερος wiseman κάτι παραπάνω;».

    Ρητορικό φυσικά το ερώτημα, προφανώς απευθυνόταν στον ΥΠΕΝ…

    Το… απαγορευμένο ρωσικό αέριο;

    Mιας και μιλάμε για αέριο και περισπούδαστα workshop: Πρόσφατα μια βουλγαρική εταιρία κέρδισε όλη την εργολαβία τροφοδοσίας της Βόρειας Μακεδονίας με σαφώς φθηνό αέριο.

    Η σύμβαση ήδη υπογράφτηκε στα Σκόπια.

    Την ίδια εποχή, μια ουγγρική εταιρία κέρδισε διαγωνισμό τροφοδοσίας με επίσης φθηνό αέριο σε περιοχές της Αυστρίας και της Νότιας Γερμανίας.

    -Καλά, παράγουν αέριο αυτές οι χώρες και μάλιστα φθηνό και δεν το γνωρίζαμε;

    Ρώτησα Έλληνα διπλωμάτη στις Βρυξέλλες.

    -Όχι φυσικά, πως σου ήρθε αυτό;

    -Από που προμηθεύονται τότε το αέριο;

    Ξαναρώτησα αφελώς.

    -Άκουσε αγαπητέ μου, εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχει στηθεί μια νομιμοφανής ‘μηχανή’ με κοινοτικές εταιρίες που όμως εάν τις ψάξεις στο …  βάθος οδηγούν στη Μόσχα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Με αυτό τον τρόπο και ρίχνοντας τις τιμές,  ξεπερνούν το … σκληρό εμπάργκο μια χαρά!

    -Για αυτό έχουμε το  φαινομενικά παράδοξο να καταγράφεται αύξηση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ, την ώρα που οι κυρώσεις διαρκώς … σκληραίνουν;

    -Έτσι ακριβώς είναι, στην ΕΕ αγοράζουν φθηνό ρωσικό αέριο!  Άκου τώρα και ένα τελευταίο για να γελάσεις: η μια από τις δυο εταιρίες που ανέφερες, που είναι «βιτρίνα» για να το πούμε απλά, δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα μας!

    -Δηλαδή έχει γίνει δεκτή στο Μητρώο του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), μια βουλγαρική ή ουγγρική  εταιρία που είναι  απλώς προμετωπίδα, δηλαδή ‘μπροστινή’ της Μόσχας και σπάει το εμπάργκο;

    -Εγώ είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω.

    Ας το ψάξουν οι αρμόδιοι…

    Ο Μαρτίνος και το ρωσικό πετρέλαιο

    Μια ενδιαφέρουσα απάντηση έδωσε ο γνωστός εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος σε ομιλία του.

    Η απάντηση αφορούσε την υπόθεση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου από ελληνικά, κι όχι μόνο πλοία.

    Ο κ. Μαρτίνος, λοιπόν, πλοία του οποίου έχουν μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο, παρά τις απαγορεύσεις της ΕΕ είπε: Χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, η Ινδονησία και άλλοι ήταν πρόθυμοι αγοραστές, υποκαθιστώντας την ευρωπαϊκή αγορά για τα ρωσικά προϊόντα.

    Μεταφέροντας ρωσικά προϊόντα που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, όπως σιτηρά, λιπάσματα, άνθρακα και πετρέλαιο, ωφελούσαμε πρωτίστως τους καταναλωτές, ιδίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες» επεσήμανε ο δρ Αθανάσιος Μαρτίνος.

    Και συνέχισε: «Το ερώτημα είναι πού θα είχαν εκτιναχθεί οι τιμές του πετρελαίου μετά την ουκρανική κρίση του 2022 αν δεν υπήρχαν τα ελληνικά δεξαμενόπλοια να μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο.

    Πιθανότατα θα είχαν διπλασιαστεί χωρίς τα δικά μας πλοία να μεταφέρουν το πετρέλαιο.

    Γι’ αυτό και στις ΗΠΑ παραδέχτηκαν ότι το πετρέλαιο αυτό μεταφέρεται με συγκεκριμένους όρους και σε συγκεκριμένες τιμές».

    Μήπως έχει κι άδικο…

    To ρακοκάζανο του Αυγενάκη

    Ο wiseman σας έγραφε προ ημερών ότι η επιστροφή του Λευτέρη Αυγενάκη στην Κ.Ο. της ΝΔ, από την οποία έχει διαγραφεί για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο, είναι κοντά.

    Η αλήθεια είναι ότι έχει αργήσει, παρά το γεγονός ότι και στο πάρτι της Ρηγίλλης βρέθηκε και κομματική νομιμοφροσύνη έχει επιδείξει, με συνεχείς περιοδείες στην Κρήτη.

    Μου λέτε τώρα ότι ο Αυγενάκης ετοίμαζε ένα μεγάλο πάρτι στην Κρήτη, το οποίο ήθελε να το συνδυάσει με την επιστροφή του στο γαλάζιο «μαντρί».

    Αλλά δεν πτοείται. Θα το κάνει το πάρτι σε… ρακοκάζανο, ευχόμενος με ρακί να έρθει η ώρα της επανόδου του στη ΝΔ.

    Τα γενέθλια του Σπύρου Διβάνη

    Μια ευχάριστη έκπληξη… οι καλεσμένοι του Σπύρου και της Αλέξιας Διβάνη δεν γνώριζαν τίποτα περί γενέθλιας τούρτας…

    Θεωρούσαν ότι το ζευγάρι καλούσε για να παρουσιάσει το πλήρως ανακαινισμένο rooftop του ξενοδοχείου Acropolis Secret. Αιφνιδιάστηκαν όταν εμφανίστηκε η εντυπωσιακή τούρτα με τα κεράκια που έσβησε ο Σπύρος Διβάνης.

    Εξάλλου, η ταράτσα τούς είχε ήδη ενθουσιάσει με την υπέροχη θέα της, που πραγματικά υπερέχει των υπολοίπων της περιοχής.

    Και το φαγητό, με νέο σεφ, εξαίσιο… καταγοητευμένοι οι περίπου εκατό καλεσμένοι μεταξύ των οποίων η Ράνια Ζέιν, η Λούλου Ζέιν, ο Τάκης και η Νάντια Θεοχαράκη, ο Αλέξανδρος Σαμαράς με την Έτα, ο Γιώργος και η Ανούσκα Ραφαήλ, το ζεύγος Τσατσάκη, ο Γιώργος και η Λίσα Μελά, ο Καραμούζης με την Ιωάννα Σακελλαρίου.

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.