• ΑΓΟΡΕΣ

    Bloomberg: Το ελληνικό χρηματιστήριο κοντά στην επανένταξη στις ανεπτυγμένες αγορές από τον FTSE

    • Bloomberg

    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην επανένταξη του στις ανεπτυγμένες αγορές, καθώς η χώρα επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα, αφήνοντας πίσω τη δεκαετή κρίση χρέους της, αναφέρει σε δημοσίευμα του το bloomberg.

    Ο FTSE Russell πρόσθεσε τις εγχώριες μετοχές στη λίστα παρακολούθησης (watch list) για πιθανή αναβάθμιση από τις αναδυόμενες (advanced emerging) στις ανεπτυγμένες (developed) αγορές. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε υποβαθμιστεί στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων χωρών το 2013.

    «Μια ενημέρωση σχετικά με το καθεστώς της Ελλάδας στη λίστα παρακολούθησης θα υπάρξει στο πλαίσιο της ενδιάμεσης ενημέρωσης τον Μάρτιο του 2025», ανέφερε ο FTSE Russell σε ανακοίνωσή του.

    Οι επενδυτές επιστρέφουν στα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, καθώς η Ελλάδα βγαίνει από το οικονομικό τέλμα στο οποίο βυθίστηκε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

    Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει σημειώσει ράλι περίπου 53% από τις αρχές του 2023. Πέρυσι, η χώρα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, την οποία είχε χάσει το 2010, όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους της.

    Greek Stocks Have Outperformed in Past Two Years | Investors have put sovereign debt crisis behind them
    Οι ελληνικές μετοχές έχουν υπεραποδώσει τα τελευταία δύο χρόνια

    Η κίνηση αυτή θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και θα φέρει «πολλές παθητικές εισροές σε μια χρηματιστηριακή αγορά που στερείται ρευστότητας για πάνω από μιάμιση δεκαετία», δήλωσε ο Γιώργος Λαγαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars.

    Με πολλές μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα να ανήκουν σε hedge funds, είπε ότι η αλλαγή «θα τους επιτρέψει να αποχωρήσουν σε καλή αποτίμηση και στη συνέχεια θα επιτρέψει στους μακροπρόθεσμους παίκτες να μπουν, δημιουργώντας έναν θετικό κύκλο».

    Η οικονομία της Ελλάδας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2% φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο της προβλεπόμενης ανάπτυξης για την ευρύτερη ζώνη του ευρώ. Η χώρα στοχεύει επίσης να μειώσει περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες το συσσωρευμένο της χρέος μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια.

    Η απόφαση του FTSE Russell «αντανακλά τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία μας, τις θετικές προοπτικές για το μέλλον και τις επιτυχημένες προσπάθειες της κυβέρνησης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

    Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος, δήλωσε ότι «η επιστροφή στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών αποτελεί κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα τα τελευταία δύο χρόνια».

    Διαβάστε ακόμη:

    FTSE Russell: Σε watchlist το Χρηματιστηρίου Αθηνών για είσοδο στις ανεπτυγμένες αγορές

    FTSE Russell: Προς αναβάθμιση το Χρηματιστήριο Αθηνών

    Συμμετοχή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην «Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή»



    ΣΧΟΛΙΑ