• Ενέργεια

    IEA: Αλλαγή πλεύσης για τις ΑΠΕ – Ανέφικτος ο τριπλασιασμός της παγκόσμιας δυναμικότητας έως το 2030

    • NewsRoom
    Ανεμογεννήτριες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

    Ανεμογεννήτριες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας


    Αναθεωρεί την άποψή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) για την επίτευξη του στόχου του τριπλασιασμού της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) έως το 2030, υποστηρίζοντας τώρα ότι αυτό δεν είναι εφικτό.

    “Παρά την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο κόσμος δεν βρίσκεται ακόμη σε θετική τροχιά” αναφέρεται σε σημερινή έκθεση του Οργανισμού.

    Σημειώνεται ότι η παγκόσμια ικανότητα σε ΑΠΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,7 φορές έως το 2030, ξεπερνώντας τις τρέχουσες φιλοδοξίες των χωρών κατά σχεδόν 25%.

    Ωστόσο, εξακολουθεί να υπολείπεται του τριπλασιασμού, σύμφωνα με τον ΙΑΕ που υποστηρίζει την ταχεία απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.

    Οι πολιτικές για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια έστρεψαν το ενδιαφέρον στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθιστώντας τες οικονομικά ανταγωνιστικές σε σχέση με την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

    Αυτό  όμως δεν αρκεί για να επιτευχθεί ο στόχος του τριπλασιασμού της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως, που καθορίστηκε από σχεδόν 200 χώρες στη σύνοδο κορυφής COP28 για το κλίμα, σημειώνεται στην έκθεση.

    Η πρόβλεψη έως το 2030

    Η εκτίμηση του Οργανισμού, με δεδομένες τις υπάρχουσες πολιτικές και συνθήκες της αγοράς, προβλέπει ότι 5.500 GW νέας ισχύος ανανεώσιμων πηγών θα τεθούν σε λειτουργία έως το 2030.

    Αυτό σημαίνει ότι οι παγκόσμιες προσθήκες δυναμικότητας ΑΠΕ, θα συνεχίσουν να αυξάνονται κάθε χρόνο, φτάνοντας σχεδόν τα 940 GW ετησίως έως το 2030, 70% περισσότερο από το επίπεδο ρεκόρ που επιτεύχθηκε το 2023, εξηγεί ο IEA.

    Οι φωτοβολταϊκές και αιολικές πηγές μαζί, αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 95% της συνολικής αύξησης της δυναμικότητας μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, λόγω της πιο οικονομικής προσέγγισης σε όλες σχεδόν τις χώρες.

    Ως αποτέλεσμα, σχεδόν 70 χώρες που αντιπροσωπεύουν συλλογικά το 80% της παγκόσμιας δυναμικότητας, αναμένεται να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τις τρέχουσες φιλοδοξίες τους για το 2030.

    Ωστόσο, αυτό θα εξακολουθούσε να υπολείπεται της δέσμευσης της COP28 για τριπλασιασμό της δυναμικότητας.

    Το δύσκολο έργο των κυβερνήσεων

    Η ανάπτυξη υπάρχει, ωστόσο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την ενσωμάτωση μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών σε συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον IEA.

    Τονίζει επίσης ότι τα ποσοστά περικοπής της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έχουν αυξηθεί σημαντικά και ήδη αγγίζουν το 10% σε αρκετές χώρες.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, ο ΙΕΑ είχε αναφέρει σε έκθεσή του ότι ο στόχος για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 και ότι η μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων είναι εφικτός.

    Εξηγούσε όμως ότι θα απαιτηθεί τεράστια ώθηση για να ξεκλειδώσουν σημεία συμφόρησης, όπως η αδειοδότηση και οι συνδέσεις με το δίκτυο.

    “Για να ξεκλειδώσουν τα πλήρη οφέλη του στόχου του τριπλασιασμού, οι χώρες πρέπει να καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό 25 εκατομμυρίων χιλιομέτρων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030… Ο κόσμος θα χρειαστεί επίσης 1.500 GW ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας μέχρι το 2030”, είχε σημειώσει ο ΙΕΑ.

    Διαβάστε επίσης: 

    «Καμπανάκι» από Fitch για το κλίμα: Αυξήθηκαν φέτος οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

    Masdar: Βλέπουμε την Tέρνα Ενεργειακή ως εφαλτήριο για επενδύσεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

    Cenergy: Μεγάλο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για συμμετοχή στην αύξηση- Γιατί πάει στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ