• Κοινωνία

    Milton: Η Φλόριντα ετοιμάζεται για το δεύτερο καταστροφικό χτύπημα τυφώνα μέσα σε λίγες μέρες – Αναμένονται ζημιές έως και 200 δισ. δολαρίων

    • NewsRoom


    Οι αρχές της Φλόριντα ετοιμάζονται για ένα καταστροφικό πλήγμα που αναμένεται να επιφέρει ο τυφώνας Μίλτον στην ακμάζουσα περιοχή του κόλπου της Τάμπα, προκαλώντας  το πρώτο άμεσο χτύπημα από κυκλώνα στη συγκεκριμένη περιοχή εδώ και έναν αιώνα.

    Το χτύπημα του Μίλτον έρχεται την ώρα που οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της περιοχής προσπαθούσαν να μαζεύουν τα κομμάτια τους από την πρόσφατη φονική επέλαση του τυφώνα Έλεν, ο οποίος σκότωσε τουλάχιστον 227 ανθρώπους καθώς πλημμύρισε τον αμερικανικό νότο μόλις πριν από δύο εβδομάδες.

    Η τρέχουσα πορεία της καταιγίδας την οδηγεί προς την ξηρά ακριβώς νότια του κόλπου της Τάμπα. Η τροχιά του Μίλτον θα μπορούσε να αλλάξει περαιτέρω πριν χτυπήσει τη χερσόνησο της Φλόριντα.

    Η περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τις πόλεις Τάμπα, Σεντ Πίτερσμπεργκ και Κλιαργουότερ, φιλοξενεί περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους, μια σημαντική στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, το μεγαλύτερο λιμάνι της Φλόριντα, παραλίες που προσελκύουν δεκάδες εκατομμύρια τουρίστες ετησίως και ένα κρατικό πανεπιστήμιο με σχεδόν 50.000 φοιτητές.

    Αποτελεί επίσης κόμβο επιχειρήσεων για την «πολιτεία του Ήλιου». Η JPMorgan Chase & Co, η οποία επεκτείνεται σε όλη τη Φλόριντα, έχει σχεδόν 6.000 υπαλλήλους στην Τάμπα. Άλλες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, όπως η Citigroup  έχουν επίσης εργατικό δυναμικό στην περιοχή, ενώ  φιλοξενεί εταιρείες που κυμαίνονται από την τεχνολογική Jabil  έως την επενδυτική Raymond James Financial  και την εταιρεία εστιατορίων Bloomin’ Brands Inc.

    Η περιοχή του κόλπου της Τάμπα επλήγη σκληρά τον περασμένο μήνα από ανέμους, έντονη βροχή και κύματα, καθώς στην περιοχή χτύπησε το ανατολικό άκρο του τυφώνα Έλεν. Αν και η περιοχή απέχει πολύ από το σημείο όπου χτύπησε κυρίως ο τυφώνας Έλεν,  οι παραλίες της προς τον Κόλπο υπέστησαν έντονη διάβρωση καθώς η καταιγίδα αυτή έτρεχε προς τα βορειοανατολικά. Ορισμένοι κάτοικοι χρειάστηκε να διασωθούν από τα σπίτια τους, καθώς αυτά γέμισαν γρήγορα με νερά.

    Τώρα, ο Μίλτον θα χτυπήσει την ώρα που οι κάτοικοι είχαν αρχίσει να καθαρίζουν.

    «Οι αμμόλοφοι χάθηκαν κατά μήκος των παραλιών, οπότε η φυσική προστασία που είχαμε κατά μήκος της ακτής χάθηκε», δήλωσε ο Ματ Άντερσον, μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στην Τάμπα. «Είναι πολύ ατυχές το γεγονός ότι είχαμε τέτοιου είδους συστήματα συνεχόμενα».

    Οι προετοιμασίες για την επέλαση του κυκλώνα βρίσκονταν στο τελικό στάδιο. Οι μετεωρολόγοι τόνισαν ότι ο κυκλώνας Μίλτον είναι μεγάλος και πιθανότατα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις ανεξάρτητα από το πού θα προσγειωθεί.

    Ενώ οι άνεμοι του έχουν επιβραδυνθεί κάπως την τελευταία ημέρα, υποχωρώντας από κατηγορία 5 σε 4, καθώς υφίσταται φυσικές αλλαγές πριν φτάσει στην ξηρά, ο Μίλτον εξακολουθεί να είναι ικανός να καταστρέψει τη χερσόνησο της Φλόριντα όταν φτάσει το βράδυ της Τετάρτης, δήλωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ.

    Η καταιγίδα κατηγορίας 4, με μέγιστους διατηρούμενους ανέμους 233 χιλιόμετρα την ώρα, βρισκόταν νωρίτερα απόψε περίπου 545 μίλια νοτιοδυτικά της Τάμπα και κινούνταν ανατολικά-βορειοανατολικά με ταχύτητα 12 μιλίων την ώρα.

    Τεράστιο κόστος

    Ο Μίλτον πιθανότατα θα προκαλέσει ζημιές και απώλειες ύψους 60 έως 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ορισμένα μοντέλα δείχνουν ότι το σύνολο μπορεί να ανέλθει έως και τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε σε ανάρτησή του στο Χ ο Τσακ Γουάτσον, μελετητής μοντέλων καταστροφών στην Enki Research.

    Ένα άμεσο χτύπημα στην Τάμπα πιθανότατα θα ωθήσει τις ζημιές και τις απώλειες έως και τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω των ακριβών ακινήτων στην περιοχή, δήλωσε από την πλευρά του ο Τζον Πόρτερ, επικεφαλής μετεωρολόγος στην εμπορική εταιρεία προβλέψεων AccuWeather Inc.

    «Αυτός μπορεί να γίνει ένας από τους πιο καταστροφικούς και δαπανηρούς τυφώνες της χώρας λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων της καταιγίδας που θα σημειωθούν σε πυκνοκατοικημένα μέρη της Φλόριντα, αλλά και σε περιοχές με ιδιαίτερα ακριβή ακίνητα», δήλωσε ο Πόρτερ σε συνέντευξή του. «Ανησυχούμε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι άλλη μια πολύ σημαντική επίπτωση και οικονομική απώλεια».

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο των ΗΠΑ κατέγραψαν παρατεταμένη πτώση την Τρίτη καθώς ο Μίλτον κατευθύνθηκε προς τη δυτική ακτή της Φλόριντα. Οι έμποροι αναμένουν πτώση της ζήτησης φυσικού αερίου σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, εάν η καταιγίδα βλάψει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Εν τω μεταξύ, η Chevron έκλεισε την παραγωγή πετρελαίου στην πλατφόρμα Blind Faith στον Κόλπο  του Μεξικού ενόψει του τυφώνα.

    Παράλληλα, καθώς ο Μίλτον πλησιάζει, οι υψηλότερες ριπές ανέμου αναμένεται να επεκταθούν στο εσωτερικό έως κοντά στο Ορλάντο και να καλύπτουν περίπου το βόρειο μισό της ζώνης των εσπεριδοειδών, σύμφωνα με την Commodity Weather Group.

    Το κέντρο τυφώνων κάνει λόγο για κύμα έως και 15 μέτρων στον κόλπο της Τάμπα, το οποίο θα οδηγήσει σε εκτεταμένες πλημμύρες στην πόλη και τη γύρω περιοχή. Η τοπογραφία είναι επίπεδη και υπάρχουν πολλοί μικρότεροι κόλποι, οπότε το νερό θα μπορέσει να εξαπλωθεί πολύ μακριά, δήλωσε ο Τάιλερ Ρόις, μετεωρολόγος του AccuWeather. Το λιμάνι της Τάμπα Μπέι έκλεισε για όλες τις θαλάσσιες μεταφορές.

    «Βλέποντας πόσο μεγάλη είναι αυτή η καταιγίδα, θα υπάρξουν σημαντικές ζημιές σε διάφορα μέρη της Φλόριντα», δήλωσε ο κυβερνήτης Ron DeSantis σε συνέντευξη Τύπου στο Ταλαχάσι. Προέτρεψε δε τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή, αν τους δοθεί εντολή. «Τώρα είναι η ώρα να εκτελέσετε το σχέδιό σας».

    Εκτός από τις ζημιές που αναμένεται να προκληθούν από τον άνεμο και τις πλημμύρες, είναι πιθανό να υπάρξουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, δήλωσε ο DeSantis, ο οποίος έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 51 κομητείες.

    Μετά από έναν αιώνα

    Ο τυφώνας Μίλτον υπέστη τη Δευτέρα αυτό που το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ αποκάλεσε «εκρηκτική» ενίσχυση, καθώς οι άνεμοί του εκτοξεύτηκαν από την κατηγορία 1 στην κατηγορία 5 μέσα σε 24 ώρες. Ο Μίλτον τρέφεται από ασυνήθιστα θερμά νερά στον Κόλπο του Μεξικού, τα οποία τροφοδότησαν και την ταχεία ανάπτυξη του τυφώνα Έλεν.

    Με τους ισχυρούς ανέμους και τις εξαιρετικά χαμηλές ενδείξεις βαρομετρικής πίεσης, ο Μίλτον συγκαταλεγόταν κάποια στιγμή μεταξύ των ισχυρότερων τυφώνων που καταγράφηκαν στον Κόλπο του Μεξικού τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, πίσω από τους τυφώνες Κατρίνα και Ρίτα το 2005 και Άλεν το 1980, σύμφωνα με τον ερευνητή τυφώνων Φίλιπ Κλότσμπαχ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

    Η περιοχή της Τάμπα, που βρίσκεται κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού στη δυτική ακτή της Φλόριντα, βρίσκεται στην άκρη μιας ρηχής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας που εκτείνεται περίπου 100 μίλια ανοιχτά, καθιστώντας την ιδιαίτερα ευάλωτη στο κύμα καταιγίδας.

    Αν και έχει πληγεί από πολλά τροπικά συστήματα με την πάροδο των ετών, το τελευταίο άμεσο χτύπημα στην περιοχή έγινε όταν ο τυφώνας Τάρπον Σπρινγκς σάρωσε την ακτή τον Οκτώβριο του 1921. Η τότε καταιγίδα, της κατηγορίας 4, σκότωσε οκτώ ανθρώπους και προκάλεσε τεράστια κύμματα, καταστρέφοντας αποβάθρες και πλοία και ανατρέποντας την τοπική οικονομία. Το κύμα από τον Μίλτον προβλέπεται να είναι υψηλότερο από ό,τι το 1921, έως και 15 πόδια. Η περιοχή του κόλπου της Τάμπα είναι πολύ πιο πυκνοκατοικημένη τώρα, ειδικά κατά μήκος της επιρρεπούς σε πλημμύρες ακτογραμμής της, και το νερό είναι υψηλότερα από ό,τι ήταν πριν από έναν αιώνα.

    «Η στάθμη της θάλασσας ήταν περίπου ένα πόδι χαμηλότερη από ό,τι είναι σήμερα, σε μια εποχή που δεν είχαμε τις υποδομές και τον πληθυσμό που έχουμε σήμερα, και αυτό εξακολουθούσε να είναι καταστροφικό», δήλωσε η Jennifer Collins, καθηγήτρια γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα στην Τάμπα.

    Εκκενώσεις 

    O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε την Τρίτη έκκληση στους πολίτες που έχουν λάβει εντολές εκκένωσης προτού ο κυκλώνας Μίλτον αφιχθεί στη Φλόριντα να «απομακρυνθούν τώρα», λέγοντας πως είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου».

    «Θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταιγίδα που θα πλήξει τη Φλόριντα για πάνω από έναν αιώνα και Θεού θέλοντος δεν θα είναι, όμως έτσι μοιάζει αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Μπάιντεν, στο περιθώριο μιας συνάντησης με συμβούλους στον Λευκό Οίκο, με επίκεντρο τις προετοιμασίες ενόψει της κακοκαιρίας.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε πως ενέκρινε τους συναγερμούς που κήρυξαν οι αρχές στη Φλόριντα πριν από την άφιξη του κυκλώνα και ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μεριμνήσουν για τις εκκενώσεις και να μην προχωρήσουν σε ανατιμήσεις.

    Το διεθνές αεροδρόμιο της Τampa, που βρίσκεται στην άκρη του κόλπου, ανέστειλε τη λειτουργία του την Τρίτη, επηρεάζοντας 500 πτήσεις που φθάνουν και αναχωρούν καθημερινά. Το προβλεπόμενο κύμα που θα πλήξει την περιοχή, – περίπου διπλάσιο από αυτό που έφερε ο τυφώνας Έλεν εκεί – είναι πιθανό να πλημμυρίσει διαδρόμους προσγείωσης, δρόμους και ορισμένες κατασκευές, δήλωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

    Η Μπάρμπαρα Τριπ, επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Τάμπα, δήλωσε ότι ανησυχεί ότι τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η Έλεν θα μπορούσαν να γίνουν «καύσιμο» για περαιτέρω χάος όταν φτάσει ο Μίλτον. «Δεν πιστεύαμε ότι θα είχαμε άλλον έναν τυφώνα», δήλωσε. «Οι άνθρωποι έβγαλαν τα πάντα στο δρόμο, ολόκληρο το σπίτι».

    Η Τριπ  δήλωσε ότι τα συνεργεία της πόλης εργάζονται εκ περιτροπής 12ωρες βάρδιες, με τη βοήθεια της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών και εργαζομένων από κρατικές υπηρεσίες, για να απομακρύνουν τα σάπια ξύλα και τους σωρούς των σκουπιδιών σε περιοχές κοντά στο νερό, μεταξύ άλλων γύρω από την αεροπορική βάση MacDill. Οτιδήποτε δεν μαζευτεί πριν ο Μίλτον φτάσει στην ξηρά θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βλήμα, προκαλώντας ζημιές σε άλλες κατασκευές και αποτελώντας απειλή για τους ανθρώπους.

    «Ανησυχώ για τα συντρίμμια από την Έλεν που δεν έχουν καθαριστεί», δήλωσε η  Τριπ, η οποία έχει ζήσει στην Τάμπα όλη της τη ζωή. «Πού θα τα πάει ο άνεμος;»

    Η Τάμπα έχει ζητήσει ειδικά οχήματα που μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια μέσα σε ύδατα, καθώς και επιπλέον ομάδες πυρόσβεσης και ιατρικό προσωπικό.

    Ο Μίλτον έχει ήδη οδηγήσει σε εκκενώσεις σε ολόκληρη τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού, όπου έκλεισε τα σχολεία και τα λιμάνια της τη Δευτέρα. Ανάλογες εκκενώσεις ξεκίνησαν και στη Φλόριντα. Οι αξιωματούχοι διαχείρισης έκτακτης ανάγκης της αμερικανικής πολιτείας διέταξαν υποχρεωτικές εκκενώσεις στις πιο ευάλωτες περιοχές γύρω από τον κόλπο της Τάμπα και ενθαρρύνουν τους υπόλοιπους εκτός των περιοχών αυτών να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φύγουν.

    Οι αυτοκινητόδρομοι ήταν μποτιλιαρισμένοι από κατοίκους που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από την καταιγίδα, η οποία προβλέπεται να διασχίσει την πολιτεία με την ισχύ τυφώνα πριν οδηγηθεί ξανά στον Ατλαντικό Ωκεανό.

    Τα περισσότερα λιμάνια της Φλόριντας, μεταξύ αυτών της Τάμπα και της Σαρασότα, έκλεισαν σήμερα για όλη την κυκλοφορία των πλοίων ενόψει του Μίλτον, την ώρα που τερματικοί σταθμοί στη Νότια Καρολίνα, μεταξύ αυτών το Τσάρλεστον, άρχισαν να εφαρμόζουν περιορισμούς στη ναυσιπλοΐα, έγινε γνωστό από την αμερικανική ακτοφυλακή.

    Μεγάλοι εργοδότες δήλωσαν ότι προτρέπουν τους υπαλλήλους τους να προστατευτούν. Εκπρόσωπος της Citigroup δήλωσε ότι ενθαρρύνει το προσωπικό που βρίσκεται στην πορεία της καταιγίδας να εργάζεται από το σπίτι. Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα ενθάρρυνε τους φοιτητές που ζουν στην πανεπιστημιούπολη να φύγουν και δήλωσε ότι θα παρασχεθεί καταφύγιο σε όσους το χρειάζονται.

    Παρόλα αυτά, ορισμένοι κάτοικοι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα στα σπίτια τους παρά τους κινδύνους.

    Η άφιξη του Μίλτον αναμένεται στη Φλόριντα, την τρίτη κατά σειρά πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία των ΗΠΑ, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

    πληροφορίες: Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Κάμαλα Χάρις για τυφώνα «Μίλτον»: «Αυτό που έρχεται, θα είναι πολύ-πολύ σοβαρό»

    Τζο Μπάιντεν: «Απομακρυνθείτε τώρα», λέει προς τους κατοίκους των περιοχών που απειλεί ο κυκλώνας Μίλτον

    Κλίμα-ΕΕ: Ο Σεπτέμβριος ήταν ο δεύτερος θερμότερος μήνας στα χρονικά (Copernicus)



    ΣΧΟΛΙΑ