Στόχος η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

  Στόχος της Κομισιόν είναι η περαιτέρω απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο μέσω προμηθειών LNG με ειδική στόχευση στη Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το Aggregate EU συνιστά μηχανισμό της ΕΕ που ιδρύθηκε πέρυσι και επιτρέπει στις εταιρείες να συγκεντρώνουν τη ζήτηση αερίου και να την αντιστοιχούν με ανταγωνιστικές προσφορές στην παγκόσμια αγορά. Ο μηχανισμός είναι ανοιχτός σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τα συμβαλλόμενα μέρη της Ενεργειακής Κοινότητας, ενώ εξαιρούνται οι ρωσικές εταιρείες.

Σημειώνεται ότι η υποβολή προσφορών στο Aggregate EU, ξεκινάει στις 21 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως 24 Οκτωβρίου με τα αιτήματα να αφορούν την παράδοση ποσοτήτων αερίου για το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2025 έως τον Μάρτιο του 2030.

Στο workshop,  επίσης συζητούνται θέματα σχετικά με τις προοπτικές της περιφερειακής αγοράς, ζητήματα διαθεσιμότητας υποδομών και ιδιαίτερα οι δυνατότητες εισαγωγής LNG μέσω των τερματικών σταθμών στην περιοχή.

Η επιλογή της Αθήνας από την Κομισιόν για την πραγματοποίηση του workshop  αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται στην ανάγκη δημιουργίας εναλλακτικής πηγής όδευσης για το αέριο από Νότο προς Βορρά για την αποφυγή του «ρωσικού δρόμου», δηλαδή του Κάθετου Διαδρόμου, που ακόμη αποτελεί σχέδιο. Η δημιουργία του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου   βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης συνάντησης εργασίας του CESEC (Διασύνδεση στη Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη/Central East South East Connectivity) στις Βρυξέλλες, καθώς αποτελεί σημαντικό στοίχημα που μπορεί να αυξήσει την πρόσβαση της Ευρώπης σε διαφορετικές πηγές αερίου, μέσω των φορτίων LNG.