ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η πραγματική αυτή διάσταση, της ναυτιλίας πρέπει να γίνει κτήμα όλων, των ηγετών, αλλά και των πολιτών και ο αόρατος ρόλος της να γίνεται συνεχώς πιο κατανοητός και πιο ορατός.
Ως άνθρωποι της ναυτιλίας χρειάζεται να αντιληφθούμε την αναγκαιότητα αυτή και να εργαστούμε και να συνεργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, σεβόμενοι πάντα τις αξίες και τις αρετές του κλάδου μας.
Την αριστεία, την αξιοκρατία και την εξωστρέφεια, όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ο καθηγητής Κώστας Γραμμένος», επισήμανε η Μελίνα Τραυλού.
Επίσης, η πρόεδρος της ΕΕΕ, τόνισε ότι σε αυτή την ιδιαίτερα απαιτητική αποστολή μας, το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι η κινητήριος δύναμη, αλλά και ο θεματοφύλακας του κλάδου μας, του παρόντος και του μέλλοντος του και πρόσθεσε:
« Το να προστατεύσουμε και να θωρακίσουμε τη ναυτιλία είναι καθήκον και ευθύνη όλων μας. Για εμάς, τη Ναυτιλία των Ελλήνων, είναι και χρέος μας ως έθνος ναυτικό και ως η ποντοπόρος, πρωτοπόρος, ηγέτιδα ναυτιλία».
Μιλώντας για τον καθηγητή Κώστα Γραμμένο, η Μελίνα Τραυλού, ανέφερε:
«Στη διάρκεια αυτής της 40χρονης πορείας, ο Έλληνας και Φιλέλληνας καθηγητής κατάφερε να ανοίξει, να αναπτύξει και να θεμελιώσει μια ισχυρή δίοδο σύζευξης της θεωρίας με την πράξη.
Έχει τιμηθεί και συνεχίζει να τιμάται για το έργο του εθνικά και παγκόσμια, με κορυφαία την διπλή διάκριση και απονομή τίτλων τιμής της Μεγάλης Βρετανίας από την ίδια τη Βασίλισσα Ελισάβετ.
Καθώς και την ανακήρυξη του ως «Διοικητή του Τάγματος του Φοίνικα», από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αλλά, σίγουρα, η μεγαλύτερη διάκριση όλων είναι η καθολική αναγνώριση του έργου του ακαδημαϊκά, τεχνοκρατικά, θεσμικά.
Το διεθνώς αναγνωρισμένο ομώνυμο Κέντρο είναι ένας παγκόσμιος κόμβος αλληλοσύνδεσης της ναυτιλίας, του εμπορίου και των χρηματοοικονομικών, μέσω της διδασκαλίας, της έρευνας και του διαλόγου.
Ως πνευματικός πατέρας σχεδόν 5.000 αποφοίτων από 160 χώρες, προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει μια νέα γενιά ηγετών που εξέλιξαν, εξελίσσουν και οδηγούν την οικονομική και ναυτιλιακή κοινότητα στη νέα εποχή».
Ποιος είναι ο Κώστας Γραμμένος
Πανεπιστημιακός. Από το 1982 είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου, στο οποίο έγινε καθηγητής Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών το 1986, ιδρύοντας και την ομώνυμη σχολή. Το 1984 ίδρυσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον τομέα αυτόν και ακολούθησε η ίδρυση αντίστοιχων μεταπτυχιακών στον τομέα Logistics, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών, το 1997, και στον τομέα Ενέργειας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών, το 2002.
Είναι Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου City και επικεφαλής της προπτυχιακής σχολής του Cass Business School του ίδιου πανεπιστημίου. Είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας.
Από το 1998 έως το 2002 διετέλεσε Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης των Ναυτιλιακών Οικονομολόγων, ενώ το 2006 διορίστηκε πρόεδρος του νεοσύστατου Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το 1994, η βασίλισσα Ελισάβετ του απένειμε τον τίτλο του Officer της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για την προσφορά του στη διδασκαλία και την προώθηση των ελληνοβρετανικών σχέσεων.
Το 1998 ανακηρύχθηκε Προσωπικότητα του Θαλάσσιου Εμπορίου, ενώ το 1999 τιμήθηκε με τον ανώτατο ακαδημαϊκό τίτλο στη Μεγάλη Βρετανία, αυτόν του Δόκτορα των Επιστημών. Το 2009 του απονεμήθηκε, και πάλι από τη βασίλισσα Ελισάβετ, ο τίτλος του Commander της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τις υπηρεσίες του στη διδασκαλία και την έρευνα.
Τον Δεκέμβριο του 2011 συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της βρετανικής ναυτιλιακής εφημερίδας “Lloyds List”, με τις 100 προσωπικότητες που άσκησαν στη διάρκεια του 2011 τη μεγαλύτερη επιρροή στις εξελίξεις της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, κατακτώντας την 65η θέση. Είναι επίσης μέλος του American Bureau of Shipping.
Την πρόεδρο της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού, μπορείτε να την ακούσετε εδώ
Διαβάστε επίσης:
Εκτοξεύθηκαν οι απλήρωτοι φόροι το πρώτο επτάμηνο του 2024 – Η ακτινογραφία της ΑΑΔΕ