ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Είναι εξαιρετικά σπάνιο, αλλά η χρυσή λίρα το έχει κατορθώσει. Ακολουθώντας κατά πόδας την εντυπωσιακή άνοδο που καταγράφει ο «βασιλιάς» των μετάλλων.
Ούτε λίγο ούτε πολύ η τιμή της χρυσής λίρας έχει σημειώσει…31 διαδοχικά, ιστορικά υψηλά, στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς. Τα 11 από αυτά έγιναν τον περασμένο Μάρτιο, 9 τον Απρίλιο, 2 τον Αύγουστο, 6 τον Σεπτέμβριο και 3 μέσα στον Οκτώβριο. Με τελευταίο υψηλό όλων των εποχών εκείνο που έγινε στις 4 του μήνα όταν η τράπεζα της Ελλάδος όρισε ώς τιμή πώλησης της χρυσής λίρας τα 655,25 ευρώ και ώς τιμή αγοράς τα 548,88 ευρώ.
Μέσα σε αυτό το «θερμό» σκηνικό θα περίμεναν ίσως, κάποιοι, να αναζωπυρωθεί και το ενδιαφέρον για τοποθετήσεις από την πλευρά των Ελλήνων ιδιωτών. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει αφού οι έχοντες διαθέσιμα κεφάλαια, επί της ουσίας απέχουν από τις αγορές λιρών. Με τους μόνους που εξακολουθούν να παραμένουν δραστήριοι να είναι οι πωλητές.
Σε αδρές γραμμές αυτά προκύπτουν και από τα επίσημα στοιχεία των αγοραπωλησιών του εφετινού τρίτου τριμήνου, που κοινοποιήθηκαν χθες από την Τράπεζα Ελλάδος. Στο διάστημα αυτό οι Έλληνες αγόρασαν από τα γκισέ της Τ.τ.Ε 1.558 χρυσές λίρες όλες κι όλες. Κατά μέσο όρο κάπου 24 λίρες ανά εργάσιμη ημέρα. Με την εκτιμώμενη αξία του συνόλου των αγορών να κινείται στην περιοχή των 960.000 ευρώ.
Το ράλι ανόδου των τιμών του χρυσού δεν συγκίνησε στο ελάχιστο τους Έλληνες αποταμιευτές και επενδυτές. Καθώς ο αριθμός των λιρών που αγοράστηκαν το τρίτο τρίμηνο ήταν σχεδόν ταυτόσημος με τα δύο τρίμηνα που προηγήθηκαν. Με τις αγορές να αφορούν 1.581 και 1.533 λίρες αντίστοιχα.
Στην αντίπερα όχθη οι πωλητές ήταν εκείνοι που διατήρησαν τα σκήπτρα των συναλλαγών. Εκποίησαν 12.260 χρυσές λίρες το τρίτο τρίμηνο ( κάπου 189 κομμάτια ανά εργάσιμη ημέρα) με τα εκτιμώμενα έσοδά τους να είναι περί τα 6,3 εκατ. ευρώ.
Στο δεύτερο τρίμηνο είχαν πουληθεί 13.917 λίρες, ενώ στο πρώτο άλλες 9.795.
Σε ορίζοντα 9μηνου και αν ληφθεί υπόψη το σύνολο των αγοραπωλησιών (40.644 κομμάτια) οι πωλητές κατέχουν το 88,5% των συναλλαγών. Αφού εκποίησαν 35.972 λίρες, υπολογίζοντας ότι εισέπραξαν περί τα 17,4 εκατ. ευρώ.
Πώς εξηγείται η απροθυμία για αγορές
Από την άλλη πλευρά το μερίδιο των αγοραστών διαμορφώνεται στο φτωχό 11,5%, καθώς στο εφετινό 9μηνο προμηθεύτηκαν 4.672 χρυσές λίρες. Δαπανώντας περί τα 2,7 εκατ. ευρώ.
Έτσι όπως διαμορφώνεται η όλη εικόνα φαίνεται ότι για τους Έλληνες ιδιώτες οι χρυσές λίρες δεν αποτελούν ούτε επενδυτικό καταφύγιο, ούτε εναλλακτική λύση για προσφορότερες αποδόσεις.
Κορυφαίος ανασταλτικός παράγοντας είναι το spread που έχει επιβάλλει η τράπεζας, ανάμεσα στις τιμές πώλησης και αγοράς, από εκείνη. Αν και μόλις πρόσφατα το spread μειώθηκε από 20,5% σε 19,38%, εν τούτοις παραμένει πολύ μεγάλο. Ψαλιδίζοντας σημαντικά τις αποδόσεις.
Χθές η Τ.τ.Ε πούλαγε τη χρυσή λίρα στα 654,40 ευρώ και την αγόραζε στα 548,18. Ελαφρά πιο κάτω από υψηλό όλων των εποχών, καθώς οπισθοχώρησε και η τιμή του λαμπερού και άφθαρτου μετάλλου.
Από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας, η οποία περιέχει 7,322 γραμμάρια καθαρού χρυσού, έχει ενισχυθεί κατά 27,7%. Αν κάποιος είχε αγοράσει τη χρυσή λίρα από την τράπεζα της Ελλάδος την τελευταία μέρα του 2023, θα είχε πληρώσει 512,25. Αν τη ρευστοποιούσε χθές στα γκισέ της Τ.τ.Ε θα εισέπραττε 548,18 ευρώ. Έχοντας κέρδη 7%. Το υπόλοιπο μεγάλο κομμάτι της απόδοση θα είχε θυσιαστεί στο βωμό του…spread.
Λαμπρές αποδόσεις μέχρι και… 672%.
Πάντως για τη χρυσή λίρα η απόδοση στην έως τώρα διάρκεια της εφετινής χρονιάς, είναι η μεγαλύτερη από το 2010. Όταν τότε και σε ετήσια βάση είχε καταγράψει άνοδο 38,4%.
Στα τελευταία 10 χρόνια η τιμή της χρυσής λίρας έχει ενισχυθεί κατά 141,4%, ενώ σε ορίζοντα 20ετίας η άνοδός της είναι 672%…
Άρρηκτα συνδεδεμένα όλα αυτά και με την πορεία της τιμής του χρυσού. Αργά χθες το βράδυ η spot τιμή του «βασιλιά» των μετάλλων ήταν στα 2.640,59 δολάρια ανά ουγγιά. Έχοντας αντικρύσει στις 26 Σεπτεμβρίου το ιστορικό υψηλό των 2.686,18 δολαρίων.
Κατ’ αντιστοιχίαν των συναλλαγματικών ισοτιμιών ο χρυσός βρισκόταν χθές το βράδυ στα 1.407,28 ευρώ, ανα ουγγιά των 31,103 γραμμαρίων. Με την ιστορική του κορυφή των 2.434,66 ευρώ να έχει κατακτηθεί στις 4 Οκτωβρίου.
Το μεγάλο άλμα στις τιμές του χρυσού αποδίδεται στις αγορές από κεντρικές τράπεζες αρκετών χωρών, στην έξαρση των γεωπολιτικών ανησυχιών, στην έναρξη της αποκλιμάκωση των επιτοκίων, αλλά και στην ενεργοποίηση από την πλευρά των hedge funds.
Ειδικά σε ότι αφορά τα χαμηλότερα επιτόκια, μειώνουν το λεγόμενο κόστος ευκαιρίας στη διακράτηση χρυσού. Αναγόμενο στις συγκρίσεις με τις αποδόσεις των τοποθετήσεις σε άλλα τοκοφόρα προϊόντα.
Από τη άλλη πλευρά η νομισματική χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο πληθωρισμό και αποδυνάμωση του δολαρίου, που επίσης ευνοούν τον χρυσό.
Η Bank of America επικαιροποιήσε πρόσφατα τις προσβλέψεις της για τιμή του πολύτιμου μετάλλου στα 3.000 ευρώ μέσα στο 2015.
Η Citi, έχει θέσει κι εκείνη τον πήχη στα 3.000 δολάρια μέχρι τα μέσα του 2025, κάνοντας λόγω για υποστήριξη της τιμής από παράγοντες όπως οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed, οι αυξημένοι κίνδυνοι ύφεσης στις ΗΠΑ και η αυξημένη αστάθεια της αγοράς.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα