• ΑΓΟΡΕΣ

    Cenergy: Όλα έτοιμα για την ΑΜΚ

    Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings και της Hellenic Cables

    Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings και της Hellenic Cables


    Ως πρόθεση της διοίκησης της Cenergy να εκκινήσει η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, δηλαδή έως το τέλος της εβδομάδας, εξέλαβαν οι αναλυτές τις απανωτές παρουσιάσεις σε θεσμικούς επενδυτές.

    Προγραμματισμένες διαδικτυακές συναντήσεις, τόσο χθες όσο και σήμερα, δείχνουν τη σπουδή της οικογένειας Στασινόπουλου να τρέξει τη διαδικασία του placement και μάλιστα σε μία δύσκολη συγκυρία για την εγχώρια αγορά, λίγο μετά το  placement της ΕΤΕ, ενώ ετοιμάζεται η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής κι ενώ τρέχει η «πράσινη» ομολογιακή έκδοση της Metlen για 500 εκατ. ευρώ.

    Πέρα από αυτό όμως, η Cener «κινεί» την αγορά, διότι, όπως έλεγαν χρηματιστές, οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές από τον Αύγουστο και μετά είναι σχεδόν… εξαφανισμένοι.

    Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη στάση αναμονής εξαιτίας της γεωπολιτικής κρίσης που υπάρχει εδώ και ένα χρόνο στη Μέση Ανατολή με τις αγορές, αλλά και το Χ.Α. να τελούν εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα η χώρα των Αγιατολάχ.

    Και όχι μόνο, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι απειλές της Ρωσίας προς τη Δύση παραμένουν  αμείωτες και ταυτόχρονα οι επενδυτές αναμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα. Καμάλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ με διαφορετικά οικονομικά προγράμματα ο καθένας (π.χ. ο Τραμπ διαφωνεί με την μείωση των επιτοκίων από την Fed, ειδικά πριν από τις εκλογές) οδηγούν σε συγκράτηση τους επενδυτές. Κυρίως στην Ελλάδα, οι οποίοι φαίνεται να έχουν πάρει θέση σε μετοχές εδώ και καιρό οι οποίες δεν βγαίνουν.

    Μέσα στο κλίμα αυτό, η διοίκηση της Cener έδωσε ανώτατη τιμή για τις εγγραφές στην αύξηση κεφαλαίου τα 9,86 ευρώ.

    Εκτιμήσεις έμπειρων χρηματιστηριακών αναλυτών αναφέρουν ότι θα υπάρξουν εγγραφές στην περιοχή των 9,65-9,70 ευρώ.

    Στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων όσο γίνεται πιο κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.

    Τα καθαρά έσοδα από την Αύξηση Κεφαλαίου προορίζονται να χρησιμοποιηθούν πρωτίστως για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης της σχεδιαζόμενης κατασκευής μονάδας παραγωγής καλωδίων από τον Όμιλο στη Βαλτιμόρη, Μέριλαντ, Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και, στο βαθμό που κρίνεται αναγκαίο από τον Όμιλο, για τη χρηματοδότηση περαιτέρω βελτιώσεων και επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Ομίλου στην Ελλάδα.

    Θα υπάρξει δε προνομιακή συμμετοχή στην κατανομή των μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους και κυρίως σε όσους είχαν κρατήσει τις μετοχές τους μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση.

    Σύμφωνα με τις παρουσιάσεις της εταιρείας σε Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές, το 80% των κεφαλαίων από την έκδοση αναμένεται να διατεθούν για την κατασκευή του εργοστασίου στις ΗΠΑ, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2027 και να τεθεί στην παραγωγή το 2028.

    Η νέα μονάδα στις ΗΠΑ το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2027 και να ξεκινήσει να παράγει το 2028. Ταυτόχρονα, θα βελτιωθεί η διασπορά της μετοχής στην οποία η Βιοχάλκο κατέχει σχεδόν το 79,7% του μετοχικού κεφαλαίου.

    Διαβάστε επίσης

    Συμμετοχή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην «Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή»

    UBS, Optima Bank και Pantelakis Securities «ποντάρουν» στις ελληνικές τράπεζες

    Goldman Sachs, UBS και UniCredit Bank δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» σε Ελλάδα και οικονομία

     



    ΣΧΟΛΙΑ