• Business

    Costco: Τεράστια ζήτηση για τις μικρές ράβδους χρυσού παρά το ξέφρενο ράλι – «Εξαφανίζονται» από τα καταστήματα

    • Μαρία Βε
    Ράβδος χρυσού προς πώληση στα Costco

    Ράβδος χρυσού προς πώληση στα Costco (Πηγή: Clark Hogin/Bloomberg)


    Το ανοδικό ράλι της τιμής του χρυσού φέτος σε επαναλαμβανόμενα υψηλά ρεκόρ, δεν εμπόδισε το πολύτιμο μέταλλο να εξαφανιστεί από τα ράφια του συνόλου των καταστημάτων της Costco τις ΗΠΑ.

    Η μοναδικές ευκαιρίες του μεγαλύτερου λιανοπωλητή στον κόσμο, απευθύνονται στο ευρύ κοινό και τον μέσο αγoραστή, καθώς προσφέρει χαμηλότερες τιμές από τους παραδοσιακούς εμπόρους πολύτιμων μετάλλων και επιπλέον ανταμοιβές για τους πιο πιστούς πελάτες του.

    Για του λόγου το αληθές, προσφέρει 2% επιστροφή χρημάτων για τη χρήση μιας συνδεδεμένης πιστωτικής κάρτας της Citi.

    Εκτός άλλων προνομίων, οι αγοραστές λαμβάνουν επίσης επιστροφή 2% για αγορές μέσω executive συνδρομής, η οποία κοστίζει 130 δολάρια τον χρόνο.

    Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι αγοραστές στρέφονται προς την συγκεκριμένη αλυσίδα καταστημάτων λιανικής, καθώς τα προνόμια σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο χρυσός αποτελεί ένα “ασφαλές καταφύγιο” σε περιόδους γεωπολιτικών κρίσεων και οικονομικής αβεβαιότητας, καθιστούν τον χρυσό από τις πιο ελκυστικές αγορές.

    Μάλιστα, φαίνεται πως το εν λόγω εγχείρημα της Costco γνώρισε τόσο μεγάλη απήχηση, που πλέον πρόσθεσε και ράβδους πλατίνας στην γκάμα των μετάλλων που εμπορεύεται.

    Ξεπουλάνε σε χρόνο ρεκόρ

    Πολλοί πελάτες αναφέρουν ότι βιώνουν μια εξαιρετική αγοραστική εμπειρία, καθώς δέχονται μηνύματα από την Costco, κάθε φορά που φτάνει στα καταστήματα το στοκ των ράβδων χρυσού, ώστε να μπορούν να προγραμματίζουν εύκολα και εγκαίρως τις επόμενες αγορές τους.

    Το ενδιαφέρον για το πολύτιμο μέταλλο αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη τάση που οδηγεί τους αγοραστές σε αυτού του είδους την αναζήτηση, ακόμη και όταν η τιμή του κινείται ανοδικά.

    Ράβδοι χρυσού προς πώληση στα Costco
    Ράβδοι χρυσού προς πώληση στα Costco (Πηγή: Clark Hogin/Bloomberg)

    Παρόλο που η Costco δεν αποκαλύπτει πολλά στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά πωλήσεων, σε μια έρευνα του Bloomberg φαίνεται πόσο δύσκολο είναι για την εταιρεία να διατηρεί τα ράφια εφοδιασμένα επαρκώς με το πολύτιμο μέταλλο.

    Περίπου το 77% των καταστημάτων που συμμετείχαν στην έρευνα, απάντησαν ότι τα αποθέματα ράβδων χρυσού που διέθεταν, εξαντλήθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

    Τόνισαν δε ότι απέκτησαν το απόθεμά τους τις τελευταίες εβδομάδες.

    Σχεδόν 30% πάνω η τιμή spot

    Υπενθυμίζεται ότι η τιμή spot του χρυσού έχει εκτιναχθεί σχεδόν 30% φέτος, σημειώνοντας διαδοχικά υψηλά ρεκόρ.

    Το ξέφρενο ράλι της τιμής του, το κατέστησε όχι μόνο ένα από τα εμπορεύματα με τις καλύτερες επιδόσεις, αλλά και ένα μέταλλο που σημείωσε υπεραπόδοση   ακόμη και έναντι των αμερικανικών μετοχών και ομολόγων.

    Η τιμή του χρυσού ξεπέρασε τα 2.600 δολάρια η ουγγιά τον περασμένο μήνα, ενώ ενισχύθηκε από τη στροφή της Federal Reserve σε σχέση με τις μειώσεις των επιτοκίων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Costco ξεκίνησε να πουλά ράβδους χρυσού τον Ιούνιο του 2023 στα καταστήματα των ΗΠΑ και στον ιστότοπό της, ενώ από τον περασμένο Μάρτιο, αποφάσισε να εισέλθει και στο χώρο της πώλησης ασημένιων νομισμάτων.

    Οι Swiss-made 24 καρατίων ράβδοι μοιάζουν με μικρά παραλληλόγραμμα σοκολατάκια μέσα σε συσκευασία από χαρτόνι και πλαστικό, ενώ οι αγοραστές φαίνεται ότι “γοητεύονται” από την ευκολία των συναλλαγών στα καταστήματα.

    Πώς μπορούν να ανατραπούν τα δεδομένα στην αγορά των ΗΠΑ

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε στο Bloomberg ο Οικονομικός Διευθυντής, Gary Millerchip.

    “Οι συνολικές πωλήσεις αυξάνονται λόγω του πολύτιμου μετάλλου και είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να προσφέρουμε χρυσά και ασημένια αντικείμενα στους πελάτες μας”, είπε.

    “Οι προσφορές της Costco κάνουν την απόκτηση χρυσού πιο προσιτή από ποτέ“, σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Money Metals Exchange, Stefan Gleason.

    Εκτιμά μάλιστα ότι εκτός των κοσμημάτων, λιγότερο από το 2% των Αμερικανών διαθέτουν αυτούσιο χρυσό και ασήμι.

    Επομένως, εξηγεί ότι ακόμη και μια αύξηση σε ποσοστά 5% έως 10% θα ήταν ικανή για να ανατρέψει τα δεδομένα στην αγορά.

    Διαβάστε επίσης: 

    Το ράλι του «βασιλιά» των μετάλλων: Έσπασε το «φράγμα» των 11 δισ. ευρώ η αξία του χρυσού της Ελλάδας

    Χρυσός: Νέο ιστορικό ρεκόρ με φόντο τη μείωση των επιτοκίων

    Goldman Sachs: Μειώνει την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ στο 15% το 2025



    ΣΧΟΛΙΑ