• Business

    Italgas: Αυξάνεται στο €1 δισ. το ποσό των προγραμματισμένων επενδύσεων στην Ελλάδα

    • NewsRoom
    Paolo Gallo, CEO Italgas

    Paolo Gallo, CEO Italgas


    Στα νέα σχέδια της Italgas που περιλαμβάνουν την εξαγορά της ανταγωνιστικής 2i Rete Gas, στόχος είναι η συγκέντρωση σχεδόν 3 δισ. ευρώ σε κέρδη έως το 2030. Παράλληλα, ο ιταλικός κολοσσός επιβεβαιώνει μια προγραμματισμένη επένδυση 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής Enaon.

    Επομένως, η επένδυση στην Ελλάδα αυξάνεται κατά 100 εκατ. ευρώ από το αρχικό σχέδιο, με έμφαση στην επέκταση και την ψηφιοποίηση.

    Επιπλέον, σχεδιάζεται η μαζική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.

    Μέσω των παραπάνω επενδύσεων, το δίκτυο στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από τα 7.924χμ σε πάνω από 11.000 ως το 2030. Αντίστοιχα, ο αριθμός καταναλωτών θα φτάσει από 600.000 σε σχεδόν 1 εκατ. στα τέλη της δεκαετίας.

    Υπενθυμίζεται ότι η Italgas εξαγόρασε τη ΔΕΠΑ Υποδομών και μέσω αυτής απέκτησε σημαντική παρουσία στη χώρα μας.

    Ο διευθύνων σύμβουλος, Πάολο Γκάλο, έχει δηλώσει ότι πιστεύει στις δυνατότητες ανάπτυξης εντός της Ελλάδας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει ο όμιλος.

    Επενδύσεις σχεδόν 16 δισ. ευρώ

    Στον απόηχο της συμφωνίας 2i Rete Gas, που θα καταστήσει την Italgas τον μεγαλύτερο πάροχο δικτύου διανομής της Ευρώπης, η εταιρεία θα επενδύσει 15,6 δισεκατομμύρια ευρώ, αύξηση 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το προηγούμενο σχέδιο, σύμφωνα με σχετική δήλωση.

    Οι επενδύσεις στοχεύουν στην ενίσχυση των assets της και στην καλύτερη ενεργειακή απόδοση, σημειώνει η εταιρεία.

    Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, η Italgas ανέφερε ότι υπέγραψε συμφωνία για την αγορά μετοχών της 2i Rete Gas που κατείχε η F2i SGR και η Finavias. Η συμφωνία αποτιμά την αξία της 2i Rete Gas σε 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Το deal αναμένεται να κλείσει το α’ εξάμηνο του 2025, εν αναμονή της ρυθμιστικής έγκρισης.

    Η Italgas θα χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή μέσω χρηματοδοτήσεων – γέφυρα, τις οποίες έχει αναλάβει η JPMorgan.

    Ο ιταλικός κολοσσός ανέφερε σήμερα ότι βλέπει τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων να αγγίζουν τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030, ενώ επιβεβαίωσε την πληρωμή μερίσματος 65% με αυξημένο κατώτατο όριο στο 5% ετήσια αύξηση.

    Η μετοχή της εταιρείας αυξήθηκε έως και 2,5% το πρωί της Δευτέρας στις συναλλαγές του Μιλάνου, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδό της από τον Ιούνιο του 2023.

    Διαβάστε επίσης: 

    Παπουτσάνης: Αύξηση κύκλου εργασιών το πρώτο 9μηνο του 2024 – Πάνω από το 50% η αξία των εξαγωγών

    Paolo Gallo (Italgas): «Οι εταιρείες πρέπει να επικεντρωθούν στην απαλλαγή της κατανάλωσης άνθρακα»

    Shell: Μειώθηκαν τα περιθώρια διύλισης στο τρίτο τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ