ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συγκεκριμένα το επιτελείο της Υπουργού εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου εντός των επόμενων εβδομάδων να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που θα περιλαμβάνει:
- την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 2022/2041 για «αξιοπρεπείς» κατώτατους μισθούς στο εθνικό δίκαιο και την επικράτηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας,
- την πιλοτική εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας,
- την υιοθέτηση «κόφτη» στην αύξηση των συντάξεων με στόχο να μην αλλάζουν κλιμάκιο στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) οι συνταξιούχοι και
- την αύξηση των συντάξεων από 2 έως 2,5% από την 1η Ιανουαρίου του 2025.
1. Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ)
Με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα περιορίσει τις απώλειες που έχουν οι συνταξιούχοι λόγω της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), παρά τις αυξήσεις που έχουν δοθεί στις συντάξεις.
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του mononews.gr, επισημαίνοντας ότι «παρατηρείται μία στρέβλωση όταν, λόγω της αύξησης που δίνεται στις συντάξεις, ένας συνταξιούχος αλλάζει κλιμάκιο και αντί της αύξησης του επιβάλλεται τελικά μείωση. Αυτό δεν είναι σωστό. Και επειδή δεν είναι σωστό θέλουμε να το διορθώσουμε».
Όπως είχε αποκαλύψει το mononews.gr, στη νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπεται ότι ο συνταξιούχος δεν θα μεταβαίνει στο επόμενο κλιμάκιο της ΕΑΣ και δεν θα πληρώνει υψηλότερη εισφορά, προκειμένου να μην λαμβάνει τελικά λιγότερα χρήματα. Την ίδια στιγμή, όμως και η σύνταξή του θα παγώνει στο ανώτατο ποσό του κλιμακίου που ανήκει.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη, κανένας συνταξιούχος που δικαιούται αύξηση στη σύνταξή του δεν θα αδικηθεί το 2025, λόγω της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και περίπου 400.000 θα δουν αυξήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) επιβάλλεται σε όσους συνταξιούχους έχουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ για κύρια σύνταξη και άνω των 300 ευρώ για επικουρική.
Με τη νομοθετική ρύθμιση θα δοθεί μια προσωρινή λύση στο παράδοξο που καταγράφηκε τις δυο προηγούμενες χρονιές, πολλοί συνταξιούχοι μετά τις αυξήσεις στις συντάξεις τους ενώ δεν είχαν προσωπική διαφορά έλαβαν τελικά, μετά και την αύξηση, μικρότερη σύνταξη, λόγω αλλαγής κλίμακας της ΕΑΣ.
Η αλλαγή αυτή θα συνδυαστεί με την τρίτη κατά σειρά αύξηση των συντάξεων που σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, θα κυμαίνεται μεταξύ 2,2 – 2,5%.
Οι συντελεστές ΕΑΣ σήμερα είναι:
- 1.400-1.700 ευρώ -3%
- 1.701-2.000 ευρώ -6%
- 2.000-2.300 ευρώ -7%
- 2.300-2.600 ευρώ -9%
Για συντάξεις από 2.600,01 έως 2.900 ευρώ, ποσοστό 10%
Για συντάξεις από 2.900,01 έως 3.200 ευρώ, ποσοστό 12%
Για συντάξεις από 3.200,01 έως 3.500 ευρώ, ποσοστό 13%
Για συντάξεις από 3.500,01 ευρώ και άνω, ποσοστό 14%.
2. Αύξηση συντάξεων
Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου από 2,2% έως 2,5% περισσότερες από 2.000.000 συντάξεις. Το τελικό ποσοστό της αύξησης αναμένεται να «κλειδώσει» στο τέλος Οκτωβρίου, όταν θα ανακοινωθούν οι τελικές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και το ποσοστό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Σε περίπτωση, δε, απόκλισης των εκτιμήσεων από τα οριστικά αποτελέσματα, η διόρθωση (προς τα πάνω ή προς τα κάνω) θα γίνει στις αυξήσεις της επόμενης χρονιάς (του 2026). Για την ώρα, και σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις για το 2024, η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 2,2%, ενώ ο πληθωρισμός υπολογίζεται στο 3%. Με αυτά τα δεδομένα, η αύξηση των συντάξεων εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ του 2,4% και του 2,5%.
Και φέτος η αύξηση στις συντάξεις θα προκύψει με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και δεν θα εφαρμοστεί η διάταξη του νόμου 4670/2020 που προβλέπει ότι οι αυξήσεις θα δίνονται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών, καθώς ο μαθητικός τύπος δεν είναι ακόμη έτοιμος.
3. Κοινοτική οδηγία
Το μοντέλο που εφαρμόζεται στη Γαλλία αναμένεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου από το 2027. Όπως αποκάλυψε το mononews.gr, η αρμόδια επιτροπή που είχε συσταθεί παρέδωσε το πόρισμά της στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει σε ενσωμάτωση της
Κοινοτικής Οδηγίας 2022/2041 για «αξιοπρεπείς» κατώτατους μισθούς στο εθνικό δίκαιο το αργότερο έως το τέλος Νοεμβρίου.
Το γαλλικό μοντέλο προβλέπει την υιοθέτηση ενός αλγορίθμου, ο οποίος προκύπτει από τα μεγέθη της οικονομίας (πληθωρισμός, ΑΕΠ, παραγωγικότητα κ.λπ.) και συζητείται με τους κοινωνικούς εταίρους. Ένα μοντέλο δηλαδή που ακολουθεί λίγο πολύ το μοντέλο της αναπροσαρμογής των ελληνικών συντάξεων, η οποία αναπροσαρμογή είναι αυτόματη και ορίζεται από τον Ενιαίο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (δηλαδή την πορεία του πληθωρισμού) και την ανάπτυξη.
Το mononews.gr, παρουσίασε τον αλγόριθμο που προκρίνει η αρμόδια επιτροπή για τον καθορισμό επαρκούς νομοθετημένου μισθού και ημερομισθίου και περιλαμβάνεται στο τελικό πόρισμα.
Με τα δεδομένα μέχρι σήμερα η διαμόρφωση των κατώτατων αποδοχών θα προκύπτει από το άθροισμα:
α) του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ης Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών και
β) το 50% του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Σε περίπτωση που ο συντελεστής οδηγεί σε μείωση του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, δεν γίνεται αναπροσαρμογή.
Ο δείκτης θα τεθεί σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους τον Νοέμβριο, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να θεσμοθετηθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και κάθε χρόνο θα συλλέγει τα απαιτούμενα στοιχεία για την αύξηση του κατώτατου μισθού από κοινωνικούς εταίρους και επιστημονικά κέντρα, όπως συμβαίνει και σήμερα.
Στο μεταξύ η επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμβεί τον Απρίλιο του 2025 και η σχετική συζήτηση για το ύψος του θα ανοίξει στις αρχές του νέου έτους. Η υπουργός Εργασίας πριν το τέλος της χρονιάς θα ενεργοποιήσει την απαιτούμενη διαδικασία.
Στόχος της κυβέρνησης είναι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 950 ευρώ μικτά το 2027. Έτσι η πρώτη εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών κάνουν λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού ύψους 49 ευρώ περίπου από τον Απρίλιο του 2025. Η αγοραστική δύναμη, το γενικό επίπεδο των ακαθάριστων αποδοχών, ο ρυθμός αύξησής τους και η παραγωγικότητα της εργασίας θα αποτελούν τα τέσσερα μεγέθη βάσει των οποίων θα καθορίζεται από το 2027 και μετά ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
4. Επίδομα ανεργίας
Στην εκ βάθρων αλλαγή του επιδόματος ανεργίας αναμένεται να προχωράει η υπουργός Εργασίας με την πιλοτική εφαρμογή του να ξεκινάει για 10.000 ανέργους ακόμη και τις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές θα αφορούν μόνο όσους χάσουν την θέση απασχόλησης τους μετά την ενεργοποίηση του νέου καθεστώτος, το οποίο θα καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Επομένως, οι περίπου σήμερα 82.000 επιδοτούμενοι άνεργοι δεν θα δουν αλλαγές στο ποσό και στην διαδικασία με την οποία λάμβαναν μέχρι σήμερα το επίδομα.
Η πλήρης εφαρμογή του τοποθετείται προς το τέλος του 2024. Οι αλλαγές προωθούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς έχουν εξασφαλιστεί πόροι άνω των 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος αναπροσαρμογής του επιδόματος ανεργίας.
Το νέο επίδομα ανεργίας, «θα συνδεθεί» άμεσα με τον μισθό, αλλά και με τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του άνεργου. Ενδέχεται μάλιστα να φθάσει έως και το 70% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της τελευταίας τριετίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα ανεργίας θα αποτελείται από δυο μέρη- σταθερό και μεταβλητό (ανταποδοτικό). Το ύψος του επιδόματος θα είναι κλιμακωτό και σε συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης – απασχόλησης, το ύψος του μισθού και σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να φτάσει και τα 1.200 ευρώ για ανέργους που βρίσκονταν στην αγορά εργασίας για περισσότερα από 4 χρόνια, αντίθετα όσοι έχουν λιγότερα θα λαμβάνουν το χαμηλότερο ποσό των 509 ευρώ.
Επίσης το συνολικό ετήσιο ποσό του επιδόματος ανεργίας – όπως προκύπτει από τον κατώτατο μισθό – δεν θα αυξηθεί αλλά θα καταβάλλεται εμπροσθοβαρώς. Δηλαδή μεγαλύτερο επίδομα τους πρώτους μήνες και μικρότερο στη συνέχεια. Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι, προωθούνται οι παρακάτω αλλαγές στο επίδομα ανεργίας:
– Ένα «σταθερό» μέρος, το οποίο θα λαμβάνουν όλοι όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης. Το ύψος του θα εξαρτάται από το εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό, σήμερα το ποσοστό του επιδόματος ανέρχεται στο 55% του κατώτατου μισθού, 509 ευρώ το μήνα. Το επίδομα μπορεί να φτάνει και το 70% του κατώτατου μισθού το πρώτο τρίμηνο και να βαίνει μειούμενο μέχρι ο άνεργος να συμπληρώσει τους 12 μήνες.
– Ένα «μεταβλητό» μέρος, το οποίο θα λαμβάνουν για 12 μήνες κατ’ ανώτατο όριο μόνο όσοι έχουν περισσότερες ασφαλιστικές προϋποθέσεις και άρα θα έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα. Ο υπολογισμός του θα συναρτάται με την ασφαλιστική ιστορία και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών, ώστε να είναι πιο δίκαιο και ανταποδοτικό.
– Η χρονική διάρκεια καταβολής του επιδόματος αναμένεται να επιμηκυνθεί και να φτάσει έως και 24 μήνες ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες.
– Η καταβολή του επιδόματος θα συνδυαστεί με την υποχρέωση των ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάρτισης ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας.
– Στο νέο αυξημένο επίδομα ανεργίας αναμένεται να συγχωνευτεί το επίδομα των 200 ευρώ που καταβάλλεται για τους μακροχρόνια ανέργους (άνω των 12 μηνών). Το επίδομα θα είναι μειωμένο για όσους εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
– Ταυτόχρονα με τη λήψη του επιδόματος, ο άνεργος σε συνεργασία με την ΔΥΠΑ θα καταρτίζει το ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης για την ταχύτερη επανένταξη του στην αγορά εργασίας. Στην περίπτωση που κάποιος άνεργος απορρίψει τρεις θέσεις εργασίας τότε διακόπτεται και η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.
Διαβάστε επίσης:
«Ανακαινίζω Νοικιάζω» – Καταβολή επιδότησης έως 6.000 ευρώ τον Οκτώβριο
Κοινωνική Αντιπαροχή: Έως το τέλος του έτους ο πρώτος διαγωνισμός
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γκάρι Γκένσλερ (Πρόεδρος SEC): Παραιτείται την ημέρα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ
- Ιταλία: Θα ήμασταν υποχρεωμένοι να συλλάβουμε τον Νετανιάχου αν επισκεπτόταν την χώρα
- Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Σισύφειο έργο, η σύλληψη των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου
- Ρωσία: Οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί πριν από το πλήγμα με τον “πειραματικό” πύραυλο στο Ντνίπρο