• Business

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Σε νέα εποχή στον αστερισμό της Masdar – Τα επόμενα βήματα

    Γιώργος Περιστέρης, CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

    Γιώργος Περιστέρης, CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ


    Στην τελική ευθεία μπαίνει η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στη Masdar, καθώς στις 23 Οκτωβρίου πραγματοποιείται η Έκτακτη Γενική Συνελευση για την έγκριση της πώλησης και μεταβίβασης της στην ισχυρή εταιρεία των Εμιράτων.

    Αφού ληφθούν όλες οι ρυθμιστικές εγκρίσεις θα γίνει η πρώτη φάση της συναλλαγής, με τα ποσοστά των μετόχων, θεσμικών και στελεχών που θα πουλήσουν πρώτοι.

    Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το ενημερωτικό δελτίο για να πραγματοποιηθεί η δημόσια πρόταση ώστε  μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και να βγει η εταιρεία από το Χρηματιστήριο.

    Ήδη η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανακοίνωσε ότι προχωρά σε διάσπαση δύο κλάδων και σε σύσταση νέας εταιρείας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κλάδος κατασκευής δημόσιων έργων, διαχείρισης αποβλήτων και έργων ΣΔΙΤ θα περάσει στη θυγατρική ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Διαχείριση Παγίων.

    Παράλληλα, η ανακοίνωση κάνει λόγο για σύσταση εταιρείας για τον κλάδο ανάληψης και εκτέλεσης συμβάσεων σύμπραξης για έργα υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας.

    Η σημασία της εξαγοράς – Εγκαινιάζει μια νέα εποχή

    Η μεγάλη συμφωνία για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με αποτίμηση 3,5 δισ. ευρώ αποτελεί τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στη χώρα και ταυτόχρονα αποτελεί ορόσημο για τις εξελίξεις στην αγορά των ΑΠΕ με την είσοδο σε αυτή ενός ισχυρού επενδυτή.

    Ο νέος επενδυτής εισέρχεται στην ελληνική αγορά αποφασισμένος να επενδύσει για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, διατηρώντας τη δομή της και αυξάνοντας την αξία της και δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην αγορά ενέργειας της χώρας.

    Η μεγαλύτερη επιτυχία του Γιώργου Περιστέρη είναι ότι εκτός από το υψηλό τίμημα που εξασφάλισε για όλους τους μετόχους της, βρήκε έναν αγοραστή που δεν είναι επενδυτικό κεφάλαιο που επιδιώκει  πρόσκαιρες αποδόσεις αλλά μια εταιρεία παραγωγής ενέργειας που σχεδιάζει ισχυρή ανάπτυξη στις ΑΠΕ.

    Σε μια εποχή που τα έργα ΑΠΕ γίνονται commodity, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κυριαρχεί στην αγορά, αναπτύσσει μεγάλες καινοτόμες επενδύσεις, έχει παρουσία στο εξωτερικό και μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργο κυρίως, να είναι αποδοτική, με μεγάλα έργα στο χαρτοφυλάκιό της και έργα παλιά με εξασφαλισμένες ταρίφες.

    Συνδυάζει τα χαρακτηριστικά μιας εταιρείας ομόλογο με μιας εταιρείας με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Συμπόρευση ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και MASDAR στα μελλοντικά έργα

    Η δυσκολία στην αποτίμηση των μελλοντικών έργων, καθώς σημαντικά έργα, όπως η αντλησιοταμίευση και τα υπεράκτια, δεν ήταν εύκολο να αποτιμηθούν με τον ίδιο τρόπο από τις δύο πλευρές, οδήγησε στο πιο ενδιαφέρον τμήμα της συμφωνίας.

    Η αξία των έργων αυτών, που για τον Γιώργο Περιστέρη ήταν μεγάλη, για τον αγοραστή όμως αυτό δεν μπορούσε να αποδειχθεί, οδήγησε στη συμπόρευση ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και MASDAR στα μελλοντικά έργα.

    Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της δυσκολίας αποτίμησης των μελλοντικών έργων, η πλευρά Περιστέρη, έριξε την ιδέα του put option και call option δηλαδή της συμμετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα μελλοντικά έργα αυτά κατά 50%.

    Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μπορεί αν θελήσει να μπει σαν μέτοχος σε όλα τα αντλητικά έργα, την Αμφιλοχία και τα υπεράκτια και ταυτόχρονα αν η MASDAR θελήσει να το ζητήσει, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα μπει ως συνεπενδυτής.

    Αυτή η λύση, ήταν το κομβικό σημείο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και λειτούργησε καταλυτικά. Εξασφαλίστηκε έτσι η ολοκλήρωση ολόκληρου του επενδυτικού πλάνου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η ανάπτυξή της, αλλά και οι θέσεις όλων όσων απασχολούνται και θα χρειαστούν για τα έργα αυτά.

    Οι νέοι επενδυτές θέλουν να παραμείνει η διοίκηση για τρία χρόνια για να διασφαλιστεί η συνέχεια και η ολοκλήρωση των έργων. Και οι δύο πλευρές πήραν όλα όσα ήθελαν.

    Διαβάστε επίσης:

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Προχωρά σε διάσπαση δύο κλάδων και σε σύσταση νέας εταιρείας

    Τρεις +1 νομοθετικές παρεμβάσεις της υπουργού Εργασίας Ν. Κεραμέως – Τι αλλάζει για συνταξιούχους, εργαζόμενους και ανέργους

    FT: Ο ιδιοκτήτης της New York Sun κοντά στην εξαγορά της Telegraph έναντι 550 εκατ. λιρών



    ΣΧΟΛΙΑ