ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Εν τέλει, οι έντονες αντιδράσεις της δημοτικής αρχής προκάλεσαν την αποχώρηση της ολλανδικής MRP από το δημόσιο διαγωνισμό, με τους επιχειρηματίες να στρέφονται σε γειτονικό ακίνητο, αυτού του παλιού εργοστασίου της Δέλτα στον Ταύρο, το οποίο εξαγόρασαν έναντι 8 εκατομμυρίων ευρώ.
Το ακίνητο περιλαμβάνει δομημένους χώρους άνω των 20.000 τ.μ.. Η εταιρεία στρέφεται στην αξιοποίησή του, μέσω της δημιουργίας ενός project μεικτής χρήσης, που είναι πιθανόν να περιλαμβάνει κατοικίες και εμπορικά καταστήματα, χρήσεις που είχαν εξεταστεί και για την αξιοποίηση του κτιρίου του ΕΟΜΜΕΧ.
Το πρώτο περιουσιακό στοιχείο που διεκδίκησαν και κέρδισαν οι Meijer, ερχόμενοι στην Ελλάδα το 2021 ήταν το παλιό Ξενία Σπετσών, το οποίο δεν πωλήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά από τον όμιλο Χανδρή, που λειτουργούσε τη μονάδα ως Λεύκα Παλλάς.
Το ακίνητο των 17.730 τ.μ. περιλαμβάνει ξενοδοχείο δυναμικότητας 68 δωματίων και 136 κλινών, πέντε bungalows, υποσταθμό της ΔΕΗ, εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, γήπεδα τένις, μπάσκετ και πισίνα και η τιμή απόκτησης φέρεται να ξεπέρασε τα 8 εκατομμύρια. Νεότερα για την αξιοποίηση της μονάδας δε φαίνεται να υπάρχουν, παρότι η αδειοδοτική διαδικασία για τα νέα σχέδια των Ολλανδών έχει προχωρήσει.
Χαρτοφυλάκιο ακινήτων 300 εκατ. ευρώ
Όπως αναφέρει στη σελίδα της, η MRP «στοχεύει να συμβάλει στη νέα εποχή της αειφόρου δημιουργίας της Ελλάδας με θετικό αντίκτυπο στις κοινότητες και τη φύση, εξερευνώντας τα πλεονεκτήματα της χώρας, δηλαδή τον ήλιο, τη θάλασσα και το αναζωογονητικό φως», με τα σχέδιά της βρίσκονται ακόμα επί χάρτου.
Οι ελληνικές επενδύσεις των Meijer αποτελούν μία ψηφίδα στο χάρτη των συμμετοχών τους, αφού έχουν εμπλοκή σε 20 projects και διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση αξίας 300 εκατ. ευρώ.
Στα σημαντικότερα έργα της MRP περιλαμβάνονται το «Hub Amsterdam», που αφορά στην ανάπτυξη συνολικά 80 κατοικιών και γραφείων στην περιοχή on Osdorpplein Nieuw-West, το «Amstel Station» που περιλαμβάνει την κατασκευή 252 κατοικιών στο κέντρο του Άμστερνταμ, το «Amsterdam New West», μία ανάπτυξη κτιρίων μεικτών χρήσεων (κατοικιών, εμπορικών χρήσεων, χώρων εστίασης και αναψυχής).
Η δραστηριοποίηση των Meijer στα ακίνητα έχει ρίζες στο 1900, όταν η οικογένεια ανέπτυξε το Westergasfabriek, πρώην εργοστάσιο αερίου, στο Άμστερνταμ.
Το 1970, ο Ton Meijer ιδρύει την MAB, φιλοδοξώντας να γίνει ο μεγαλύτερος developer στη χώρα.
Στο εξωτερικό, η MAB πραγματοποίησε έργα συμπεριλαμβανομένου του Domus στο Παρίσι, εμπορικό κέντρο ειδών σπιτιού. Την ίδια δεκαετία ιδρύεται η Meyer Bergman (σημερινή MARK Capital Management), η οποία επένδυσε περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ σε ακίνητη περιουσία σε όλη την Ευρώπη. Η επωνυμία MRP προέκυψε το 2020, λίγο πριν την είσοδο των Meijer στην ελληνική αγορά.
Το 2017 περιήλθε στα χέρια του ομίλου το Soestdijk Palace, πρώην ανάκτορο, που λειτούργησε ως κατοικία και κυνηγετικό κατάλυμα της βασιλικής οικογένειας της Ολλανδίας, ενώ ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, Bart, ηγείται σήμερα του ομίλου.
Διαβάστε επίσης:
Βουλιαγμένη: Ακίνητα 1,1 δισ. θα εκμεταλλευτεί η Εκκλησία μετά το τέλος της διαμάχης με το Δήμο 3Β
Πράσινο φως στο project του Αριστείδη Μπελλέ στην Επίδαυρο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα