ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με το Μεσοπρόθεσμο της 4ετίας ανά χείρας, σχεδόν ολοκληρωμένη την έξοδο του Δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά πλέον σε περιβάλλον αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας σε σχέση με το διάστημα πριν το κτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ η Αθήνα πορεύεται προς το κλείσιμο του 2024 με συντηρητικές προσδοκίες για το ενδεχόμενο νέων βελτιώσεων στην αξιολόγηση του Δημοσίου.
Το πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την S&P στις 18 Οκτωβρίου. Ο διεθνής οίκος είναι εκείνος που έχει συνηθίσει τη χώρα σε τολμηρές κινήσεις και δεν είχε διστάσει να είναι ο πρώτος μεγάλος οίκος που έδωσε στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα, παρά την «άγκυρα» που έχει ρίξει στην αξιολόγηση ο έτερος μεγάλος οίκος, η Moody’s.
Μάλιστα έχει ήδη δώσει στην ελληνική αξιολόγηση και τη θετική προοπτική (ΒΒΒ- με θετική προοπτική) που σημαίνει υπόσχεση για μια νέα αναβάθμιση εντός 18-24 μηνών από το τελευταίο του upgrade.
Να σημειωθεί πω με την ολοκλήρωση του placement της ΕΤΕ χαιρέτισε την εξέλιξη, σημειώνοντας τη θετική πορεία της συνολικής αποεπένδυσης στον τραπεζικό κλάδο αλλά και τη βελτίωση των μεγεθών και των προοπτικών, χαρακτηρίζοντας το θέμα του αναβαλλόμενου ως το τελευταίο κατάλοιπο της κρίσης.
Τεχνικά το να έκανε η S&P την έκπληξη και να έδινε στη χώρα μια ακόμη βαθμίδα θα ήταν μη αναμενόμενη εξέλιξη καθώς τα χρονικά όρια από τις τελευταίες αναβαθμίσεις είναι κοντά.
Το περιβάλλον επί του παρόντος δυσκολεύει ακόμη περισσότερο με δεδομένη την επιδείνωση στα γεωπολιτικά που είθισται να μην προκρίνει μεγάλες εκπλήξεις.
Σημασία έχει το σήμα
Σε κάθε περίπτωση ακόμη και χωρίς αναβάθμιση, που είναι και το πιθανότερο σενάριο, το σήμα που θα στείλει ο αμερικανικός οίκος με την έκθεση του θα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στις τρέχουσες συνθήκες καθώς σε συνθήκες κρίσης, είναι πιο χρήσιμο ένα θετικό μήνυμα για την δυναμική της οικονομίας και τα επίπεδα ανθεκτικότητας σε εξωγενή σοκ.
Άλλωστε στην τελευταία του έκθεση ο οίκος είχε θέσει και τον παράγοντα εξωγενή ρίσκα για τα καλά στην εξίσωση καθώς το αρνητικό σενάριο προβλέπει επιδείνωση των επιπτώσεων από εξωγενείς κρίσεις σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι ενσωματώνει ήδη στις προβλέψεις του ο οίκος.
Υπό αυτό το πρίσμα ένα καθησυχαστικό σήμα για την ανθεκτικότητα της οικονομίας θα είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο σε μια περίοδο εντεινόμενης αβεβαιότητας στο εξωτερικό περιβάλλον ελέω Μέσης Ανατολής.
Ιδιαίτερα σημαντική όμως θα είναι και η στάση που θα κρατήσει η Fitch στις 22 Νοεμβρίου και η γερμανική Scope στις 6 Δεκεμβρίου με την οποία ολοκληρώνεται ο φετινός κύκλος αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία.
Διαβάστε επίσης:
Στον προθάλαμο της επενδυτικής βαθμίδας (και) από την Moody’s – Τα 3 κλειδιά της αναβάθμισης
Θερμό φθινόπωρο στην οικονομία – Οι 4 κρίσιμοι στόχοι του Κωστή Χατζηδάκη
Τι σημαίνει η αξιολόγηση της DBRS: Προς νέο κύκλο αναβαθμίσεων η Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα