• Toyota bz4x

    Toyota bz4x

    Efficient Cars 2024: Electric Suv

    Άριστα στο crash test! (video)

    • Τάκης Πουρναράκης

    Το Toyota bz4x πήρε την ανώτατη βαθμολογία των 5 αστέρων στην απαιτητική προσομοίωση σύγκρουσης του Euro NCAP.

    Εξ ορισμού τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πλεονεκτούν σε παθητική ασφάλεια καθώς δεν έχουν τον όγκο του θερμικού κινητήρα στο εμπρός μέρος. Ταυτόχρονα η ακαμψία του αμαξώματος χάρη και στην μπαταρία βοηθά περισσότερο στην διατήρηση ζωτικού χώρου επιβίωσης στην καμπίνα επιβατών. Το bz4x πήρε 5 αστέρια στο τέστ πρόσκρουσης του Euro NCAP. Τα πήγε εξαιρετικά και στις τέσσερις επιμέρους κατηγορίες:

    • Προστασία ενήλικων επιβατών: 88%
    • Προστασία ανήλικων επιβατών: 87%
    • Προστασία ευάλωτων χρηστών της οδού: 79%
    • Ενεργητική ασφάλεια: 91%

    Toyota bz4x

    Παρατηρώντας τα αποτελέσματα του crash test είναι εμφανές πως η καμπίνα των επιβατών του bZ4X παρέμεινε άκαμπτη στη δοκιμή μετωπικής σύγκρουσης. Οι μετρήσεις των ανδρείκελων έδειξαν καλή προστασία των γονάτων και των μηρών τόσο του οδηγού όσο και του συνοδηγού. Ωστόσο, δεν είναι στο ίδιο επίπεδο η προστασία για επιβάτες διαφορετικών μεγεθών ή εκείνους που κάθονται σε διαφορετικές θέσεις. Οι μετρήσεις συμπίεσης των ανδρείκελων έδειξαν ένα οριακό επίπεδο προστασίας για το στήθος του οδηγού. Η ανάλυση επιβράδυνσης της δοκού πρόσκρουσης κατά τη διάρκεια της δοκιμής και η ανάλυση της παραμόρφωσης μετά τη δοκιμή, έδειξαν ότι το bZ4X είναι ανθεκτικό σε μια μετωπική σύγκρουση.

    Στη δοκιμή πλευρικής πρόσκρουσης, η προστασία όλων των κρίσιμων περιοχών του σώματος ήταν καλή. Στη πιο επικίνδυνη πλευρική πρόσκρουση σε στύλο, η προστασία του στήθους ήταν επαρκής, και η προστασία των άλλων κρίσιμων περιοχών του σώματος, καλή. Ο έλεγχος της σύγκρουσης μεταξύ των σωμάτων βρέθηκε καλός, με καλή προστασία των κεφαλιών των επιβατών.

    Οι δοκιμές στα εμπρόσθια καθίσματα και στα προσκέφαλα έδειξαν καλή προστασία σε περίπτωση οπίσθιας σύγκρουσης. Μια γεωμετρική ανάλυση των πίσω καθισμάτων έδειξε επίσης καλή προστασία από οπίσθιο χτύπημα. Το bZ4X διαθέτει ένα σύστημα προηγμένης κλήσης έκτακτης ανάγκης το οποίο ειδοποιεί τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σύγκρουσης και ένα σύστημα το οποίο εφαρμόζει αυτόματα τα φρένα για να αποτρέψει τις ακούσιες συγκρούσεις.

     

    Τα συστήματα αυτά είναι μέρους του ολοκληρωμένου πακέτου ασφαλείας Toyota T-Mate που συγκεντρώνει ολοκληρωμένες λειτουργίες ασφάλειας και υποστήριξης οδηγού. Οι διατάξεις περιλαμβάνουν την τελευταία γενιά του Toyota Safety Sense, με προληπτικά συστήματα ασφάλειας για ακόμη μεγαλύτερη προστασία από τους κινδύνους ατυχημάτων. Το λογισμικό Toyota Safety Sense αναβαθμίζεται διαρκώς.

    Με το Toyota T-Mate, οι οδηγοί ξέρουν ότι το αυτοκίνητου τους προσέχει πάντα. Οι προηγμένες τεχνολογίες έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν όλους όσους βρίσκονται στο αυτοκίνητο αλλά και τους άλλους χρήστες της οδού. Η έρευνα για ατυχήματα οχημάτων στις ΗΠΑ (Impact Research LLC, Σεπτέμβριος) δείχνει ότι τα οχήματα εξοπλισμένα με Toyota Safety Sense είναι 37% λιγότερο πιθανό να συγκρουστούν με ένα όχημα σε μια μετωπική σύγκρουση σε σύγκριση με τα οχήματα που δεν χρησιμοποιούν την τεχνολογία. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα αυτής και προηγούμενων μελετών δείχνουν ότι η ευρεία ανάπτυξη του αυτόματου φρένου έκτακτης ανάγκης (Pre-Collision System του Toyota Safety Sense) θα βοηθήσει στην πρόληψη χιλιάδων θανάτων και τραυματισμών παγκοσμίως κάθε χρόνο.

    Στο bZ4X, το Toyota Safety Sense, διαθέτει την τελευταία έκδοση του συστήματος Pre-Collision System (PCS) που παρακολουθεί συνεχώς το δρόμο προειδοποιώντας τον οδηγό ή ενεργοποιώντας τα φρένα έκτακτης ανάγκης εάν υπάρχει άμεσος κίνδυνος πρόσκρουσης. Ένας πεζός που βγαίνει από το πεζοδρόμιο ή ένα όχημα που έχει ακινητοποιηθεί στην άκρη του δρόμου μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο πρόσκρουσης. Το Emergency Steering Assist, βοηθά στην αποφυγή του κινδύνου ενώ κρατά το αυτοκίνητο σταθερό και εντός του ρεύματος κυκλοφορίας. Το PCS αναγνωρίζει επίσης πότε υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης ρυθμίζοντας αυτόματα την κινητήρια δύναμη και παρέχοντας έλεγχο των φρένων.

    Toyota bz4x

    Ακόμη και μια σύντομη απώλεια συγκέντρωσης μπορεί να προκαλέσει την εκτροπή του αυτοκινήτου από την πορεία του. Με το Lane Trace Assist, το bZ4X θα διατηρεί την σωστή πορεία του, καθοδηγούμενο από τις διαγραμμίσεις του δρόμου ή, εάν είναι απαραίτητο, το περιθώριο του δρόμου ή το προπορευόμενο όχημα. Μια ακόμη διάσταση ασφάλειας είναι η μείωση του φορτίου εργασίας στον οδηγό σε μακρά ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο.

    Το σύστημα συνεργάζεται με το Full-Range Adaptive Cruise Control, ώστε η ταχύτητα του οχήματος να ρυθμίζεται με ασφάλεια κατά την κίνηση σε μια καμπύλη του αυτοκινητοδρόμου. Επιπλέον, παρακολουθεί τη χρήση του τιμονιού, των φρένων και του πεντάλ του γκαζιού από τον οδηγό: εάν δεν χρησιμοποιηθούν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δίδεται μήνυμα έκτακτης στάσης οδήγησης. Το επίπεδο παρακολούθησης αυξάνεται με τη χρήση μιας κάμερας για τον έλεγχο της θέσης του κεφαλιού του οδηγού. Το Road Sign Assist παρέχει στον οδηγό μια υπενθύμιση των κύριων εντολών, προειδοποιήσεων και του ορίου ταχύτητας.

    Toyota bz4x