ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο καύσωνας που αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα από την Πέμπτη, φέρνει στις μνήμες μας, τον φονικό καύσωνα του 1987, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.300, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να κάνουν λόγo για ακόμη και 1.500 αλλά για πολιτικούς λόγους ο αριθμός αυτός δεν επιβεβαιώθηκε.
Ήταν 22 Ιουλίου όταν το θερμόμετρο άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα σε πολλές περιοχές της χώρας. Στην Αθήνα, το πρόβλημα ήταν εντονότερο λόγω του νέφους που τότε ήταν σε υψηλά επίπεδα. Το τσιμέντο στα κτίρια πύρωνε τους τοίχους και για πρώτη φορά δεν δρόσιζε ούτε το βράδυ.
Η θερμοκρασία έφτασε τους 44 βαθμούς
Το χειρότερο όμως ήταν η διάρκεια του καύσωνα. Για οχτώ συνεχείς ημέρες το θερμόμετρο δεν έπεφτε κάτω από τους 30 βαθμούς ούτε τη νύχτα. Τις πρώτες ημέρες κανείς δεν φανταζόταν τι θα ακολουθούσε. Ακόμα και τα ρεπορτάζ των εφημερίδων ήταν ψύχραιμα παρόλο που στο πρωτοσέλιδο των Νέων στις 22.7.1987 διαβάζουμε ότι είχαν ήδη σημειωθεί οι τέσσερις πρώτοι θάνατοι.
«Ο καύσωνας συνέβαλε στον θάνατο 4 ατόμων δύο στην Αθήνα και δύο στον Βόλο που έπασχαν από καρδιοπάθεια, ενώ δεκάδες άλλα, μεγάλης κυρίως ηλικίας, μεταφέρθηκαν με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα σε διάφορα νοσοκομεία». Η ανησυχία δεν ήταν μεγάλη επειδή το πρόβλημα εντοπίστηκε κυρίως σε άτομα που είχαν ήδη προβλήματα υγείας. Τις επόμενες ημέρες όμως η κατάσταση ξέφυγε.
Γέμισαν τα νεκροτομεία
Από την υψηλή θερμοκρασία στράβωσαν οι γραμμές του τρένου και διακόπηκε η κυκλοφορία του
Στις 23 Ιουλίου οι νεκροί είχαν αυξηθεί, αλλά ακόμα ο αριθμός δεν ήταν ανησυχητικός. «Θερίζει η Λάβρα» διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο. Το πρόβλημα της ζέστης έκαναν χειρότερο οι διακοπές νερού και ρεύματος.
Στις 25 Ιουλίου η χώρα βρισκόταν σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Οι νεκροί είχαν φτάσει τους 300 και ο αριθμός συνέχιζε να αυξάνεται. Σοκαρίστικο είναι το ρεπορτάζ που αναφέρει ότι οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων είχαν γεμίσει με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για τους νεκρούς. «Όπως έγινε γνωστό, τα στρατιωτικά νοσοκομεία διέθεσαν τους νεκροθαλάμους τους και ήδη μεταφέρονται σε αυτούς νεκροί από άλλα νοσοκομεία».
Οι υπάλληλοι των νεκροταφείων και των γραφείων τελετών δεν προλάβαιναν να θάβουν τους νεκρούς με αποτέλεσμα να μένουν ακόμα για 24ωρα άταφοι.
Μία ημέρα μετά οι νεκροί τοποθετούνταν ακόμα και στα ψυγεία των βαγονιών των τρένων του ΟΣΕ σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Μετά την εβδόμη ημέρα του καύσωνα η θερμοκρασία άρχισε να πέφτει σιγά, σιγά. Ο απολογισμός όμως ήταν τραγικός.
1.300 νεκροί
Ο φονικός καύσωνας του 1987 άφησε πίσω του σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 1300 νεκρούς, εκ των οποίων οι 1.115 στην Αττική. Ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.500 αλλά για πολιτικούς λόγους ο αριθμός δεν επιβεβαιώθηκε. Όποιος κι αν είναι ο πραγματικός αριθμός, ο καύσωνας του 1987 αποτελεί μέχρι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της χώρας εν καιρώ ειρήνης……
mixanitouxronou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: SOS: Κύμα καύσωνα – Πού υπάρχουν κλιματιζόμενες αίθουσες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχεται ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού – Στους 43 το θερμόμετρο
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 5 παραλίες κοντά στην Αθήνα για να αποδράσετε από τον καύσωνα του Σαββατοκύριακου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γαλλία: 87 συνδικάτα ανακοίνωσαν πως αποχωρούν από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης «X»
- Δημοσκόπηση-Ντόναλντ Τραμπ: Οι παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ ανησυχούν και οι άλλοι μιλούν για τον ερχομό του… «ειρηνοποιού»
- Κρεμλίνο: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ρωσικής απάντησης στις κυρώσεις των ΗΠΑ
- Πλειστηριασμοί: Σε νέα χέρια βρίσκεται από σήμερα το ακίνητο της οικογένειας Αγούδημου στην Κέρκυρα