• Business

    OpenAI: Συγκέντρωσε κεφάλαια 6,6 δισ. δολ. με αποτίμηση 157 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg
    Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI

    Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI


    Η OpenAI ολοκλήρωσε μια συμφωνία για την άντληση 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέα χρηματοδότηση, με την αποτίμηση της εταιρείας να εκτοξεύεται στα 157 δισ. δολάρια.

    Η Thrive Capital, η εταιρεία venture capital με επικεφαλής τον Josh Kushner, ηγήθηκε του γύρου χρηματοδότησης, καταβάλλοντας 1,3 δισ. δολάρια.

    Η Microsoft Corp., ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της OpenAI, συμμετείχε με περίπου 750 εκατομμύρια δολάρια, επιπλέον των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε ήδη επενδύσει στην startup, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

    Άλλοι επενδυτές ήταν η Khosla Ventures, η Fidelity Management & Research Co. και η Nvidia Corp., η κατασκευάστρια τσιπ της οποίας οι ισχυροί επεξεργαστές βρίσκονται στο επίκεντρο της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης. Η Microsoft αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ και καθιστά την OpenAI μία από τις τρεις μεγαλύτερες νεοφυείς επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από επιχειρηματικά κεφάλαια, μαζί με τη SpaceX του Elon Musk και την ByteDance Ltd., ιδιοκτήτρια της TikTok.

    Το μέγεθος της συμφωνίας υπογραμμίζει την πίστη της τεχνολογικής βιομηχανίας στη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και την διάθεση της για επενδύσεις στην εξαιρετικά δαπανηρή έρευνα που τροφοδοτεί την εξέλιξή της.

    Στους υπόλοιπους επενδυτές που έγραψαν μεγάλες επιταγές για την OpenAI, περιλαμβάνονται η Tiger Global Management, η οποία έβαλε 350 εκατομμύρια δολάρια, και η Altimeter Capital, η οποία επένδυσε τουλάχιστον 250 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

    Στους παγκόσμιους χρηματοδότες που συμμετείχαν στον γύρο περιλαμβάνονταν η SoftBank Group Corp. και η νέα εταιρεία επενδύσεων τεχνολογίας MGX με έδρα το Άμπου Ντάμπι. Η επένδυση της SoftBank ήταν 500 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πληροφορίες. Συμμετείχε επίσης η εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Coatue.

    Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία ανέφερε ότι θα χρησιμοποιήσει την εισροή μετρητών για να προωθήσει την έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη και να αυξήσει την υπολογιστική της ικανότητα.

    «Η τεχνητή νοημοσύνη ήδη εξατομικεύει τη μάθηση, επιταχύνει τα επιτεύγματα στην υγειονομική περίθαλψη και αυξάνει την παραγωγικότητα», δήλωσε η Sarah Friar, CFO της OpenAI. «Και αυτό είναι μόνο η αρχή».

    Η τεράστια αποτίμηση της OpenAI έχει συγκλονίσει τη Silicon Valley. «Ο κόσμος σοκάρεται από τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Altimeter, Brad Gerstner, μιλώντας στη σκηνή της συνόδου κορυφής Madrona IA Summit στο Σιάτλ την Τετάρτη.

    Η Apple Inc. δεν συμμετείχε στη συμφωνία, αν και η εταιρεία είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει συζητήσεις για επενδύσεις, όπως ανέφερε το Bloomberg. Η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone έχει συνάψει συνεργασία με την OpenAI για την ενσωμάτωση της ChatGPT στις συσκευές της και μέσω της φωνητικής βοηθού Siri.

    Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλές νέες εταιρείες που ανταγωνίζονται την OpenAI, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που έχουν ιδρυθεί από πρώην υπαλλήλους της – όπως η Anthropic και η Safe Superintelligence.

    Παράλληλα, αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας με τεράστιους πόρους, όπως η Google και η Amazon.com Inc., οι οποίες αναπτύσσουν επίσης τα δικά τους μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.

    Σε αυτόν τον γύρο χρηματοδότησης, η OpenAI αποθάρρυνε τους επενδυτές από το να στηρίξουν αντίπαλες εταιρείες, όπως η Anthropic ή η νεοφυής επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης xAI του Musk, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.

    Διαβάστε επίσης:

    OpenAI: Συζητά να δώσει μερίδιο 7% στον CEO, Sam Altman

    Apple: Στα σκαριά το νέο οικονομικό iphone; – Μεγάλες αναβαθμίσεις και στο βάθος… τεχνητή νοημοσύνη

    Chatbot στο Ισραήλ πήρε άδεια να δίνει συμβουλές για την αγορά ή πώληση μετοχών



    ΣΧΟΛΙΑ