• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Πώς το ΤΧΣ πήρε το… πορτοφόλι των Ελλήνων επενδυτών, η επόμενη μέρα μετά το placement

    Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) – Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα για placement

    Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) – Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Στον… κουβά οδήγησε τους επενδυτές με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της η διοίκηση του ΤΧΣ, παρασύροντας στις απερίσκεπτες επιλογές της και την κυβέρνηση.

    Κατώτερη των περιστάσεων, η διοίκηση του ΤΧΣ, σε ένα placement που στην τελική του ανάγνωση, δεν είχε ανάγκη τους ξένους, αλλά οι ξένοι επενδυτές είχαν ανάγκη το ΤΧΣ, αφού δεν ήταν η πρώτη φορά που γινόταν, αλλά η δεύτερη και τελευταία, όπως όλα δείχνουν (το ΤΧΣ απορροφάται από το Υπερταμείο, το οποίο θα κρατήσει το 5% στην ΕΤΕ και το υπόλοιπο 35 θα γίνει buyback από την τράπεζα), οπότε θα μπορούσε να έχει ξεκάθαρους όρους.

    Όποιοι επενδυτές παρασύρθηκαν από το άνω εύρος της τιμής των 7,95 και μπήκαν τη Δευτέρα στα… 7,98 ευρώ που ήταν και η ανώτατη τιμή, πλέον γράφουν μεγάλες απώλειες.

    Αυτοί ήταν χθες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, που έβγαιναν και πουλούσαν, αφού σε συνδυασμό με τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή, το όνειρο της γρήγορης αντίδρασης της μετοχής της  ΕΤΕ, ειδικά πάνω από την τιμή των 8 ευρώ, προς το παρόν αναθεωρείται.

    Γεωπολιτικοί λόγοι είναι αυτοί που δεν επιτρέπουν σε τούτη τη συγκυρία επενδυτικά ανοίγματα, σχολιάζουν οι αναλυτές.

    Οι χειρισμοί του ΤΧΣ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ήταν από αδέξιοι έως ερασιτεχνικοί, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές. Το σύνηθες είναι να κοπεί τόσο το άνω εύρος τιμής, όσο και να μαζευτεί το κάτω εύρος κατά 10 μονάδες και τη συγκεκριμένη περίπτωση το 7,95 να γίνει 7,85.

    Το δεύτερο έγινε από 7,30, 7,40 και το πρώτο από 7,95 σε… 7,65, δηλαδή 30 μονάδες!

    Ήταν πασιφανές πως όσο και να ήθελε να «πουλήσει» το ΤΧΣ στην επικοινωνία του με τον Τύπο τα περί φοβερού ενδιαφέροντος από… long only funds, ότι το παιχνίδι «έκαναν» τελικά τα… hedge funds που γράφονταν μεταξύ 7,40 – 7,60.

    Η αίσθηση που υπάρχει τόσο μεταξύ των εγχώριων χαρτοφυλακίων όσο και των ξένων είναι ότι το ΤΧΣ βρισκόταν σε σύγχυση και πως με το τρελό premium στο άνω εύρος τιμής, πουλούσε φύκια για μεταξωτές κορδέλες στην αγορά.

    Πλέον έχει γίνει ντέρμπι και το γύρισμα της αγοράς, μετά την εξέλιξη που πήρε το placement της Εθνικής.

    Η άποψη που υπάρχει είναι ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι τα μεγάλα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν κλονίστηκαν σοβαρά από τους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους που έσκασαν στην επικράτεια του Ισραήλ, αυτό μπορεί να αποσοβήσει νέους κραδασμούς στο Χ.Α..

    Τελευταίο οχυρό η περιοχή μεταξύ των 1.395 – 1.410 μονάδων που συναντά περιοχές 200 ημερών.

    Οπότε ένα σχετικά καλό κλίμα στο εξωτερικό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αποδεσμεύονται τα λεφτά που κρατήθηκαν για το placement στην ΕΤΕ την Παρασκευή, η αγορά ενδεχομένως να ξαναβρεί τα πατήματά της…

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική Τράπεζα: Κόβεται στο 7,4 – 7,65 ευρώ το εύρος στο placement

    ΤΧΣ: Μη δεκτές προσφορές κάτω των 7,55 ευρώ για το placement της Εθνικής Τράπεζας

    Placement Εθνικής: Ξεπέρασαν τα €160 εκατ. οι προσφορές στο ελληνικό βιβλίο



    ΣΧΟΛΙΑ