• Business

    Nike: Απέσυρε τις προβλέψεις για τις ετήσιες πωλήσεις – Στα μέσα του μήνα αναλαμβάνει ο νέος CEO

    • Bloomberg
    Elliott Hill, o νέος CEO της Nike

    Elliott Hill, o νέος CEO της Nike


    Η Nike, που αντιμετωπίζει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών, προχώρησε σε επαναπροσδιορισμό των προσδοκιών της Wall Street, εν όψει της άφιξης του νέου διευθύνοντος συμβούλου, Elliott Hill.

    Η εταιρεία αθλητικών ειδών απέσυρε την Τρίτη τις ετήσιες προβλέψεις της για τις πωλήσεις της, επικαλούμενη τη αλλαγή ηγεσίας αργότερα αυτό το μήνα.

    Η Nike αναβάλλει επίσης την ημέρα των επενδυτών της, η οποία είχε προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο, δίνοντας στον Hill περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει τη στρατηγική του για την ανάκαμψη.

    Οι επενδυτές περιμένουν από τον νέο CEO να αποκαταστήσει τις πληγείσες σχέσεις της Nike με τους λιανοπωλητές, διατηρώντας και εμπνέοντας παράλληλα το προσωπικό που έχει χάσει την πίστη του στην πορεία της εταιρείας. Θα πρέπει επίσης να επιταχύνει την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

    Η απόσυρση της πρόβλεψης «παρέχει στον Elliott την ευελιξία να επανασυνδεθεί με τους υπαλλήλους και τις ομάδες μας, να αξιολογήσει τις τρέχουσες στρατηγικές και επιχειρηματικές τάσεις και να αναπτύξει τα σχέδιά μας για την καλύτερη δυνατή τοποθέτηση της επιχείρησης», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Matt Friend σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.

    Οι πωλήσεις κατά το πρώτο οικονομικό τρίμηνο μειώθηκαν κατά 10% στα 11,59 δισ. δολάρια, λίγο κάτω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών. Οι μειώσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες στη Βόρεια Αμερική και στην περιοχή που περιλαμβάνει την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ενώ προβλήματα εξακολουθούσαν να υπάρχουν και στη μάρκα Converse.

    Η Nike αναμένει ότι τα έσοδα θα μειωθούν κατά 8% έως 10% το δεύτερο τρίμηνο, προτού βελτιωθούν οι τάσεις αργότερα φέτος.

    Η μετοχή της υποχώρησε κατά 5,4% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές, στη Νέα Υόρκη. Από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες 18%, έναντι κερδών 20% που έχει σημειώσει ο δείκτης S&P 500.

    Nike's Sales Slump Deepens | The company's performance has steadily worsened in recent quarters
    Η πτώση των πωλήσεων της Nike εντείνεται | Οι επιδόσεις της εταιρείας επιδεινώνονται σταθερά τα τελευταία τρίμηνα

    Οι πιέσεις περιορίζονται σε ορισμένους τομείς: Οι πωλήσεις στην ευρύτερη Κίνα ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών και η πτώση 4% εκεί ήταν η μικρότερη μεταξύ των περιοχών που δραστηριοποιείται η εταιρεία.

    Η Nike δήλωσε ότι τα νέα προϊόντα της έχουν καλές πωλήσεις στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του παπουτσιού τρεξίματος Pegasus 41, καθώς και κλασικά franchise όπως το Jordan.

    Το μικτό περιθώριο κέρδους επωφελήθηκε από το χαμηλότερο κόστος για τα προϊόντα, την αποθήκευση και τα logistics. Τα κέρδη ανά μετοχή στο τρίμηνο, το οποίο έληξε στις 31 Αυγούστου, ξεπέρασαν επίσης τις προσδοκίες.

    Οι αριθμοί πιθανότατα δεν θα έχουν μεγάλη σημασία για τους επενδυτές, οι οποίοι περιμένουν τη στρατηγική του νέου CEO.

    «Η ιδέα εδώ είναι ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι η μετοχή της Nike τώρα θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνει ο Elliott στο μέλλον, και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί πραγματικά να αντιμετωπιστεί», δήλωσε ο Simeon Siegel, αναλυτής της BMO Capital Markets.

    Ο Hill, βετεράνος της Nike που ξεκίνησε ως εκπαιδευόμενος πριν από δεκαετίες, βγαίνει από τη σύνταξη για να αναλάβει την θέση του CEO στις 14 Οκτωβρίου.

    Αντικαθιστά τον Donahoe, ο οποίος έγινε διευθύνων σύμβουλος το 2020, όταν οι πωλήσεις ήταν στα ύψη, αλλά επέβλεψε τη Nike κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο ταραχώδεις χρονιές στην ιστορία της.

    Διαβάστε επίσης:

    Το μεγάλο στοίχημα της Nike: Γιατί απομάκρυνε τον CEO – Ποιος αναλαμβάνει τα ηνία

    Ena Athletics: Η startup του Λάτση που θα λανσάρει το πρώτο ελληνικό running παπούτσι υψηλών προδιαγραφών

    Philips: Γυναίκα αναλαμβάνει κορυφαία θέση για πρώτη φορά στα 133 χρόνια ιστορίας της εταιρείας



    ΣΧΟΛΙΑ