• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Εκτίναξη των τιμών καθώς το Ισραήλ ορκίζεται για αντίποινα μετά την επίθεση του Ιράν

    • Bloomberg
    Πετρέλαιο


    Το πετρέλαιο σημείωνε άνοδο για δεύτερη ημέρα μετά την εκτόξευση περίπου 200 βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν κατά του Ισραήλ, καθώς η απειλή του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για αντίποινα αυξάνει τους κινδύνους για τις προμήθειες αργού πετρελαίου από την περιοχή.

    Η τιμή του Brent σκαρφάλωσε πάνω από τα 74 δολάρια το βαρέλι, αφού για λίγο σημείωσε άνοδο πάνω από 5% την Τρίτη μετά την ιρανική επίθεση.

    Το West Texas Intermediate κινείτο κοντά στα 71 δολάρια, αν και παρέμενε επίσης κάτω από το υψηλό της προηγούμενης συνεδρίασης.

    Oil Extends Surge on Israel-Iran Tensions | Israel vows retaliation after Iran fires missiles at the country
    Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου συνεχίζεται εν μέσω των εντάσεων Ισραήλ-Ιράν

    Η άνοδος του αργού αντανακλά τις ανησυχίες των επενδυτών για το σημαντικότερο εμπόρευμα στον κόσμο, δεδομένου ότι η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 των παγκόσμιων προμηθειών.

    Τα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται επενδυτικά καταφύγια, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων, του χρυσού και του δολαρίου ΗΠΑ, σημείωσαν επίσης άνοδο λόγω της τελευταίας κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

    Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ και το Ιράν βρίσκονται αντιμέτωπα από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, πριν από σχεδόν ένα χρόνο, οι προηγούμενες ανοδικές κινήσεις του πετρελαίου ήταν βραχύβιες ελλείψει πραγματικών διακοπών στην παραγωγή. Το Ιράν άντλησε περίπου 3,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ.

    Ενώ πολλοί συμμετέχοντες θεωρούν «μειωμένο τον κίνδυνο» των διακοπών προμηθειών, η ενεργειακή υποδομή θα μπορούσε να γίνει στόχος για οποιαδήποτε πλευρά, δήλωσε η RBC Capital Markets LLC σε σημείωμα.

    Οι εγκαταστάσεις εξαγωγής του νησιού Kharg του Ιράν θα μπορούσαν να είναι στόχος, και η Τεχεράνη και οι σύμμαχοι της θα μπορούσαν να επιτεθούν στις ενεργειακές επιχειρήσεις «για να διεθνοποιήσουν το κόστος εάν η τρέχουσα κρίση εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο», δήλωσε.

    Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν αυξηθεί αισθητά μετά τη δολοφονία του επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, την περασμένη εβδομάδα. Το Ισραήλ βομβάρδισε το κέντρο της Βηρυτού τη Δευτέρα και τα στρατεύματά του άρχισαν αυτό που αποκάλεσε «στοχευμένες χερσαίες επιδρομές» στο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ υποστηρίζεται από την Τεχεράνη.

    Μετά την πυραυλική ομοβροντία της Τρίτης, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγκτσί δήλωσε ότι η δράση της χώρας του ολοκληρώθηκε, εκτός εάν το Ισραήλ «αποφασίσει να προσκαλέσει περαιτέρω αντίποινα», σύμφωνα με ανάρτηση στο Χ. Στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος, «και θα το πληρώσει».

    Τα συμβόλαια Δεκεμβρίου του brent ενισχύονταν νωρίτερα κατά 1,5% στα 74,64 δολάρια το βαρέλι.

    Τα συμβόλαια λήξης Νοεμβρίου του WTI, σημείωναν άνοδο 1,6%, στα 70,97 δολάρια το βαρέλι.

    Το Ιράν και το Ισραήλ αντάλλαξαν επιθέσεις νωρίτερα φέτος, με την Τεχεράνη να εκτοξεύει έναν καταιγισμό πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών τον Απρίλιο, ο οποίος είχε επισημανθεί εκ των προτέρων και προκάλεσε μικρές ζημιές. Ακολούθησε λίγες ημέρες αργότερα ένα περιορισμένο ισραηλινό χτύπημα αντιποίνων κατά του Ιράν. Εκείνη την εβδομάδα, το πετρέλαιο έκλεισε με απώλειες άνω του 3%.

    Από εδώ και πέρα, οποιοδήποτε «διαρκές ράλι» στο πετρέλαιο θα καθοριστεί από το αν το Ισραήλ απαντήσει με άμεση επίθεση κατά του στρατού, των υποδομών ή της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Ιράν, ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Group Holdings σε σημείωμά τους.

    Ο ΟΠΕΚ+, στο μεταξύ, θα πραγματοποιήσει αργότερα την Τετάρτη online συνεδρίαση μιας τεχνικής ομάδας, για να επανεξετάσει τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου. Η ομάδα ετοιμάζεται να άρει μέρος των περικοπών παραγωγής από τον Δεκέμβριο, μετά την αρχική καθυστέρηση του εν λόγω σχεδίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Στροφή σε ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ – Κατακόρυφη αντίδραση του VIX
    Ιρανός πρόεδρος για την πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ: Ήταν μία μικρή γεύση των δυνατοτήτων μας



    ΣΧΟΛΙΑ