• Business

    Metlen: Προχωρά ολοταχώς το σχέδιο ανάπτυξης των ΑΠΕ σε Ιταλία και Καναδά

    BHCC – B2B 2024 Mytilineos


    Η ανάπτυξη στις ΑΠΕ είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής της Metlen και επιταχύνει την ανάπτυξή της διεθνώς, υλοποιώντας έργα  στις περιοχές που έχει ανακοινώσει ότι αποτελούν προτεραιότητα.

    Ο όμιλος θα έχει προσθέσει 6 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030 ξεπερνώντας στο σύνολο τα 7 GW έναντι περίπου 1 GW που είχε στα τέλη του 2023. Το 60% των επενδύσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί στην Ευρώπη και θα έχει τη δυνατότητα να παράσχει το 2030 12,5 TWh έναντι μόλις 1,1 TWh το 2023.

    Τα έργα ΑΠΕ αποτελούν το βασικό άξονα αύξησης της κερδοφορίας της Metlen τα επόμενα έτη και ήδη η M Renewables (ΑΠΕ Ελλάδας και εξωτερικού),   είδε την κερδοφορία της να αυξάνεται σημαντικά (+61%) σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο του 2023.

    Κατά την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στο εξωτερικό, η M Renewables εκτός από την «ωρίμανση» και την ανάπτυξη των έργων, προχωρά και στην εύρεση off-taker  (πελατών) για την πώληση της παραγωγής των έργων. Η Metlen διαθέτει ήδη παρουσία σε 40 ενεργειακές αγορές ανά τον κόσμο – κατά κύριο λόγο μέσω της M Renewables, για την κατασκευή έργων ΑΠΕ είτε ως EPC contractor είτε στο πλαίσιο του Asset Rotation Plan (πώλησης μέρους των έργων που κατασκευάζει). Από τις αγορές εκτός Ελλάδας,  η Ιταλία, είναι μια αγορά με ειδικό βάρος για τον όμιλο καθώς η γειτονική χώρα αποτελεί υποψήφια δεύτερη «βάση» (μετά την Ελλάδα) για την επέκταση στις λιανικές αγορές ενέργειας της ευρύτερης περιοχής.

    Στο πλαίσιο  επιτάχυνσης των επενδυτικών σχεδίων του ομίλου στην Ιταλία, χθες ανακοίνωσε, πρωτόκολλο συνεργασίας με την Ance Σικελίας, για την γρηγορότερη ανάπτυξη νέων projects ΑΠΕ στη Σικελία  για τα οποία διαθέτει τις απαραίτητες άδειες, ενώ ταυτόχρονα θα διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας με ιταλικές εταιρείες με υψηλή εξειδίκευση σε έργα ΑΠΕ. Σημειώνεται ότι η METLEN βρίσκεται στη φάση προετοιμασίας για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στις περιοχές Τράπανι και Νίσσενα, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ περίπου 45 MWp, ενώ έργα αναμένεται να υλοποιηθούν και στην Καλαβρία, με ισχύ περίπου 105 MWp.

    Για το τετραετές επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξη ΑΠΕ  στην Ιταλία, ο όμιλος διαθέτει  χαρτοφυλάκιο περίπου 180 έργων. Το πλάνο αυτό, που θα εκτείνεται σε ολόκληρη την ιταλική χερσόνησο, καθώς και σε νησιά, προβλέπει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 3,6 GW, η οποία θα προέρχεται από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και πράσινο υδρογόνο.

    Η συμφωνία ανάμεσα σε Ance Σικελίας και METLEN υπογράφηκε στο Παλέρμο από τον Πρόεδρο της Ance Σικελίας, Santo Cutrone, και τον Regional Managing Director Ιταλίας & Ανατολικής Ευρώπης της METLEN, Άρη Σπυρόπουλο, παρουσία του Massimiliano Miconi, πρώην Προέδρου της Ance Παλέρμο, και του Giorgio Firrincieli, Προέδρου της Ance Ραγκούσας, για την πλευρά της Ance. Από την πλευρά της METLEN, παρόντες ήταν η Procurement Manager, Chiara Cavazzin, η Legal Counsel, Caterina Antenucci, και ο Head of Grid & Regulations Ανατολικής Ευρώπης, Massimo Ceccariglia.

    Ο Άρης Σπυρόπουλος, Regional Managing Director Ιταλίας & Ανατολικής Ευρώπης της METLEN, ανέφερε ότι «η METLEN, με την υπογραφή αυτού του πρωτοκόλλου συνεργασίας, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι αποτελεί πρωταγωνιστή στην ανάπτυξη και υποστήριξη των περιοχών όπου δραστηριοποιείται, με στόχο την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα των συγκεκριμένων περιοχών».

    Ο Πρόεδρος της Ance Σικελίας, Santo Cutrone, σημείωσε πως «είμαστε υπερήφανοι που η METLEN Energy & Metals μας αναγνωρίζει ως έναν κορυφαίο περιφερειακό επιχειρηματικό σύνδεσμο, καθώς είμαστε σε θέση να προσφέρουμε έναν εκτενή κατάλογο εξειδικευμένων και εγγεγραμμένων εταιρειών που μπορούν να ικανοποιήσουν τις υψηλές τεχνικές απαιτήσεις των έργων, καθώς και να εγγυηθούν ασφάλεια, αξιοπιστία και βιωσιμότητα. Ελπίζουμε αυτή η συνεργασία, που ανταποκρίνεται στους στόχους για ενεργειακή μετάβασης της Σικελίας έως το 2030, να αποδώσει πολλούς καρπούς και να δημιουργήσει και νέες ευκαιρίες οικονομικής και παραγωγικής ανάπτυξης.

    Προχωρούν τα σχέδια και στον Καναδά

    Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει η Metlen Energy & Metals με την Westbridge, ολοκληρώθηκε  η εξαγορά πέντε έργων φωτοβολταϊκών  και αποθήκευσης   στην Αλμπέρτα, συνολικής ισχύος άνω των 1,4 GW.
    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Westbridge Renewable Energy Corporation το έργο Georgetown αρχικά πουλήθηκε στη Metlen Energy & Metals τον Δεκέμβριο του 2023 φέρνοντας περισσότερα από 40 εκατομμύρια δολάρια σε   ρευστότητα στην Εταιρεία.
    Σε οριστική συμφωνία κατέληξε με την Metlen για εξαγορά των παρακάτω projects:

    Το Sunnynook Solar (270 MWac / 332 MWdc),έχει έγκριση σταθμού ηλεκτροπαραγωγής και BESS και άδεια υποσταθμού από την Επιτροπή κοινής ωφελείας της Αλμπέρτα, και πρόσφατα έλαβε άδεια για διασύνδεση στο δίκτυο της Αλμπέρτα τον Αύγουστο του 2024. Η προηγουμένως ανακοινωθείσα οριστική συμφωνία για τη Metlen Energy & Metals για την αγορά όλων των εκδομένων και σε κυκλοφορία μετοχών της Sunnynook Solar Inc. έχει τροποποιηθεί για να παραταθεί η ημερομηνία λήξης της συμφωνίας έως τις 31 Οκτωβρίου 2024.

    Το έργο Dolcy Solar έλαβε έγκριση AUC στις 17 Σεπτεμβρίου 2024. Το Dolcy είναι μια λύση πολλαπλών συστημάτων που συνδυάζει μια ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας με εγκεκριμένη χωρητικότητα έως και 300 MWac, μαζί με αποθήκευση μπαταρίας (BESS) με χωρητικότητα έως 200 MWh και σχετικό υποσταθμό. Η γραμμή μεταφοράς για τη σύνδεση της εγκατάστασης με το δίκτυο έχει πλέον αδειοδοτηθεί.

    Το Eastervale Solar (300 MWac / 345 MWdc), έχει υποβάλει αίτηση για Έγκριση σταθμού ηλεκτροπαραγωγής και BESS ενή η άδεια υποσταθμού σε εκκρεμότητα με την Επιτροπή κοινής ωφελείας της Αλμπέρτα, και στο στάδιο 3 της διαδικασίας διασύνδεσης AESO που περιλαμβάνει την άδεια της γραμμής μεταφοράς για τη σύνδεση της εγκατάστασης με την ηλεκτρική σύστημα.

    Το Red Willow Solar (225 MWac / 290 MWdc), που υπέβαλε την αίτησή του για έγκριση σταθμού ηλεκτροπαραγωγής και BESS και άδεια Υποσταθμού με την AUC τον Αύγουστο του 2024 και το έργο θα εισέλθει στο στάδιο 3 του έργου διασύνδεσης AESO το 4ο τρίμηνο.



    ΣΧΟΛΙΑ