• Τα σενάρια στο ΜΜ για διπλό ανασχηματισμό, ο Ινζογκούντ και η Εθνική, τι γυρεύει η αλεπού των τραπεζών στην Αθήνα, πόσα θέλει ο Σαββίδης για το OPEN, το πλοίο φάντασμα και το καλύτερο ξενοδοχείο στην Ελλάδα

    Το αφεντικό του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης, για μια ακόμα φορά αποδεικνύει, ότι είναι άσχετος και πήρε στον λαιμό του ολόκληρη την κυβέρνηση.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Τα νέα δεν είναι καλά

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες η αγορά είχε λίγα καλά νέα και πολλά αρνητικά.

    Το χειρότερο είναι η πυραυλική επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ,  κάτι που είχε προαναγγελθεί ήδη από νωρίς το απόγευμα που το χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν ανοικτό.

    Το γεγονός αυτό συνέβαλε στο να πιεστούν κυρίως οι τραπεζικές μετοχές, που είναι περισσότερο ευαίσθητες σε τέτοιου είδους γεγονότα, καθώς οι ξένοι όταν δουν αναταραχή στο σύστημα, είναι οι πρώτες που πουλάνε.

    Ο DAX στην Γερμανία έκλεισε με μικρή πτώση, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο κέρδισε 0,48% κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών των πετρελαϊκών μετοχών.

    Στην Αθήνα τα ΕΛΠΕ έκλεισαν με μικρή άνοδο και η MOTOR OIL με μικρή πτώση.

    Eurobank και Lamda

    Η LAMDA στον απόηχο της νέας έκθεσης της Eurobank  που έδωσε νέα τιμή στόχο τα 9,5 ευρώ , σημείωσε μικρή άνοδο και έκλεισε στα 7,54 ευρώ.

    Η Eurobank Equities και η Ναταλία Σβύρου Σβυριάδη δίνουν τιμή στόχο για τη Lamda Development στα 9,50 ευρώ από 9,10 ευρώ πριν και σύσταση αγοράς (buy) και επισημαίνουν ότι η εταιρεία θα μετατρέψει την περιοχή της Αθηναϊκής Ριβιέρας σε ένα νέο προορισμό «έξυπνης πόλης».

    Παράλληλα με τα έργα ανάπτυξης του Ελληνικού, η Lamda διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τέσσερα εμπορικά κέντρα, δύο μαρίνες σκαφών αναψυχής, οικόπεδα και γραφεία.

    Ξηρουχάκης: Ο μικροτραπεζίτης Ιζνογκούντ

    Τώρα τα νέα για την μετοχή της Εθνικής δεν είναι καλά.

    Έκλεισε με μικρή πτώση στα 7,65 ευρώ, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε βάλει ανώτατο όριο  τιμής στο placement που ολοκληρώνεται σήμερα, τα 7,95 ευρώ.

    Το αφεντικό του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης, για μια ακόμα φορά αποδεικνύει, ότι είναι άσχετος και πήρε στον λαιμό του ολόκληρη την κυβέρνηση.

    Έβαλε μια τιμή υψηλή και προφανώς σήμερα θα αναγκαστεί να την αναθεωρήσει.

    Το παιδί «δεν την ξέρει την δουλειά» και εμείς εδώ στο mononews.gr το επισημαίνουμε εδώ και 2-3 χρόνια.

    Κακώς ο υπουργός  Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης εμπιστεύτηκε στον Ξηρουχάκη, μια τόσο ευαίσθητη υπόθεση όπως είναι το placement της Εθνικής.

    Θα μείνει στην ιστορία ως  “ο μικροτραπεζίτης Ιζνογκούντ (Iznogoud)”, που ήθελε να γίνει, CEO της Εθνικής Τράπεζας, στην θέση του νυν CEO Παύλου Μυλωνά…

    Πόσα θέλει ο Ιβάν για να πουλήσει

    Μια περίεργη φήμη κυκλοφόρησε χθες.

    Ότι ο Μάριος Ηλιόπουλος της ΑΕΚ επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου.

    Πηγή μου όταν τον ρώτησα μου είπε επι λέξη «δεν τον είδα».

    Επίσης, επειδή με ρωτάτε όλοι, πρέπει να σας πω ότι έως χθες το απόγευμα δεν υπήρχε καμμιά εξέλιξη σχετικά με την πώληση του OPEN σε κάποιον ενδιαφερόμενο.

    Όταν λέμε σοβαρή εξέλιξη εννοούμε ότι δεν έχει υπογραφεί κανένα  επίσημο έγγραφο.

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη, ο Ιβάν Σαββίδης αυτό που θέλει είναι 40 εκατ. ευρώ στο χέρι, για να πουλήσει το OPEN.

    Από εκεί και πέρα, όποιος αγοράσει θα πρέπει να ξέρει ότι υπάρχουν 8 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (προμηθευτές, τράπεζες κλπ.) και 20 εκατ. ευρώ μακροχρόνιες υποχρεώσεις.

    Επίσης υπάρχουν και κάποιες υποχρεώσεις του Κοκλώνη σε προμηθευτές ύψους 4-4, 5 εκατ. ευρώ.

    Θεωρητικά αυτές πρέπει να πληρωθούν από τον ίδιο τον Κοκλώνη.

    Και ένα ωραίο παρασκήνιο για όσους δεν το ξέρατε.

    Πριν από ένα χρόνο, ο Θοδωρής Κυριακού του Ant1 προσπάθησε να διαπραγματευθεί τίμημα, 26 εκατ. Ευρώ, debt free.

    Ο ήχος της πόρτας που άκουσε από τον ελληνορώσο επιχειρηματία, παραλίγο να γίνει “χαλκομανία” στον πρόεδρο Κυριακού.

    ΓΕΚ: Μικρή άνοδος

    Όλα φαίνεται να είναι έτοιμα για την μεταβίβαση της Αττικής Οδού στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Όπως πληροφορείται ο WISEMAN την Παρασκευή, η ΓΕΚ θα πληρώσει στο ελληνικό δημόσιο, το πόσο των 3,3 δισ. ευρώ

    Η μετοχή της ΓΕΚ χθες σημείωσε οριακή άνοδο και έκλεισε στα 7,70 ευρώ.

    Τι γυρεύει η αλεπού τραπεζών στο τραπεζικό παζάρι της Αθήνας;

    Δικαίως του έχουν κολλήσει το παρατσούκλι «η αλεπού των τραπεζών».

    Πρόκειται για τον Andrea Orcel, τον σκληρό τραπεζίτη, που όπως έχει αποδείξει είναι «άσσος» στις επιθετικές εξαγορών ανταγωνιστών, όπως για παράδειγμα της γερμανικής Commerzbank.

    O Ιταλός τραπεζίτης, επικεφαλής της UNICREDIT που πριν από ένα χρόνο εξαγόρασε, σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, το 9% των μετοχών της ALPHA Bank, θα βρεθεί την Πέμπτη στην Αθήνα.

    Σε κάποιους στην αγορά προξένησε εντύπωση του timing της επίσκεψης του Ιταλού.

    Έρχεται μια ημέρα μετά το πέρας του placement της Εθνικής Τράπεζας, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαμάχη του με την Γερμανική κυβέρνηση με αφορμή την εξαγορά σημαντικού ποσοστού της Commerzbank.

    Στην Αθήνα ο ORCEL θα συναντηθεί για πολλές ώρες με τον επικεφαλής της Alpha Βασίλη Ψάλτη, με τον οποίο έχουν να συζητήσουν τα δικά τους εσωτερικά θέματα.

    Επίσημα, θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα.

    Μάλιστα ο διοικητής της ΤτΕ, προ ημερών υποστήριξε ανοικτά τον Ιταλό τραπεζίτη καθώς εξέφρασε την αντίθεσή του στο να μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα η εξαγορά μεριδίου στη γερμανική Commerzbank από την ιταλική UniCredit.

    O Ορσελ είναι υπέρμαχος της διεθνούς ενοποίησης του κατακερματισμένου τραπεζικού συστήματος της Ευρώπης.

    «Η Ευρώπη χρειάζεται τράπεζες με κεφαλαιοποίηση άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν θέλουμε αυτό το οικονομικό μπλοκ να αντέξει έναντι των ΗΠΑ ή της Κίνας», δήλωσε ο Orcel στην τηλεόραση του Bloomberg τον περασμένο Νοέμβριο.

    Δεν ξέρω εάν η επίσκεψη ORCEL κρύβει κάτι ύποπτο…

    Πηγές με διαβεβαιώνουν ότι η επίσκεψη έχει οριστεί  εδώ και πολύ καιρό και δεν κρύβει κάτι  περίεργο…

    Ίδωμεν!!!

     

    Το Columbia, ο Μητσοτάκης, ο Πιέρ και ο… Αργυρός

    Το κορυφαίο Columbia, το αμερικάνικο πανεπιστήμιο που βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις στις διεθνείς κατατάξεις αναζητεί δρόμους συνεργασίας με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.

    Πριν ένα χρόνο περίπου ανακοινώθηκε η ίδρυση του Athens Columbia Global Centrer, και ήδη από την εναρκτήρια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Cotsen Hall στο Λυκαβηττό μπήκαν οι βάσεις  για το φιλόδοξο σχέδιο του να συντονίσει προγράμματα στα πιο καυτά επιστημονικά αντικείμενα –από την κλιματική αλλαγή μέχρι την Υγεία και την επιχειρηματικότητα- σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζωρτζ Τσούνης, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, ενώ ο Στέφανος Γκαντόλφο, διευθυντής του Athens Columbia Global Center, είχε μια συνάντηση την προηγούμενη ημέρα και με τον υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος έχει στηρίξει σε όλους τους τόνους τη διεθνοποίηση των ελληνικών Ιδρυμάτων.

    Αξίζει να ειπωθεί ότι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι ο κοσμήτορας του Columbia Business School Κωστής Μαγκλάρας, απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και βραβευμένος  δύο φορές με το Dean’s Award για το διδακτικό του έργο.

    Έκπληξη για τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι ως επί το πλείστον προέρχονταν από τον πολιτικό και ακαδημαϊκό χώρο ήταν και η εμφάνιση του διάσημου τραγουδιστή Κωνσταντίνου Αργυρού.

    Δεν πήγε βέβαια εκεί για να τραγουδήσει, αλλά για να στηρίξει τον φίλο του Στέφανο Γκαντόλφο στο έργο του.

     

    Βαρδινογιάννης στηρίζει Στέγγο

    Μπορεί η συνεργασία Στέγγου – Παύλου Βαρδινογιάννη σε τουρισμό και real estate να ναυάγησε, ωστόσο η δραστηριότητα της Τεχνικής Ολυμπιακής στα ακίνητα έχει τη «στήριξη Βαρδινογιάννη» σε επίπεδο δανεισμού.

    «Ο Παύλος Βαρδινογιάννης είχε άλλες προτεραιότητες», όπως είπε στην τελευταία ενημέρωση των χρηματιστηριακών αναλυτών ο επικεφαλής της Τεχνικής Ολυμπιακής, Γιώργος Στέγγος.

    Οι δύο πλευρές συμμετείχαν κατά 50% στη Luxury Life, στην οποία θα ανήκει το χαρτοφυλάκιο Arrow της Intrum με 186 ακίνητα, που εξαγοράστηκε έναντι 19,8 εκατ. ευρώ.

    Η ίδια εταιρεία προέβη στην έκδοση ομολογιακού δανείου 15 εκατ. ευρώ με την εγγύηση της μητρικής εταιρείας.

    Την ίδια ημερομηνία έλαβε χώρα η έκδοση της πρώτης σειράς ομολογιών συνολικού ποσού 5,7 εκατ. ευρώ, η οποία καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου από την Optima Bank.

    Σκοπός του δανείου είναι η μερική χρηματοδότηση του κόστους αγοράς των οριζόντιων ιδιοκτησιών ακινήτων του χαρτοφυλακίου Arrow.

    Το δάνειο έχει συναφθεί με Euribor πλέον 2,5%.

    Γιατί «παραίτησαν» τον Γραμματίδη

    Έκπληξη προκάλεσε η ξαφνική «παραίτηση» του μεταβατικού προέδρου του ΟΣΕ, Γιάννου Γραμματίδη χθες.

    Ο κ. Γραμματίδης συναντήθηκε με τον υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα, και του υπέβαλε την παραίτησή του, όπως ανέφερε το σχετικό δελτίο τύπου.

    Μάλιστα έλεγε επίσης ότι παραιτήθηκε «μετά τη λήξη της μεταβατικής του θητείας ως Προέδρου του ΟΣΕ και την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής που του ανατέθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών -σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για τον Οργανισμό».

    Μεταβατικός πρόεδρος ο κ. Γραμματίδης έγινε στα τέλη Απριλίου, άρα έμεινε πέντε μήνες επικεφαλής του ΟΣΕ.

    Όμως, όπως με πληροφορούν καλά γνωρίζοντες το θέμα, δεν ήταν και τόσο… παραίτηση λόγω λήξης της θητείας του.

    Ο κ. Γραμματίδης βγήκε τις τελευταίες εβδομάδες πολλές φορές στα κανάλια με αφορμή την παρ’ ολίγον σύγκρουση δύο τρένων αλλά και το ατύχημα με τα κλαδιά που έπεσαν πάνω σε τρένο προξενώντας ζημιές.

    Οι πηγές μου λένε ότι κάποιοι, τόσο μέσα στον ΟΣΕ όσο και στο υπουργείο ενοχλήθηκαν με τα όσα έλεγε ο κ. Γραμματίδης και αναζητούσαν ένα τρόπο να τον οδηγήσουν στην έξοδο χωρίς να τον… «τσαλακώσουν».

    Μου φαίνεται ότι ο καλός γνώστης των σιδηροδρομικών θεμάτων και μια ζωή στον ΟΣΕ, ο Παναγιώτης Τερεζάκης, φαίνεται ότι δεν είχε και την καλύτερη άποψη για την επάρκεια του κ. Γραμματίδη στον τομέα αυτό…

    Τι ψάχνει ο Θόδωρος στο Λουξεμβούργο…

    Στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο σπεύδει όπως μαθαίνω ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης, θα έχει επαφές και με την ηγεσία της ΕΤΕπ.

    Σκοπός του είναι, μετά και τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις, να υπάρξει  έγκριση της χρηματοδότησης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου.

    Θυμίζω πως στις 20 Σεπτεμβρίου, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Κυριάκος Κακούρης, αναφερθείς στο θέμα της χρηματοδότησης του έργου, είχε πει ότι παραμένει στο τραπέζι αλλά με πολλά ερωτήματα, καθώς επίκειται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του GSI από τεχνικής απόψεως.

    Με τα νέα δεδομένα και επ’ ευκαιρία της μετάβασης στο Λουξεμβούργο, για τη Σύνοδο των υπ. Ενέργειας στις 15 Οκτωβρίου, ο ΥΠΕΝ θα δει και τους ανθρώπους της ΕΤΕπ για το θέμα.

    Οι μπανκιέρηδες της ΕΤΕπ μέχρι πρόσφατα δήλωναν προβληματισμένοι και ήταν της άποψης ότι όσο η Λευκωσία δεν ξεκαθαρίζει τη θέση για το θέμα της διασύνδεσης δεν μπορούν  να μπουν στη συζήτηση της χρηματοδότησης και έγκρισης του δάνειου των 500 εκατ. ευρώ.

    Τώρα που όλο το παιχνίδι το έχει πάρει πάνω του ο κος Σκυλακάκης, ίσως κάτι αλλάξει…

    … Η πόντιση του καλωδίου

    … Επίσης ξεκίνησαν οι νέες θαλάσσιες έρευνες για τη πόντιση του καλωδίου, αυτή τη φορά στα νότια της Κύπρου.

    Ο κύκλος των γεωφυσικών ερευνών διεξάγεται από το υπό ιταλική σημαία, «NG WORKER», πλοίο υποστήριξης για οffshore δραστηριότητες, που απέπλευσε τη περασμένη εβδομάδα από το λιμάνι της Μεσίνα στη Σικελία.

    Ανήκει στην ιταλική εταιρεία Next Geo, ιδιοκτησία της οποίας είναι και το σκάφος «Ievoli Relume», το οποίο έφερε σε πέρας τον προηγούμενο γύρο ερευνών για το καλώδιο, νότια της Κάσου.

    Η διάρκεια των ερευνών, σύμφωνα με Navtex που εξέδωσε προχθές ο σταθμός της Λάρνακας, αφορούν τη περίοδο 30 Σεπτεμβρίου μέχρι και 14 Οκτωβρίου, γίνονται αποκλειστικά εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και με το πλοίο να κινείται χθες έξω από το λιμάνι της Λεμεσσού.

    Διαμοιράστηκε το ρίσκο στο 50-50

    Το ερευνητικό κομμάτι είναι το ένα σκέλος της φάσης, η οποία δεν θα ήταν εφικτή αν δεν έκλεινε μια σημαντική εκκρεμότητα: Η λήψη της κοινής απόφασης των δύο ρυθμιστών ΡΑΕΕΥ και ΡΑΕΚ για τροποποίηση της συμφωνίας διασυνοριακού επιμερισμού κόστους (CBCA), με την οποία δεσμεύονται ότι στο σενάριο ακύρωσης ή παρεμπόδισης του έργου από εξωτερικό παράγοντα, χωρίς ευθύνη του φορέα υλοποίησης ή των συνεργαζόμενων εργολάβων, ο τελευταίος θα μπορεί να ανακτήσει ισόποσα, 50%-50%, τις μέχρι τότε δαπάνες από τους καταναλωτές των δύο χωρών.

    Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για να μπει το έργο στο πιο ουσιαστικό του κομμάτι και να συνεχιστεί η κατασκευή του καλωδίου.

    Επιπροσθέτως και ο ΑΔΜΗΕ πλήρωσε την επόμενη δόση στη Nexans, ύψους 26,8 εκατ. ευρώ, την οποία προέβλεπε η ρύθμιση που ψηφίστηκε την Παρασκευή στη Βουλή μαζί με τη τροπολογία για το γεωπολιτικό σκέλος.

    Είχε κριθεί απαραίτητο να συμπεριληφθεί σε αυτήν αναφορά στη παραπάνω πληρωμή, καθώς η επόμενη δόση στους Γάλλους έπρεπε να καταβληθεί έως 30 Σεπτεμβρίου, ωστόσο ακόμη εκκρεμεί η απόφαση των ρυθμιστών για το τελικό έσοδο που θα καθυστερήσει.

    Εως σήμερα έχουν εγκρίνει κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) ως τα τέλη του 2025, συνολικού ύψους 571 εκατ. ευρώ, βάσει των οποίων προκύπτει και το έσοδο, ωστόσο ο ΑΔΜΗΕ είχε ζητήσει μεγαλύτερο ποσό και αναμένεται να κάνει αίτημα αναθεώρησης.

    Καλά νέα για τον Καλ Καλ

    Μια σημαντική εξέλιξη για την ανάπτυξη του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου στον Ασπρόπυργο, που προωθεί η κοινοπραξία Goldair, του ικανού επιχειρηματία Καλλίνικου Καλλίνικου,  με την ΕΤΒΑ, είχαμε χθες.

    Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έδωσε το πράσινο φως για τη δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση στην Αττική, ύψους 260 εκατ. ευρώ.

    Με εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Χωρικού Σχεδιασμού, Πολεοδομικών Θεμάτων & Εφαρμογών Περιφέρειας Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλου, προχωρά μια καθοριστικά μεγάλη επένδυση, που βάζει την Δυτική Αττική σε νέα εποχή.

    Ένα ακόμη εμπόδιο λύνεται δηλαδή για να ξεκινήσει μια σπουδαία επένδυση η οποία θα δημιουργήσει το πιο σύγχρονο και περιβαλλοντικά βιώσιμο εμπορευματικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με υπερσύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους 265.000 τ.μ.

    Όπως έχει πει πρόσφατα ο Βασίλης Μαγκλάρας, διευθύνων σύμβουλος της ΘΕΚ Α.Ε., στις αρχές του 2025 ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες με χρονικό ορίζοντα κατασκευής τους 50 μήνες.

    Το πλοίο – φάντασμα και η Αγγελικούση

    Mυστήριο επικρατεί με ένα τάνκερ το οποίο πραγματοποίησε το τελευταίο του ταξίδι πριν από σχεδόν τρία χρόνια, οδηγήθηκε προς διάλυση και… ξαναεμφανίστηκε πρόσφατα σε κινεζικό λιμάνι, φορτωμένο με αργό πετρέλαιο, όπως έδειξαν τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων.

    Πρόκειται για το πετρελαιοφόρο EM Longevity, όπως αναφέρει το bloomberg, το οποίο κατασκευάστηκε το 2000 και τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με τα αρχεία, κατέληξε σε διαλυτήριο του Μπαγκλαντές.

    Όμως, στις 23 Σεπτεμβρίου, ένα τάνκερ που έφερε τον αριθμό ταυτότητάς του εμφανίστηκε σε τερματικό σταθμό στο Dalian, στην Κίνα.

    Σύμφωνα με το bloomberg, τα λεγόμενα «πλοία-ζόμπι», χρησιμοποιούν την ταυτότητα νόμιμων αλλά παροπλισμένων πλοίων, προκειμένου να «ξεγελούν» το Αυτόματο Σύστημα Αναγνώρισης ή AIS.

    Το πλοίο EM Longevity, είναι στην πραγματικότητα το Stellar Oracle (κατασκευής 2001) χωρητικότητας 306.300 dwt, το οποίο χρησιμοποιεί τον όνομα και τον αριθμό του παροπλισμένου τάνκερ.

    Μάλιστα, κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, το Stellar Oracle ονομάζονταν προηγουμένως Saint Light, νωρίτερα Young Yong και ακόμη πιο πριν Maran Castor – όταν ανήκε στο στόλο του ομίλου Αγγελικούση.

    Η ελληνική ναυτιλιακή το είχε πουλήσει, όπως αναφέρει το tradewinds, στην East Wind Ship Management του Χονγκ Κονγκ, το 2021, έναντι 22 εκατ. δολαρίων.

    Ενα… Bacardi απογείωσε τον Αλέξανδρο Δανιηλίδη

    Στην ελίτ των στελεχών του πολυεθνικού κολοσσού Heineken θα είναι από την 1η Νοεμβρίου ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης.

    Ο ισχυρός άνδρας στης Αθηναϊκής Ζυθοποιίας αναλαμβάνει τον ρόλο του Managing Director G9 Europe της Heineken, καλύπτοντας εννέα χώρες και συγκεκριμένα Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία.

    Η αναβάθμιση του Αλέξανδρου Δανιηλίδη έρχεται σε συνέχεια της μακράς του πορείας στη Heineken και στην εν Ελλάδι θυγατρική της και φυσικά δεν είναι ανεξάρτητη από τις επιδόσεις της εταιρείας.

    Από το 2018 που είναι στο τιμόνι της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας οι πωλήσεις έχουν εκτοξευθεί.

    Πέρυσι ο καθαρός τζίρος ξεπέρασε τα 315 εκατ. ευρώ, 45% πάνω από τις πωλήσεις του 2019 ενώ σε αντίστοιχη ανοδική τροχιά κινήθηκαν και τα κέρδη.

    Η κίνηση ματ ωστόσο που… απογείωσε την εταιρεία ήταν η ανάληψη της διανομής των προϊόντων Bacardi, όταν μετά από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία και αφού «κονταροχτυπήθηκε με άλλους μεγάλους του κλάδου αναδείχτηκε τον Απρίλιο του 2021 ως επίσημος διανομέας των προϊόντων του χαρτοφυλακίου της εταιρείας Tradall s.a. στην ελληνική αγορά.

    Η ισχύς της σύμβασης διανομής των προϊόντων Bacardi είναι μέχρι την  31η Μαρτίου του 2026 και υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης.

    Για να γίνει αντιληπτό ποιο ήταν το αποτύπωμα αυτής της κίνησης  το 2021 η κερδοφορία της (προ φόρων κέρδη) σε μια μόλις χρονιά αυξήθηκε κατά 285,49%.

    Και φυσικά η υψηλή κερδοφορία φέρνει και υψηλές αποδόσεις στον βασικό μέτοχο που δεν είναι άλλος από τη Heineken.

    Μέσα σε μια τριετία (2021-2023) η Heineken εισέπραξε από την εν Ελλάδι θυγατρική της μερίσματα που αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ- 35,077 εκατ. ευρώ το 2021, 26,572 εκατ. ευρώ το 2022 και 36,55 εκατ. ευρώ για την περσινή χρήση.

    Δεν μας τα λέει καλά η δήμαρχος Σπετσών

    Όπως ήδη θα έχετε καταλάβει, έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τα θέματα που αφορούν το πανέμορφο νησί των Σπετσών, κι όχι μόνο για την υπόθεση της βίλας Κούστα στην περιοχή της Παναγίας Αρμάτας.

    Το mononews σας είχε αποκαλύψει πριν από μερικές εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 31 Αυγούστου, μια υπόθεση με βυτία που αδειάζουν λύματα σε παράνομη χωματερή στην περιοχή Αγριόπετρες.

    Μαθαίνω τώρα ότι το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να αναθέσει σε δικηγόρο την άσκηση προσφυγής κατά απόφασης του υπουργείου Ενέργειας που επέβαλε πρόστιμο 294,030 ευρώ στο δήμο για «για ανεξέλεγκτη λειτουργία χώρου ανεξέλεγκτης συγκέντρωσης/αποθήκευσης/εναπόθεσης/διάστρωσης/διάθεσης των αστικών αποβλήτων ( και προσομοιαζόντων) του Δήμου Σπετσών χωρίς περιβαλλοντική άδεια ενώ δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο πρόληψης και προστασίας του περιβάλλοντος».

    Μάλιστα αποφάσισε προσφυγή για το ίδιο θέμα και κατά της Περιφέρειας Αττικής διότι σε με απόφαση του Ιουνίου 2024 επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 61.236 ευρώ στον δήμο για «ανεξέλεγκτη διαχείριση των αστικών αποβλήτων και των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις».

    Το πρώτο πρόστιμο επιβλήθηκε μετά από αυτοψία στη θέση Ζάστανο – Αγριόπετρες, στην ίδια περιοχή δηλαδή που είχαμε αποκαλύψει το θέμα και μάλιστα δημοσιεύοντας και βίντεο.

    Το ενδιαφέρον είναι ότι η έκθεση αυτοψίας συντάχθηκε στις 11/10/2023, δηλαδή πριν από ένα χρόνο, και παρ’ όλα αυτά η δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτε για να σταματήσει τα βυτία να αδειάζουν τα λύματα εκεί.

    Για το δεύτερο πρόστιμο από την Περιφέρεια έγινε αυτοψία στις 11 Μαίου 2023 και ο δικηγόρος του δήμου εισηγείται προσφυγή διότι υποστηρίζει, μεταξύ άλλων ότι δεν τα έριξε τα λύματα υπάλληλος του δήμου αλλά κάποιος επιχειρηματίας!!! Λες και ο δήμος είναι απλά θεατής…

    Είτε η προηγούμενη δημοτική αρχή, είτε η τωρινή με την κ. Ευγενία Φραγγιά, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και υποβαθμίζουν το νησί τους, αποφεύγοντας να «αγγίξουν» ένα θέμα για το οποίο έχουν φάει πρόστιμο.

    Μια χαρά και δυο τρομάρες με λίγα λόγια.

    ΜΜ: Νέα σενάρια διπλού ανασχηματισμού

    Να σας πάω λίγο στα πολιτικά και στα της κυβέρνησης, εκεί όπου ακούω περίεργες φήμες.

    Κάποιες πηγές μου που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Ηρώδου Αττικού επιμένουν ότι σύντομα, πολύ πιο σύντομα απ’ ότι πιστεύουν όλοι, θα έχουμε νέες μεγάλες ανακατατάξεις στο Μέγαρο Μαξίμου (ΜΜ) και στο επιτελικό κράτος.

    Δεν ξέρω αν αυτές θα συνδυαστούν και από έναν ακόμη ανασχηματισμό της κυβέρνησης, όμως, τίποτε δεν αποκλείεται, μου λένε οι πηγές μου.

    Και για να μην σας κρατάω σε αγωνία, να σας πω ότι φούντωσε ξανά το σενάριο για επιστροφή Γεραπετρίτη στο Μαξίμου, κάτι που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αλλαγές και στο υπουργικό.

    Και πληροφορούμαι ότι μπορεί στο ντόμινο των αλλαγών να υπάρξει μια μεγάλη αλλαγή στο κυβερνητικό επιτελείο.

    Μου λένε επίσης ότι ο πρωθυπουργός είναι προβληματισμένος (για να μην πω εξοργισμένος) με δύο – τρεις υπουργούς και υφυπουργούς οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους, έχουν «γειώσει» τους «γαλάζιους» βουλευτές που διαμαρτύρονται συνεχώς γιατί κανείς δεν σηκώνει τα τηλέφωνα και γενικώς δεν έχουν μπει στο κλίμα της «αντεπίθεσης» που θέλει ο κ. Μητσοτάκης.

    Παρ’ ότι δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστοι μήνες από τον τελευταίο ανασχηματισμό, εμφανίζονται σαφείς δυσλειτουργίες και στο Μαξίμου και σε ορισμένα υπουργεία.

    Για ένα – δύο στελέχη, ονόματα δεν θα σας πω τώρα, η ατάκα που μου μετέφεραν είναι: «Εχουν τελειώσει και δεν το ξέρουν…»

    Τώρα ο χρόνος των αλλαγών εξαρτάται από πολλά με κάποιους να επιμένουν ότι θα έχουν φθινοπωρινό άρωμα και με άλλους να λένε ότι πάει προς το χειμώνα.

    Πάντως, εγώ γνωρίζω ότι επικρατεί αναταραχή πίσω από την φαινομενική κυβερνητική και νεοδημοκρατική νηνεμία.

    The Dolli: Το καλύτερο ξενοδοχείο στην Ελλάδα

    Ως το καλύτερο ξενοδοχείο στην Ελλάδα ψηφίζεται τo «The Dolli», το εμβληματικό ξενοδοχείο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας που δημιούργησε η Grecotel, και επιλέγεται ως ένα από τα κορυφαία στον κόσμο, στον πλέον αναγνωρισμένο ταξιδιωτικό θεσμό Condé Nast Traveller UK Readers’ Choice Awards 2024.

    Και φέτος το «The Dolli» αποσπά εξαιρετικές διακρίσεις από το ταξιδιωτικό περιοδικό Condé Nast Traveller, αυξάνοντας τα διεθνή βραβεία που έχει συγκεντρώσει από τους πρώτους ήδη μήνες λειτουργίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση.

    Συγκεκριμένα οι διακρίσεις για τον Όμιλο Grecotel συνεχίζονται και από την αμερικάνικη έκδοση του Condé Nast Traveler, καθώς τo THE DOLLI και το PALLAS ATHENA συγκαταλέγονται στην πρώτη δεκάδα στην κατηγορία Best Ηotels in Greece, ενώ το LUXME Olympia Oasis στην κατηγορία Best Resorts in Greece στα Condé Nast Traveler US Readers’ Choice Awards 2024.

    Ο όμιλος Grecotel επένδυσε στο διατηρητέο Μέγαρο Καλλιμασιώτη του 1925, έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή που έχει σχεδιάσει και το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, μετατρέποντας το σε ένα hôtel – maison που αποπνέει την αίσθηση μιας αθηναϊκής κατοικίας.

    Το THE DOLLI πρεσβεύει στον κόσμο τη σύγχρονη ελληνικότητα και την ομορφότερη εκδοχή της Αθήνας, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.