• Business

    Πλειστηριασμός για την εμβληματική βιομηχανία της οικογένειας Ακκά – Το story της Ελληνικής Υφαντουργίας

    Γιάννης Ακκάς


    Στο σφυρί βγαίνει στις 9 Οκτωβρίου 2024 η εμβληματική βιομηχανία ΕΛΥΦ στην Κεντρική Μακεδονία που πρωταγωνίστησε επί σειρά ετών στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας.

    Πρόκειται για την βιομηχανία «Ελληνική Υφαντουργία», της γνωστής οικογένειας Ακκά που αποτέλεσε ένα από τα ισχυρότερα εργοστάσια παραγωγής denim στην Ευρώπη.

    Υπενθυμίζεται πως η οικογένεια Ακκά έχει δει και άλλα ακίνητά της στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών όπως τα Κλωστήρια Θράκης και τις  εγκαταστάσεις της Κλωστήρια Κιλκίς στη Νέα Σάντα που έχουν αλλάξει πλέον χέρια.

    Οι πλειστηριασμοί

    Ο πρώτος πλειστηριασμός της βιομηχανίας ΕΛΥΦ ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου του 2023 ωστόσο ματαιώθηκε λόγω έλλειψης πλειοδοτών.

    Ο πλειστηριασμός που έχει δρομολογηθεί για τις 9 Οκτωβρίου είναι επαναληπτικός με επισπεύδουσα την Cepal.

    Πρόκειται για διπλό σφυρί, καθώς αφορά δύο ιδιοκτησίες που αποτελούν μέρος της βιομηχανικής μονάδας της εταιρείας στην περιοχή των Γιαννιτσών.

    Το ποσό της πρώτης προσφοράς έχει διαμορφωθεί στα 1,398 εκατ. ευρώ σαφώς πολύ πιο μειωμένο από τον αρχικό πλειστηριασμό που είχε συνολική τιμή εκκίνησης στα 5,123 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα στην παρούσα φάση το ποσό διαμορφώνεται ως εξής: 90 χιλ. ευρώ για την πρώτη ιδιοκτησία και στο 1,308 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη.

    Τα ακίνητα

    Τα εν λόγω ακίνητα αφορούν ένα μεγάλο συγκρότημα που βρίσκεται στο 42ο χλμ. της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης- Έδεσσας στο ύψος της διασταύρωσης Παραλίμνης, της κτηματικής περιοχής Γιαννιτσών του Δήμου Πέλλας.

    Συγκεκριμένα βρίσκεται ανατολικά της πόλης των Γιαννιτσών και σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Νέας Πέλλας και έχει ανεγερθεί με βάση διάφορες οικοδομικές άδειες την περίοδο από το 1974 έως το 2002 στο κεντρικό τμήμα του όλου αγροτεμαχίου.

    Περιγραφή κατασχεθέντων:

    Η υπό στοιχείο 2 αυτοτελής, ανεξάρτητη και διηρημένη οριζόντια ισόγεια ιδιοκτησία εμβαδού 2.291,98 τ.μ. που βρίσκεται στο ανατολικό κεντρικό τμήμα του όλου αγροτεμαχίου, και αποτελεί την προς ανατολάς επέκταση παλιού βαφείου.

    Η υπό στοιχείο 3 αυτοτελής, ανεξάρτητη και διηρημένη οριζόντια ισόγεια ιδιοκτησία συνολικού εμβαδού 26.764,84 τ.μ. που αποτελεί το κτίριο του κυρίως εργοστασίου (κλωστοϋφαντουργείο), και η οποία έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας 86,316% εξ αδιαιρέτου στο αγροτεμάχιο και στα λοιπά κοινόκτητα και κοινόχρηστα μέρη, χώρους και εγκαταστάσεις του συγκροτήματος, κειμένων επί ενιαίου αγροτεμαχίου συνολικής εκτάσεως 174.765,80 τ.μ.

    Η συγκεκριμένη οριζόντια ιδιοκτησία, ήτοι το κτίριο του κυρίως εργοστασίου, αποτελείται από βιομηχανοστάσιο και επεκτάσεις του, επεκτάσεις βαφείου, αποθήκη, υποσταθμό ΔΕΗ, αποθήκη, αποθήκη βαφείου, πύργο κλιματισμού, αποθήκη τούνελ, στέγαστρο βαφείου, στέγαστρο ράμπας οχημάτων και αποθήκη βαφείου.

    Επίσης περιλαμβάνονται τα παρακάτω παραρτήματα και βοηθητικά κτίσματα:

    Αποθήκη ετοίμων εμβαδού 1.948,00 τ.μ., κατασκευασμένη από προκατασκευασμένα στοιχεία σκυροδέματος, πλαγιοκάλυψη πάνελ και επικάλυψη λαμαρινών τύπου “σάντουιτς”.

    Τρεις αποθήκες πρώτων υλών με εμβαδό 2.455,00 τ.μ., 398,10 τ.μ. και 1.133,19 τ.μ. αντίστοιχα.

    Βιολογικός καθαρισμός, συνολικού εμβαδού 2.889,60 τ.μ., που αποτελείται από πολλές δεξαμενές από οπλισμένο σκυρόδεμα.

    Υπό ανέγερση κτίριο νέου βαφείου, (δυνάμει της υπ’ αρ. 19/2003 αδείας κατασκευής της Νομαρχίας Πέλλας), εμβαδού του κυρίως κτιρίου 2.617,25 τ.μ. και βοηθητικών χώρων 617,50 τ.μ.

    Υπό ανέγερση πρώτος όροφος της νέας αποθήκης ετοίμων προϊόντων, (δυνάμει της υπ ̓ αρ. 19/2003 αδείας κατασκευής της Νομαρχίας Πέλλας), εμβαδού 297,12 τ.μ.

    Επίσης διάφοροι διάσπαρτοι μικρότεροι χώροι, λεβητοστάσια, δεξαμενές νερού, υπόστεγα, αποθήκες, γραφειακοί χώροι κ.ά.

    Η ιστορία

    Η ΕΛΥΦ, «Ελληνική Υφαντουργία» ιδρύεται το 1974 με έδρα τη Θεσσαλονίκη, από όπου και ξεκινάει η πετυχημένη της πορεία στον κλάδο του υφάσματος και αποτελεί στη συνέχεια μία από τις τρεις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής υφάσµατος denim στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

    Το 1994 μπαίνει στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και το 2001 εγκρίνεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης η συγχώνευση των εταιρειών: «Ελληνική Υφαντουργία Α.Ε.», «Εκκοκκιστήρια Μακεδονίας Α.Ε.» και «Ήλιος-Ten Cate Α.Ε.» µε απορρόφηση της δεύτερης και τρίτης εταιρείας από την πρώτη.

    Επιπλέον, η εταιρεία συμμετείχε σε τρεις θυγατρικές εταιρείες στην Ελλάδα: «Εκκοκκιστήρια Θεσσαλίας Α.Β.Ε.Ε.», «Kλωστήρια Κιλκίς A.E και «Ελληνική Ενεργειακή A.E.».

    Το 2011, το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Χρηµατιστηρίου Αθηνών αποφασίζει τη μεταφορά στην Κατηγορία Επιτήρησης των µετοχών της εταιρείας, καθώς οι ζηµίες ήταν µεγαλύτερες από το 30% της καθαρής θέσης.

    Το 2012 η εταιρεία είχε συνάψει με τις πιστώτριες τράπεζες συμφωνία χρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης οφειλών, για τις υφιστάμενες δανειακές συμβάσεις που θα ολοκληρώνονταν μέχρι τον Μάρτιο του 2013.

    Αυτή την περίοδο 2012-2013 τα γεγονότα που μεσολάβησαν έπληξαν την παραγωγική της μονάδα. Συγκεκριμένα, η καταστροφική πλημμύρα τον Φεβρουάριο του 2013 είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορέσει έκτοτε η εταιρεία να ανακάμψει, έχοντας υποστεί σημαντικές υλικές ζημίες και απώλεια πελατών.

    Το 2014 ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Χρηµατιστηρίου Αθηνών έθεσε σε προσωρινή αναστολή τις μετοχές της ΕΛΥΦ καθώς η εταιρεία δεν δηµοσίευσε εµπροθέσµως τις οικονοµικές καταστάσεις της διαχειριστικής χρήσης 2013.

    Τον Μάιο του 2014 η Έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη µεταφορά της έδρας της εταιρείας για την εξοικονόμηση του κόστους, από το ∆ήµο της Θεσσαλονίκης στο ∆ήµο Πέλλας όπου βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής υφασµάτων denim καθώς και τα γραφεία διοίκησης και πωλήσεων.

    Το 2016 ξεκινά η σταδιακή καταγγελία όλων των δανείων της μητρικής εταιρείας, με τον μεγαλύτερο όγκο να έχει καταγγελθεί εντός του 2017.

    Το 2017, η Ελληνική Υφαντουργία ενημέρωσε το Χρηματιστήριο ότι παύει την λειτουργία της.

    Το 2018 προσδιορίστηκαν οι ημερομηνίες πλειστηριασμών των παγίων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Η εταιρεία δεν ασκεί καμία δραστηριότητα και ως εκ τούτου δεν απασχολεί πλέον εργαζομένους.

    Στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για τη χρήση του 2015, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου από συνεχιζόµενες δραστηριότητες είχε μειωθεί στα 2,64 εκατ. ευρώ (6,38 εκατ. το 2014), με ζημίες 11,4 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 119,6 εκατ. ευρώ.

    Τα σφυριά της οικογένειας

    Η οικογένεια Ακκά άφησε την σφραγίδα της στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία. Ο επικεφαλής του Ομίλου Ακκά, Γιάννης Ακκάς μέχρι τα τέλη του 2013, ηγούνταν στον κλάδο του υφάσματος και την εξαγωγή denim, ώσπου λύγισε υπό το βάρος μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 92 εκατ. και ο όμιλος άρχισε να βλέπει τα ακίνητά του στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

    Το πρώτο σφυρί χτύπησε 22 Nοεμβρίου 2017 για ένα μεγάλο οικόπεδο με τιμή εκκίνησης τα 3 εκατ. ευρώ.

    Τον Μάρτιο του 2023 άλλαξαν χέρια οι εγκαταστάσεις της «Κλωστήρια Κιλκίς» στη Νέα Σάντα, περνώντας στον έλεγχο της εταιρείας παραγωγής επίπλων Almeco ενώ τον Ιούνιο ακολούθησαν και τα πάγια της εταιρείας.

    Επιπλέον, το εργοστάσιο της Κλωστήρια Θράκης, «θυγατρικής της Εκκοκκιστήρια Θράκης» στην Κομοτηνή βγήκε τρεις φορές σε πλειστηριασμό από τον Ιανουάριο του 2023 χωρίς αποτέλεσμα.

    Στις 9 Οκτωβρίου έρχεται η σειρά για τις εγκαταστάσεις της ΕΛΥΦ στα Γιαννιτσά που παρέμεναν σε εκκρεμότητα.

    Διαβάστε επίσης:

    Πλειστηριασμοί: Τα δύο ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί και ανήκουν σε γνωστές βιομηχανίες

    Πλειστηριασμός ακινήτου: Τα νομικά όπλα για να μη χάσετε το σπίτι σας

    Πλειστηριασμοί: Ποια ξενοδοχεία βγαίνουν στο σφυρί σε όλη τη χώρα



    ΣΧΟΛΙΑ