• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Chatbot στο Ισραήλ πήρε άδεια να δίνει συμβουλές για την αγορά ή πώληση μετοχών

    • Bloomberg
    credits: Bridgewise official site

    credits: Bridgewise official site


    Η Bridgewise πήρε άδεια για chatbot που θα μπορεί να συμβουλεύει τους επενδυτές να αγοράσουν ή να πουλήσουν συγκεκριμένα «χαρτιά». Η άδεια δόθηκε υπό όρους, όπως η κατοχή επενδυτικής άδειας και κανόνες για το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων.

    Συγκεκριμένα, ισραηλινή ρυθμιστική Αρχή έδωσε το «πράσινο φως» σε startup τεχνητής νοημοσύνης να λανσάρει ένα chatbot που θα προσφέρει συμβουλές για την επιλογή μετοχών, σε συνεργασία με μεγάλη ισραηλινή τράπεζα, παρόλο που άλλες κυβερνήσεις έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η ευρεία χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις επενδύσεις θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

    Η Bridgewise, με έδρα το Τελ Αβίβ, πήρε έγκριση από την Ισραηλινή Αρχή Κεφαλαιαγοράς (ISA) να λανσάρει μέσα στον μήνα ένα chatbot που ονομάζεται Bridget, το οποίο μπορεί να δίνει συστάσεις για το ποιες μετοχές να αγοράσουν και να πουλήσουν, απαντώντας σε ερωτήματα χρηστών.

    Η startup συνεργάζεται με μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, την Israel Discount Bank, για την κυκλοφορία του προϊόντος. Σχεδιάζει επίσης να επεκταθεί στην επενδυτική πλατφόρμα και μιας δεύτερης ισραηλινής τράπεζας τους επόμενους μήνες.

    Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό -και αμφιλεγόμενο- ορόσημο για την τεχνητή νοημοσύνη δημιουργικής φύσης (generative AI). Ενώ οι τράπεζες του κόσμου «αγκαλιάζουν» όλο και περισσότερο τα chatbots για ερευνητικούς σκοπούς, αλλά και για την εξυπηρέτηση των πελατών από τότε που η OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT, πριν από σχεδόν δύο χρόνια, οι ρυθμιστικές Αρχές είναι επιφυλακτικές ως προς τους κινδύνους που ενέχει η χρήση αυτής της τεχνολογίας στις επενδύσεις σε επίπεδο λιανικής.

    Ο Gary Gensler, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), προειδοποίησε αυτόν τον μήνα ότι μπορεί να υπάρξει χρηματοπιστωτική κρίση στο μέλλον, εάν πάρα πολλοί traders και διαχειριστές κεφαλαίων βασιστούν «στο ίδιο μοντέλο, στον ίδιο αλγόριθμο, στα ίδια δεδομένα». Ομοίως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι η χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για επενδυτικές αποφάσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε «συμπεριφορές αγέλης ή φούσκες». Όπως συμβαίνει με πολλές χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να «παρανοήσει» ή να «εφεύρει» πληροφορίες ως απάντηση στα ερωτήματα των επενδυτών.

    Εκπρόσωπος της ισραηλινής ρυθμιστικής Αρχής δήλωσε ότι η έγκριση συνοδεύεται από περιορισμούς. Το εργαλείο, για παράδειγμα, δεν μπορεί να δίνει συμβουλές «που αφορούν τον συγκεκριμένο χρήστη» ή να έχει μια συνομιλία που να εμφανίζεται ως «προσωπική συμβουλή».

    Ο εκπρόσωπος παρέπεμψε το Bloomberg News στην αλληλογραφία που έχει προηγηθεί μεταξύ της Αρχής και της Bridgewise. Στην αλληλογραφία αυτή, η ρυθμιστική Αρχή έθεσε και διάφορες άλλες προϋποθέσεις για την έγκριση, συμπεριλαμβανομένου ότι η εταιρεία που προσφέρει ένα τέτοιο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να διαθέτει άδεια επενδύσεων, να αμοίβεται με σταθερό ποσοστό και όχι με βάση την απόδοση των επενδύσεων και να συμμορφώνεται με βασικούς κανόνες σύγκρουσης συμφερόντων.

    Η Bridgewise, που ιδρύθηκε το 2019, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί ιστορικά δεδομένα, σε συνδυασμό με ειδήσεις σε πραγματικό χρόνο, για να παρέχει επενδυτικές αναλύσεις σε χρηματιστηριακές εταιρείες, σύμβουλους διαχείρισης περιουσίας και χρηματιστήρια, όπως το Nasdaq, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ. Η εταιρεία δήλωσε ότι το νέο chatbot της χρειάστηκε χρόνια μέχρι να αναπτυχθεί και έχει υποβληθεί σε σημαντικές δοκιμές για να διασφαλιστεί ότι οι συμβουλές του είναι ακριβείς.

    «Είναι σαν το ChatGPT, αλλά με οικονομικό χαρακτήρα», δήλωσε ο Gaby Diamant, διευθύνων σύμβουλος της Bridgewise. «Έχουμε κάνει τα πάντα με υπολογισμένο τρόπο, με τη συμμετοχή των ρυθμιστικών Αρχών από την αρχή μέχρι το τέλος. Το να είμαστε οι πρώτοι που λανσάρουμε αυτό το προϊόν σημαίνει ότι αναλαμβάνουμε τεράστιες ευθύνες», προσέθεσε.

    Οι επενδυτές μπορούν να ζητήσουν συστάσεις από το bot για χιλιάδες μετοχές, ρωτώντας αν πρέπει να πουλήσουν π.χ. μετοχές της Alphabet ή ποια μετοχή ημιαγωγών είναι η κορυφαία σύσταση για αγορά. Σε μια δοκιμή της beta έκδοσης του εργαλείου, δημοσιογράφος του Bloomberg ζήτησε τις πέντε καλύτερες μετοχές για αγορά εκείνη την ημέρα. Το chatbot απάντησε άμεσα με μια λίστα πέντε εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων λόγων για την αγορά της κάθε μίας.

    Μερικά δημοφιλή chatbots γενικής χρήσης, όπως το ChatGPT, συνοψίζουν τους κινδύνους και τις γενικές πληροφορίες για εταιρείες, αλλά σταματούν πριν δώσουν επενδυτικές προτάσεις. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν πρέπει να αγοράσει ή να πουλήσει μετοχές της Alphabet, το ChatGPT απάντησε ότι δεν μπορεί να προσφέρει συστάσεις αγοράς και πώλησης.

    Ο Diamant δήλωσε ότι οι κίνδυνοι από τη χρήση του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης για την αγορά και πώληση μετοχών είναι «παρόμοιοι με εκείνους που ενέχει οποιαδήποτε επενδυτική απόφαση που παίρνει ένας επενδυτής με βάση τις συμβουλές μιας τράπεζας ή ενός οργανισμού trading». Κατά τη δοκιμή του chatbot, οι απαντήσεις του περιλάμβαναν μια αποποίηση ευθύνης σχετικά με τους περιορισμούς της υπηρεσίας. «Οι πληροφορίες δεν είναι προσαρμοσμένες ειδικά για εσάς και δεν υποκαθιστούν προσωπικές επενδυτικές συμβουλές», ανέφερε η αποποίηση.

    Η Bridgewise εργάζεται πάνω σε ενημερώσεις που περιλαμβάνουν προβλέψεις τιμών μετοχών για τους επόμενους 12 μήνες, απομαγνητοφωνήσεις από calls εταιρειών μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους και την παροχή βοήθειας σε χρήστες προκειμένου να χτίσουν δικά τους θεματικά χαρτοφυλάκια βάσει των προτιμήσεών τους.

    Η Bridgewise σχεδιάζει επίσης να κυκλοφορήσει και μία υπηρεσία για επενδυτές λιανικής σε μια πλατφόρμα συναλλαγών στη Βραζιλία, όπου συνεργάζεται με τις τοπικές ρυθμιστικές Αρχές. Η startup αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα της πλατφόρμας.

    Διαβάστε επίσης:

    Αυτοκρατορία Μέρντοχ: Μάχες και συνωμοσίες πίσω από τις κλειστές πόρτες του Fox

    OpenAI: Συζητά να δώσει μερίδιο 7% στον CEO, Sam Altman

    LVMH: Παρελθόν η Off-White για τον όμιλο του Arnault – Γιατί πούλησε το πολυτελές streetwear brand



    ΣΧΟΛΙΑ