• Οικονομία

    Πάουελ: «Οι μειώσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν αν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται»

    • NewsRoom
    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    Η αμερικανική οικονομία δείχνει ότι οδεύει προς μια διαρκή επιβράδυνση του πληθωρισμού που θα επιτρέψει στη Fed να μειώσει τα επιτόκια και σταδιακά να τα φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν θα περιορίζουν πια την οικονομική δραστηριότητα, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

    Μιλώντας μάλιστα σε εκδήλωση στο Νάσβιλ του Τενεσί ο πρόεδρος της Fed είπε πως η: «Η αποπληθωριστική διαδικασία έχει ευρεία βάση και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν περαιτέρω πρόοδο στην κατεύθυνση της βιώσιμης επιστροφής στον στόχο του 2%».

    “Αν η οικονομία εξελιχθεί σε γενικές γραμμές όπως αναμένουμε, η πολιτική μας θα κινηθεί με το πέρασμα του χρόνου προς μια πιο ουδέτερη στάση”, ανέφερε ο Πάουελ.

    “Αλλά δεν βρισκόμαστε σε προκαθορισμένη πορεία.

    Κίνδυνοι υπάρχουν και στις δύο πλευρές και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας από συνεδρίαση σε συνεδρίαση”.

    Ο Τζερόμ Πάουελ εκτίμησε πάντως ότι “οι ευρύτερες οικονομικές συνθήκες… ανοίγουν τον δρόμο για τη συνέχιση του αποπληθωρισμού”.

    Οι τιμές των αγαθών υποχωρούν, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών, που προηγουμένως εμφάνιζε επίμονο πληθωρισμό, είναι πλέον “κοντά στα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας”, πρόσθεσε.

    Όσον αφορά την αγορά εργασίας, ο διοικητής της Fed ανέφερε ότι παραμένει “ισχυρή”, με τον δείκτη ανεργίας στο 4,2% να παραμένει χαμηλός.

    Συνολικά “η οικονομία είναι σε καλή κατάσταση: σχεδιάζουμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να την κρατήσουμε έτσι”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Fed κατάφερε “να σημειώσει μεγάλη πρόοδο” στο να χαμηλώσει τον πληθωρισμό χωρίς κάποια ραγδαία αύξηση της ανεργίας.

    Η Fed μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της στις 17-18 Σεπτεμβρίου, στο 4,75% με 5,00%.

    Προηγουμένως το είχε διατηρήσει σταθερό στο υψηλό άνω των 20 ετών του 5,25% με 5,50% για 14 μήνες.

     Διαβάστε επίσης
     
     Μπόστιτς (Fed): Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια νέα μείωση επιτοκίων τον Νοέμβριο

    DBRS: Αναβάθμισε την Τράπεζα Πειραιώς σε BB (high) από BB

    Ρωσία: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών κατά 25% το 2025



    ΣΧΟΛΙΑ