• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Στα 4 δισ. οι προσφορές της πρώτης ημέρας, αναμένονται ανακοινώσεις για την τιμή διάθεσης

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Κρίσιμη μέρα είναι η σημερινή μέρα ότι αφορά την τιμή διάθεσης του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, με τις προσφορές της πρώτης μέρας να κινούνται στα 4 δισ. ευρώ.

    Από την συμπεριφορά που θα έχει σήμερα η μετοχή της ΕΤΕ στο Χρηματιστήριο αναμένεται ότι το βράδυ θα υπάρξει ανακοίνωση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την οποία θα στενέψει το εύρος διάθεσης που έχει ορισθεί από τα  7,30- 7,95 ευρώ.

    Στο προηγούμενο placement τον Νοέμβριο του 2023, τη δεύτερη μέρα της διαδικασίας ανακοινώθηκε από το Ταμείο ότι δεν θα γίνονται δεκτές όσες προσφορές δεν κινούνται από τα 5,3 ευρώ και πάνω (το εύρος τιμής είχε οριστεί στα 5- 5,44 ευρώ ανά μετοχή).

    Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που θα ανακύψουν.

    Πάντως η αγορά εκτιμά ότι η διάθεση των μετοχών θα γίνει στην τιμή –ή κοντά σ αυτήν- που έκλεισε η μετοχή την Παρασκευή δηλαδή τα 7,844 ευρώ.

    Αν η τιμή για τις  91.471.515 μετοχές της Εθνικής, «κλειδώσει» στα 7,844 ευρώ  τότε το Ταμείο θα εισπράξει 717 εκατ. ευρώ.

    Χθες η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας δέχθηκε πιέσεις με συνέπεια να κλείσει με πτώση 2,14% στα 7,676 ευρώ.

    Ωστόσο πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι όχι μόνο για την Εθνική,  αλλά γενικότερα,  η χθεσινή υποχώρηση των τιμών αποδίδεται σε πωλήσεις που έγιναν κατά κύριο λόγο από ξένα χαρτοφυλάκια και συμπίπτουν χρονικά με το κλείσιμο τριμήνου. Ορισμένοι αναφέρουν ακόμη ότι βαρίδι αποτέλεσαν και οι θερμές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

    Υπερκάλυψη ρεκόρ

    Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση των διεθνών επενδυτών στο placement του 10% των μετοχών της Εθνικής, καθώς μέσα στο πρώτο δίωρο η ζήτηση είχε υπερκάλυψη την προσφορά κατά 6 φορές και εκτιμάται ότι την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου  με την ολοκλήρωση της διαδικασίας η υπερκάλυψη θα φτάσει τις 10 φορές.

    Πέρυσι που διατέθηκε το 22% της ΕΤΕ και αντλήθηκε 1,06 δισ. ευρώ το 80% της προσφοράς κατανεμήθηκε στη διεθνή αγορά, με  υπερκάλυψη στις  8,9 φορές,  ενώ για το υπόλοιπο 20% που διατέθηκε  στην ελληνική αγορά, η  ζήτηση ήταν  2,9 φορές παραπάνω.

    Σε ότι αφορά τώρα το ελληνικό βιβλίο προσφορών,  όπως συμβαίνει πάντα η κινητικότητα αυξάνεται την δεύτερη και κυρίως την τρίτη μέρα της δημόσιας προσφοράς.

    Και στις δύο περιπτώσεις,  για το ελληνικό κοινό μετράει ιδιαίτερα η πορεία της μετοχής στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

    Οι Έλληνες επενδυτές εγγράφονται στη μέγιστη τιμή του εύρους διάθεσης και θεωρείται βέβαιο ότι θα υπερκαλυφθεί η προσφορά του 15%, τουλάχιστον κατά 4 φορές.

    Διαβάστε επίσης

    Εθνική Τράπεζα: Υπερκάλυψη ρεκόρ – 6 φορές το πρώτο δίωρο – για το placement

    Εθνική Τράπεζα: Με υπερκάλυψη από τα πρώτα λεπτά το placement για το 10% – Στα €7,30 έως €7,95 το εύρος τιμής διάθεσης (upd)

    Εθνική Τράπεζα: Στα 7,3 – 7,95 ευρώ το εύρος για το placement – Εγκρίθηκε το ενημερωτικό από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ