• Τράπεζες

    Eurobank Equities για Lamda Development: Η τρέχουσα τιμή της μετοχής υποεκτιμά την αξία του Ελληνικού

    Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development

    Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development


    Η Eurobank Equities και η Ναταλία Σβύρου Σβυριάδη δίνουν τιμή στόχο για τη Lamda Development στα 9,50 ευρώ από 9,10 ευρώ πριν και σύσταση αγοράς (buy) και επισημαίνουν ότι η εταιρεία θα μετατρέψει την περιοχή της Αθηναϊκής Ριβιέρας σε ένα νέο προορισμό “έξυπνης πόλης”.

    Παράλληλα με τα έργα ανάπτυξης του Ελληνικού, η Lamda διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τέσσερα εμπορικά κέντρα, δύο μαρίνες σκαφών αναψυχής, οικόπεδα και γραφεία.

    Η καθαρή αξία ενεργητικού των λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων ανέρχεται σήμερα σε 706 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπό ανάπτυξη περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού, συμπεριλαμβανομένων των δύο εμπορικών κέντρων του Ελληνικού, απολαμβάνουν καθαρή αξία 692 εκατ. ευρώ (κυρίως γη και κόστος ανάπτυξης).

    «Αυξάνοντας αυτές τις τιμές πώλησης κατά 1.000 ευρώ το τ.μ. πάνω από τις τρέχουσες προβλέψεις, βλέπουμε περιθώριο ανόδου κατά περίπου 2 ευρώ ανά μετοχή επί των ροών κατοικιών μετά φόρων.

    Η χρηματοοικονομική μόχλευση παραμένει διαχειρίσιμη παρά τις μεγάλες επενδύσεις του Ελληνικού. Παρά το τεράστιο έργο ανάπλασης του Ελληνικού, η Lamda διατηρεί λογική μόχλευση, με το τρέχον καθαρό χρέος να ανέρχεται σε 850 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των μισθώσεων), το οποίο θα αυξηθεί σε 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους και σε 1,5 δισ. ευρώ έως το 2026 με την πλήρη ανάπτυξη των δύο εμπορικών κέντρων του Ελληνικού.

    Αυτό αντιστοιχεί σε καθαρό χρέος προς προσαρμοσμένο EBITDA στις 4,5-5,5 φορές, λογικό κατά την άποψή μας, δεδομένων των επενδύσεων άνω των 8 δισ. ευρώ που θα απαιτηθούν για την ανάπτυξη του Ελληνικού. Αναμένουμε ότι η μόχλευση θα αρχίσει να μειώνεται μετά το 2027.

    Σε όρους αποτίμησης και επικαιροποιώντας το μοντέλο μας και την αποτίμηση των επιμέρους μερών (SοTP) για τις πρόσφατες εξελίξεις, αυξάνουμε το στόχο στα 9,5 ευρώ ανά μετοχή, ένα premium 10% περίπου στην καθαρή αξία του 2024.

    Εκτιμούμε ότι η τρέχουσα τιμή της μετοχής αποτιμά μόνο την αξία της γης και των υποδομών του Ελληνικού, και ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι οι μετοχές θα κινηθούν υψηλότερα στο φάσμα αποτίμησης καθώς επιταχύνεται η υλοποίηση του έργου», εξηγεί η χρηματιστηριακή.

    Οι εξελίξεις που δίνουν περαιτέρω αξία στη μετοχή της Lamda Development

    Εντός του 2024, η εταιρεία αναδιάρθρωσε τις θυγατρικές της για τα εμπορικά κέντρα, υπό μία οντότητα, δηλαδή τη Lamda Malls (LM), η οποία περιλαμβάνει πλέον τα 4 εμπορικά κέντρα υπό λειτουργία και τα 2 υπό ανάπτυξη εμπορικά κέντρα του Ελληνικού. Η νέα δομή στοχεύει στον εξορθολογισμό των λειτουργιών, ενώ παράλληλα αξιοποιεί τις συνέργειες στις υπηρεσίες διαχείρισης.

    «Ως εκ τούτου, έχουμε αναβαθμίσει τις προβλέψεις μας, διαμορφώνοντας πλέον ετήσια αύξηση adj. EBITDA +3-5% στη νέα οντότητα LM το 2024-2026. Υποθέτοντας μια μέση 10ετή απόδοση EBITDA της τάξης του 8,8%, υπολογίζουμε τη μικτή αξία της LM στα 1.535 εκατ. ευρώ το 2024 και την καθαρή αξία ενεργητικού στο1 δισ. ευρώ και 5,9 ευρώ/μετοχή, με περιθώριο το τελευταίο να ξεπεράσει τα 7 ευρώ, μετά την πλήρη λειτουργία των δύο εμπορικών κέντρων του Ελληνικού (δηλαδή έως το 2028, πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας, βάσει των προβλέψεών μας)», εξηγεί η αναλύτρια της Eurobank Equities.

    Σημαντικά επιτεύγματα του Ελληνικού τροφοδοτούν σταδιακά τους αριθμούς

    Η ανάπτυξη του Ελληνικού ξεδιπλώνεται σταδιακά με σημαντικά ορόσημα του έργου που επιτεύχθηκαν κατά το προηγούμενο έτος. Η Lamda έχει ήδη διαθέσει στην αγορά 155 χιλ. τ.μ. περίπου οικιστικών αναπτύξεων (συμβατική αξία 1,6 δισ. ευρώ), ενώ έχει πουλήσει οικόπεδα αξίας 280 εκατ. ευρώ και έχει συνάψει συμφωνίες για την ανάπτυξη έργων στους τομείς της φιλοξενίας, της αναψυχής, του λιανικού εμπορίου, της εκπαίδευσης και των κατοικιών Build-to Rent. Η Lamda εφαρμόζει ένα πολυδιάστατο ευέλικτο επιχειρηματικό μοντέλο με στόχο να δημιουργεί αξία και να προχωρά σε ταυτόχρονες εξελίξεις.

    Τα ταμειακά έσοδα του Ελληνικού μέχρι σήμερα (περίπου 800 εκατ. ευρώ) δείχνουν ότι η ανάπτυξη είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, υπερκαλύπτοντας τις ανάγκες για επενδύσεις (περίπου 400 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα). Καθώς τα έργα αυτά θα τροφοδοτούν τα αποτελέσματα, τα κέρδη θα αυξάνονται, οδηγώντας σε αύξηση της καθαρής αξίας ενεργητικού, η οποία φαίνεται ότι θα φτάσει τα €14 με 15 ανά μετοχή σε ονομαστικούς όρους στο τέλος της Φάσης 1 (2027-2028). Οι βασικές παραδοχές μας προβλέπουν ονομαστικές καθαρές ροές ύψους 2 δισ. ευρώ από την πλήρη ανάπτυξη του Ελληνικού (έναντι 2,3 δισ. ευρώ που καθοδηγεί η εταιρεία).

    Τα οικιστικά έργα αποκρυσταλλώνουν περαιτέρω αξία, ενώ η βασική αξία των έργων του Ελληνικού προέρχεται κυρίως από τις οικιστικές αναπτύξεις (με πάνω από 50% των καθαρών ροών), με την οικοδομήσιμη επιφάνεια κατοικιών στη Φάση 1 άνω των 300 χιλ. τ.μ. (εκ των οποίων τα 200 χιλ. τ.μ. έχουν ήδη ανακοινωθεί). Εντός της Φάσης 1 η Lamda δεν έχει ακόμη βγάλει στην αγορά κύρια ακίνητα (στον Άλιμο και κοντά στη λεωφόρο Ποσειδώνος), με δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης οικοπέδων προς πώληση, ενώ άλλα 900 χιλ. τ.μ. περίπου προορίζονται για τα οικιστικά σχέδια της Φάσης 2.

    Διαβάστε επίσης:

    Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος στην Ευρώπη

    Οδηγός ταξί ξυλοκόπησε 33χρονη διεμφυλική γυναίκα και έναν φίλο της στο κέντρο της Αθήνας

    Novo Nordisk: Γιατί το Wegovy ρίχνει τις μετοχές της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας



    ΣΧΟΛΙΑ