• Business

    Novo Nordisk: Γιατί το Wegovy ρίχνει τις μετοχές της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας

    • Bloomberg
    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)

    Lars Fruergaar Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)


    Έχοντας διαγράψει ένα εντυπωσιακό σερί ανόδου από το 2010 έως και σήμερα, οι φαρμακοβιομηχανίες της Ευρώπης ίσως αντιμετωπίσουν το πρώτο εμπόδιο, καθώς οι επενδυτές αναμένουν με κομμένη την ανάσα τα αποτελέσματα της Novo Nordisk, η οποία βρίσκεται πίσω από την παραγωγή του Ozempic και του Wegovy.

    Λίγες ημέρες χωρίζουν τις εταιρείες από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του γ’ τρίμηνου, με τον δείκτη Stoxx 600 Health Care Index να έχει υποχωρήσει κατά 6,1% μέχρι στιγμής τον Σεπτέμβριο, έτοιμος να τερματίσει ένα ανοδικό σερί δέκα συνεχόμενων μηνών.

    Πιέσεις στις φαρμακευτικές εταιρείες

    Η Novo Nordisk, η AstraZeneca και η Roche έχουν συμβάλει περίπου στο 90% της πτώσης του δείκτη αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Οι αναλυτές της JPMorgan επισήμαναν την περασμένη εβδομάδα ότι τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της Novo Nordisk τον Νοέμβριο ενδέχεται να δείξουν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις για το blockbuster φάρμακο για την απώλεια βάρους Wegovy. Οι μετοχές έχουν υποχωρήσει κατά 16% μέσα στον Σεπτέμβριο, σε μία μηνιαία πτώση που αντίστοιχή της είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2016.

    «Ενώ η τρέχουσα περίοδος ήταν αναμφίβολα επώδυνη, πιστεύουμε ότι πρόκειται για βραχυπρόθεσμη κατάσταση με τις προοπτικές μακροπρόθεσμου κέρδους να παραμένουν πλήρως ανέπαφες», έγραψε η αναλύτρια της Barclays Plc, Emily Field, σε σημείωμα προς τους πελάτες της τη Δευτέρα.

    Η ίδια θεωρεί τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου ως το «τελευταίο μέρος κακών ειδήσεων» ενόψει των αποτελεσμάτων των δοκιμών για το πειραματικό φάρμακο CagriSema της δανικής φαρμακοβιομηχανίας που αναμένονται τον Δεκέμβριο.

    Εν αναμονή των χαπιών κατά της παχυσαρκίας

    Οι μετοχές της AstraZeneca δέχονται επίσης πιέσεις, σημειώνοντας πτώση 12% στο Λονδίνο αυτόν τον μήνα – τη χειρότερη επίδοση από τον Φεβρουάριο του 2009.

    Στη Ζυρίχη, οι μετοχές της Roche υποχώρησαν αυτό το μήνα, αφού το πειραματικό χάπι παχυσαρκίας συνδέθηκε με παρενέργειες, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της φαρμακοβιομηχανίας.

    Εκτός από το χάπι, το οποίο λειτουργεί παρόμοια με την ένεση Wegovy της Novo Nordisk, η Roche παρουσίασε στοιχεία για ένα ενέσιμο φάρμακο που είναι πιο κοντά στο Zepbound της αμερικανικής Eli Lilly. Οι παρενέργειες στην ένεση ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

    Διαβάστε επίσης:

    Novo Nordisk: Γιατί το Ozempic πωλείται πανάκριβα στις ΗΠΑ σε σχέση με την Γερμανία

    Ozempic: Ράλι στις πωλήσεις του φαρμάκου για την παχυσαρκία – Στα $65 δισ. τα κέρδη στο τέλος του έτους

    Γεωργιάδης: Και νέο μέτρο για τη στεγανοποίηση της συνταγογράφησης – Κανένα φάρμακο χωρίς εξετάσεις



    ΣΧΟΛΙΑ