• Business

    Mark Zuckerberg: Κέρδισε το στοίχημα της Meta – Πάνω από τα 200 δισ. δολάρια η περιουσία του

    • Bloomberg
    Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ παρουσιάζει τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας Orion κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Menlo Park της Καλιφόρνια. πηγή: Χ

    Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ παρουσιάζει τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας Orion κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Menlo Park της Καλιφόρνια. πηγή: Χ


    Μπορεί το στοίχημα του Mark Zuckerberg για το metaverse αρχικά να έμοιαζε με τεράστιο λάθος, εξανεμίζοντας πάνω από 100 δισ. δολάρια από την περιουσία του, ωστόσο, τώρα του αποφέρει τεράστιες αποδόσεις.

    Η εκτίναξη της μετοχής της Meta Platforms σε επίπεδα ρεκόρ, έχει σχεδόν εξαπλασιάσει τον πλούτο του σε λιγότερο από δύο χρόνια, στα 201 δισ. δολάρια. Και είναι η πρώτη φορά που ξεπερνά το όριο των 200 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναρριχηθεί στην τέταρτη θέση της λίστας των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, πίσω από τους Elon Musk, Jeff Bezos και Bernard Arnault.

    Παρά το γεγονός ότι και άλλοι τιτάνες της τεχνολογίας είδαν την περιουσία τους να εκτινάσσεται φέτος – ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia Corp.,  Jensen Huang, για παράδειγμα, υπερδιπλασίασε τον πλούτο του στα 106,2 δισεκατομμύρια δολάρια – κανένας δεν είχε τόσα κέρδη όσο ο Zuckerberg.

    Αύξησε κατά 73,4 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του από την 1η Ιανουαρίου, χάρη στο μερίδιο 13% που κατέχει στη Meta. Η μετοχή έχει αυξηθεί κατά 60% φέτος, ενώ στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό.

    Η εικόνα αυτή είναι κατά πολύ διαφορετική από αυτή που παρουσίασε το 2022, όταν τόσο η μετοχή όσο και η περιουσία του Zuckerberg, σημείωσαν βουτιά, αφού η εταιρεία είχε προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής ονόματος και των μεγάλων επενδύσεων στο metaverse.

    Εκείνη την εποχή, η Meta αγωνιζόταν να βρει τα πατήματά της με βίντεο μικρής διάρκειας, ενώ η ανταγωνίστρια πλατφόρμα TikTok ανέβαινε σε δημοτικότητα.

    Τώρα, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η στροφή από το Facebook στη Meta επιτέλους αποδίδει καρπούς, καθώς η εταιρεία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας Orion.

    Από το 2022, η Meta έχει περικόψει δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους, συρρικνώνοντας το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της κατά 25%.

    Η εταιρεία, που εδρεύει στο Menlo Park της Καλιφόρνιας, έχει προβεί σε κινήσεις για να βελτιώσει την απόδοση της μετοχής της, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος επαναγοράς μετοχών ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ προχώρησε και στην διανομή του πρώτου τριμηνιαίου μερίσματος της Meta.

    Επίσης, έχει ανέβει στο άρμα της τεχνητής νοημοσύνης, δαπανώντας πολλά χρήματα σε κέντρα δεδομένων και υπολογιστική ισχύ, καθώς ο Zuckerberg προσπαθεί να αποκτήσει ηγετική θέση στον αγώνα της τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρη τη βιομηχανία.

    Την ίδια ώρα, η δημόσια εικόνα του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας, έχει επίσης αλλάξει δραματικά σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.

    Ο 40χρονος διευθύνων σύμβουλος που προηγουμένως παρουσιαζόταν ως ένας σπασίκλας τεχνικός, ασχολείται πλέον με το wakesurfing και τις πολεμικές τέχνες. Μια φωτογραφία ενός αγάλματος 7 μέτρων της συζύγου του, Priscilla Chan, έγινε πρόσφατα viral στο Instagram, με τον Zuckerberg να ισχυρίζεται ότι «επαναφέρει τη ρωμαϊκή παράδοση του να φτιάχνεις γλυπτά της γυναίκας σου».

    Έχει επίσης δηλώσει ότι σκοπεύει να μείνει μακριά από την πολιτική. Κατά το παρελθόν είχε διατυπώσει τις απόψεις του για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ανισότητα και την μετανάστευση, ωστόσο, έκτοτε έχει εκφράσει δημόσια τη μεταμέλεια του για ορισμένες από τις πολιτικές του αναφορές.

    Διαβάστε επίσης:

    LVMH: Eπενδύει στο πολυτελές brand Moncler

    OpenAI: Συζητά να δώσει μερίδιο 7% στον CEO, Sam Altman

    Microsoft-BlackRock: Δημιουργούν fund 30 δισ. δολαρίων για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης



    ΣΧΟΛΙΑ