• Business

    Βιομηχανία: Στις 21 Οκτωβρίου το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και μέτρα για το ενεργειακό κόστος

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Ενέργειας - Βίκη Λοΐζου, Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας - Τάκης Θεωδορικάκος, Υπουργός Ανάπτυξης - Αντώνης Κοντολέων, Πρόεδρος ΕΒΙΚΕΝ - Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΒ

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Ενέργειας – Βίκη Λοΐζου, Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας – Τάκης Θεωδορικάκος, Υπουργός Ανάπτυξης – Αντώνης Κοντολέων, Πρόεδρος ΕΒΙΚΕΝ – Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΒ


     Το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, πρόκειται να ανακοινώσει στις 21 Οκτωβρίου, το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με πηγές, θέτοντας μια ξεκάθαρη εθνική στρατηγική για την ενίσχυση της βιομηχανίας.

    Το νέο παραγωγικό μοντέλο θα περιλαμβάνει στόχους και στρατηγικές αλλά και τα εργαλεία για την επίτευξή τους αλλά και χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις που θα δίνονται σε συνάρτηση με την επίτευξη των στόχων που θα θέτει.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα τεθούν προϋποθέσεις και στόχοι που θα καθορίζουν την κατεύθυνση των  χρηματοδοτήσεων, ώστε να εξυπηρετείται η κεντρική στρατηγική. Και για τη χρηματοδότηση θα εισαχθούν νέα εργαλεία που θα συνδυάζουν φοροαπαλλαγές, επιτάχυνση αποσβέσεων, επιχορηγήσεις και καλές πρακτικές από άλλες χώρες και όσο γίνεται μεγαλύτερη απλοποίηση διαδικασιών.

    Στόχος είναι να τεθεί στο επίκεντρο η βιομηχανία, και να καθοριστεί η στρατηγική για την ανάπτυξή της σε διάφορες πτυχές της με συγκεκριμένες προτεραιότητες και στόχους, διορθώνοντας αστοχίες του παρελθόντος.

    Στόχοι, όπως η ενεργειακή μετάβαση και η απανθρακοποίηση, αλλά και η ενίσχυση των εξαγωγών, ή η δραστηριοποίηση σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, θα αποτελούν το νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα προσαρμοστεί ο Αναπτυξιακός νόμος, ώστε να δοθούν κίνητρα για την ενίσχυση της παραγωγής και της βιομηχανίας και να κατευθυνθούν χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς.

    Μέτρα για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας

    Στο πλαίσιο αυτό και το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας ξαναμπαίνει στο τραπέζι, και η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας σε συνεργασία με εκπροσώπους των φορέων της βιομηχανίας την ΕΒΙΚΕΝ και τον ΣΕΒ, μελετούν διάφορες επιλογές με στόχο το μετριασμό του ενεργειακού κόστους και την εισαγωγή των νέων μέτρων που θα συμβάλουν σε αυτό.

    Η συζήτηση για το ενεργειακό κόστος έχει ξεκινήσει και είτε στην παρουσίαση της 21ης Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τη βιομηχανία, αναφέρουν πληροφορίες, είτε θα δοθεί μια γενική κατεύθυνση που θα εξειδικευτεί σε μέτρα ακολούθως.

    Στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων θα πραγματοποιήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήσεις στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα με τον υπουργό Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, στο πλαίσιο ζυμώσεων που είναι σε εξέλιξη για τον καθορισμό των παρεμβάσεων που μπορούν να γίνουν.

    Ταυτόχρονα πραγματοποιείται διαβούλευση για να γίνουν αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από τις διατάξεις του και οι μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές ώστε να είναι πιο λειτουργικός.

    Στο νέο παραγωγικό μοντέλο θα περιλαμβάνεται και πακέτο εργαλείων αλλά και επιλογές για το προς τα που θα κατευθυνθούν οι χρηματοδοτήσεις.

    Πληροφορίες αναφέρουν, ότι μελετάται και το μοντέλο της Πορτογαλίας, όπου οι χρηματοδοτήσεις δεν απευθύνονται σε όλους αλλά σε εκείνους που ήδη δραστηριοποιούνται σε ένα κλάδο, ώστε να μην προσελκύονται κάποιοι που δεν έχουν την απαιτούμενη αφοσίωση αλλά αντιμετωπίζουν ευκαιριακά τις επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα να παίρνουν εγκρίσεις αλλά τελικά να μην προχωρούν στην επένδυση.

    Άλλη σκέψη είναι να τεθούν μετρήσιμοι στόχοι με βάση τους κεντρικούς στόχους της στρατηγικής και ανάλογα με τις επιδόσεις της κάθε επιχείρησης να μπορούν τα δάνεια να μετατραπούν σε επιδοτήσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΗ e-money services: Και ηλεκτρονική τραπεζική με mobile app από τη ΔΕΗ- Η στρατηγική ανάπτυξης στις ψηφιακές υπηρεσίες

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει το δικό της παραγωγικό μοντέλο -Το ενεργειακό κόστος πλήττει την ανταγωνιστικότητα

    Γρηγόρης Σκλήκας (ΕΛΤΑ): Δεν θα έχουμε ζημιές το 2024- 600 νέα σημεία στην τριετία



    ΣΧΟΛΙΑ