• Τράπεζες

    Μεγάλου (Πειραιώς): Με όχημα την ψηφιακή τράπεζα η επέκταση στο εξωτερικό

    • NewsRoom
    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


    Η εξυγίανση της Πειραιώς έχει ολοκληρωθεί δήλωσε σε συνέντευξή του στο IFR του Reuters ο CEO της ελληνικής τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, τονίζοντας ότι πλέον κοιτάζει ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. 

    «Μπορεί να κάνουμε επιλεκτικές εξαγορές. Εξετάζουμε τη χρήση της ψηφιακής μας τράπεζας για να επεκταθούμε σε άλλη χώρα» σημείωσε.

    Η Πειραιώς έχει πλέον κεφαλαιοποίηση περίπου 5 δισ. ευρώ και ο κ. Μεγάλου δήλωσε ότι θέλει να παραμείνει στην τράπεζα για να δει την επόμενη φάση ανάπτυξης. “Είμαι ευτυχής να μείνω για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Θα ήθελα να δω την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να πηγαίνει από τα 5 δισ. ευρώ στα 10 δισ. ευρώ πριν αποχωρήσω”, σημείωσε.

    Ο κ. Μεγάλου ξεχώρισε μια στιγμή από τον Ιούνιο του 2019 ως το σημαντικότερο ίσως ορόσημο της όλης διαδρομής εξυγίανσης. Ήταν τότε που η τράπεζα συμφώνησε την πώληση της μονάδας μη εξυπηρετούμενων ανοίγματων στην Intrum έναντι 440 εκατ. ευρώ. “Αυτά ήταν τα πρώτα κεφάλαια που ήρθαν”, δήλωσε ο κ. Μεγάλου.

    Εκείνη την εποχή, η συγκέντρωση ενός τέτοιου ποσού μέσω συμβατικής αύξησης κεφαλαίου θα ήταν αδύνατη. Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας στα τέλη του 2018 κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων με την Intrum ήταν μόλις περίπου 260 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Μεγάλου φοβήθηκε ότι οι καταθέτες μπορεί να τρόμαζαν ξανά, όπως είχαν κάνει το 2015, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απείλησε να αναθεωρήσει τη συμφωνία διάσωσης της χώρας με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    “Αυτό θα μπορούσε να είχε προκαλέσει ένα bank run στην τράπεζα, αλλά δεν συνέβη”, δήλωσε ο κ. Μεγάλου. Ήταν καθησυχαστικό το γεγονός ότι η τράπεζα είχε τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη ενός ιδιώτη επενδυτή, του Αμερικανού διαχειριστή hedge fund Τζον Πόλσον, ο οποίος υποστήριξε για πρώτη φορά την τράπεζα το 2013, λίγο μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

    Εκείνη την εποχή ο κ. Μεγάλου είχε αποχωρήσει από τη θέση του αντιπροέδρου της Credit Suisse για τη Νότια Ευρώπη και είχε προσληφθεί ως διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, η οποία είχε αντλήσει ιδιωτικά κεφάλαια από την Fairfax Financial του Πρεμ Γουάτσα και τον Γουίλμπουρ Ρος την ίδια χρονιά που ο Πόλσον επένδυσε στην Πειραιώς.

    Ο κ. Μεγάλου αποχώρησε από την Eurobank όταν η ελληνική κρίση επέστρεψε το 2015, πριν κληθεί να βοηθήσει την Πειραιώς στην αναδιάρθρωσή της το 2017. Ακόμη και τότε, γνώριζε ποιο ήταν το ουσιαστικό πρόβλημα.

    “Η αναδιάρθρωση της τράπεζας είχε ως βάση την εξάλειψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 35 δισ. ευρώ. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί”, δήλωσε. Πρώτα απ’ όλα, η αντιμετώπιση των καταναλωτικών δανείων ήταν αυτό που επέλεξαν οι ελληνικές τράπεζες να κάνουν για να αντιμετωπίσουν αυτό το βουνό, το οποίο για την Πειραιώς αποτελούσε πάνω από το ήμισυ του χαρτοφυλακίου της.

    Όμως τον Οκτώβριο του 2018, αφού η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς είχε κατρακυλήσει στο ναδίρ, η δυναμική άλλαξε όταν ο κ. Μεγάλου κατάφερε να ξεφορτωθεί ένα χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ με δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα στην Bain Capital στα 30 λεπτά του ευρώ μέσω μιας συμφωνίας που ονομάστηκε Amoeba.

    “Αυτή ήταν η πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου από ελληνική τράπεζα με εξασφαλίσεις σε ακίνητη περιουσία. Έδειξε ότι υπήρχε ενδιαφέρον από τη διεθνή αγορά και έθεσε τις βάσεις για τις άλλες τράπεζες”, είπε. Ακολούθησε η πώληση δύο χαρτοφυλακίων ναυτιλιακών δανείων – Nemo και Dory – στην Davidson Kempner έναντι 1,5 δισ. ευρώ.

    Με εξασφαλισμένη και τη συνεργασία με την Intrum, η Πειραιώς έβαλε και πάλι πλώρη και ένας ούριος άνεμος, βοηθούμενος από το πρόγραμμα Ηρακλής για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σήμαινε ότι η τράπεζα ήταν σε θέση να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων. Η Τράπεζα Πειραιώς επέστρεψε στις αγορές το 2019 με την έκδοση ομολόγου Tier 2 με κουπόνι 9,75%.

    Διαβάστε επίσης

    Alpha Bank: Παραιτήθηκε από μέλος του ΔΣ η Carolyn G. Dittmeier

    Alpha Bank: Εθελούσια έξοδος με αποζημίωση έως 260.000 ευρώ – Οι όροι της αποχώρησης

    Στουρνάρας: Αυξάνονται οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα – Οι προκλήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ