• ελίν Τεχνική - Μετατροπή του παλαιού εργοστασίου του Παπαστράτου

    Μετατροπή του παλαιού εργοστασίου του Παπαστράτου

    Business

    Γιάννης Αληγιζάκης: Η ανοδική πορεία της ελίν Τεχνικής με την αξιοπιστία του Ομίλου ελίν

    • NewsRoom

    Σε έργα αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ και άνω στοχεύει το προσεχές διάστημα η ελίν Τεχνική, κατασκευαστική εταιρεία του ομίλου της Ελινόιλ, η οποία κατατάσσεται στις 5 μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρίες της χώρας. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελινόιλ, Γιάννης Αληγιζάκης μιλά στο mononews, για τους στόχους της τεχνικής εταιρείας που μετρά σχεδόν 24 χρόνια δραστηριοποίησης στον κλάδο, καθώς και για τα μέσα με τα οποία αντιμετώπισε την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους και της έλλειψης δυναμικού.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελινόιλ, Γιάννης Αληγιζάκης

    Πώς μια εταιρία ενέργειας με ιστορία 70 χρόνων διατηρεί εδώ και 24 χρόνια μια κατασκευαστική εταιρία την ελίν Τεχνική; Έχουμε την αίσθηση ότι η κατασκευαστική σας εταιρία ασχολείται μόνο με πετρελαϊκά έργα.

    Στρατηγικός στόχος της ελίν Τεχνικής, όταν ξεκίνησε το 2000, έχοντας την εμπειρία από την κατασκευή πετρελαϊκών έργων, ήταν η δραστηριοποίησή της στην κατασκευαστική αγορά με την ίδια ποιότητα και αξιοπιστία που χαρακτηρίζει τον όμιλο ελίν σε κάθε του δραστηριότητα. Και αυτό, μπορώ με υπερηφάνεια να πω, το έχουμε καταφέρει. Με την πάροδο των ετών, η ελίν Τεχνική κατάφερε να αποδείξει τη δυναμική της σε έναν άκρως ανταγωνιστικό κλάδο και να φέρει σε πέρας πλήθος σύνθετων έργων με αποτελεσματικότητα και ευελιξία στις ανάγκες της αγοράς.

    Σήμερα, 24 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η εταιρία έχει διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της, αναλαμβάνοντας με επιτυχία απαιτητικά έργα, όπως κτήρια εμπορικής χρήσης, βιομηχανικά έργα, ανακαινίσεις τραπεζών και ανακαινίσεις υπερσύγχρονων γραφείων, ενώ παράλληλα προσφέρουμε και υπηρεσίες μελετών και τεχνικής υποστήριξης. Ο όμιλος ελίν επενδύει συστηματικά στην ανάπτυξη της ελίν Τεχνικής και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, γιατί πιστεύουμε στο μέλλον αυτής της δραστηριότητας.

    Ανακατασκευή του κτηρίου της «Ελευθεροτυπίας»

    Ποιοι παράγοντες πιστεύετε ότι συνέβαλαν στην άνοδο της ελίν Τεχνικής από το 2000 μέχρι σήμερα;

    Η ελίν Τεχνική έχει εξελιχθεί σταθερά σε μία από τις κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρίες στην Ελλάδα, με αξιοσημείωτες επιτυχίες που την κατατάσσουν ανάμεσα στους ηγέτες της αγοράς. Σημαντικά έργα όπως η μετατροπή του παλαιού εργοστασίου του Παπαστράτου στον Πειραιά σε ένα υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο που φιλοξενεί μεγάλες επιχειρήσεις, η ανακατασκευή του κτηρίου της «Ελευθεροτυπίας», και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην Κρήτη και στην Πάτρα, αποτελούν απτά παραδείγματα της εμπειρίας και της εξειδίκευσης της εταιρείας. Τα έργα αυτά πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες όπως η Dimand και η Hines, γεγονός που αναδεικνύει την αξιοπιστία της ελίν Τεχνικής ως εταίρο.

    Η επιτυχία αυτών των έργων δεν οφείλεται μόνο στην εξαιρετική ποιότητα των υπηρεσιών, αλλά και στην οικονομική ευρωστία και την εγγύηση που προσφέρει ο όμιλος ελίν, ένας ολοκληρωμένος ενεργειακός όμιλος με ισχυρή παρουσία και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, που

    κατατάσσεται ανάμεσα στις 5 μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρίες της χώρας. Η δύναμη του ομίλου επιτρέπει στην ελίν Τεχνική να αναλαμβάνει έργα μεγάλου βεληνεκούς και να παρέχει στους πελάτες της την απόλυτη ασφάλεια ότι το έργο θα εκτελεστεί με συνέπεια και θα παραδοθεί με το κλειδί στο χέρι. Αξίζει να σημειώσω επίσης, ότι όλα τα έργα χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από την εταιρία και οι συμβάσεις συνάπτονται απευθείας με τους πελάτες.

    Τα επισημαίνω αυτά, όχι για να διαφημίσω όλα αυτά που έχουμε πετύχει – αν και είναι πολλά και εντυπωσιακά –, αλλά γιατί συχνά πυκνά το τελευταίο διάστημα διαβάζω δημοσιεύματα τρίτων που δημιουργούν παραπλανητικές εντυπώσεις στην αγορά, για κάποια από τα έργα που έχουν αναληφθεί από την ελίν Τεχνική, «βαφτίζοντάς» τα σαν δικά τους. Στην πραγματικότητα, τα έργα που αναλαμβάνει η ελίν Τεχνική απαιτούν εγγυήσεις, οικονομική σταθερότητα και οργανωτική υποδομή που μόνο ένας μεγάλος όμιλος όπως η ελίν μπορεί να προσφέρει. Οι εργολάβοι εκτελούν μεν μέρος του έργου, αλλά η συνολική ευθύνη και διαχείριση παραμένει εξ ολοκλήρου
    στην ελίν Τεχνική.

    Πώς αντιμετωπίζει η εταιρία την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και το υψηλό κατασκευαστικό κόστος;

    Στρατηγικά, η ελίν επενδύει στη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που προάγει τη δημιουργικότητα και δίνει κίνητρα στους ανθρώπους της να παραμένουν μπροστά στις εξελίξεις του κλάδου. Αυτή η στρατηγική βοηθά στην προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχων
    επαγγελματιών, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

    Όσον αφορά το υψηλό κατασκευαστικό κόστος, η ελίν Τεχνική, αξιοποιώντας την κεφαλαιουχική επάρκεια και βεβαίως την αξιοπιστία και την εγγύηση του ομίλου ελίν, προχωρά σε προ-παραγγελίες υλικών με την ανάληψη κάθε έργου. Αυτό της επιτρέπει να εξασφαλίζει την έγκαιρη
    παράδοση των έργων, διατηρώντας το κόστος υπό έλεγχο. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της υλοποίησης, οι έμπειροι μηχανικοί μας προσφέρουν λύσεις value engineering, μειώνοντας το κόστος χωρίς κανέναν συμβιβασμό στην ποιότητα.

    Η δυνατότητα άμεσων και ευέλικτων αποφάσεων, σε συνδυασμό με τις μακροχρόνιες συνεργασίες μας με προμηθευτές, συμβάλλει στην σταθεροποίηση του κόστους και στην έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων.

    Ανακαίνιση των γραφειακών χώρων της NESTLE

    Ποια είναι τα τελευταία σημαντικά έργα που υλοποίησε η ελίν Τεχνική, ποια είναι η πορεία της σήμερα και ποιοι είναι οι στόχοι σας για το επόμενο διάστημα;

    Το 2023 υπήρξε κομβικό έτος για την ελίν Τεχνική, με σημαντικές οργανωτικές αλλαγές και διεύρυνση του πελατολογίου της. Αποβάλλαμε πρακτικές που δεν συνάδουν με την εταιρική μας κουλτούρα, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η θέση μας στην αγορά. Μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα που ολοκληρώσαμε περιλαμβάνουν την ολική ανακαίνιση των γραφειακών χώρων της NESTLE και VIVA WALLET, που μάλιστα βραβεύτηκαν στα Interior Awards, την κατασκευή ενός 8ώροφου ξενοδοχείου με 210 δωμάτια για την BROWN, μια αποθήκη logistics 4.500 τ.μ. για τη SENEKA S.A., την ανέγερση νέας υπεραγοράς τροφίμων για την Lidl Hellas στην πλατεία Αττικής και την επέκταση του εργοστασίου της «Σωληνουργίας Κορίνθου» στη Θήβα, έκτασης 10.000
    τ.μ..

    Σήμερα, η ελίν Τεχνική έχει συνάψει νέες συμβάσεις για έργα συνολικής αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ, συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία. Με έναν σταθερό κύκλο εργασιών 20 εκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία χρόνια, ο στόχος μας για το 2025 είναι να υπερβούμε τα 25 εκατομμύρια ευρώ, αναλαμβάνοντας έργα μεγαλύτερης κλίμακας, της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ και άνω. Η εταιρία είναι απόλυτα έτοιμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς και να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της.