ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η βασική παράμετρος για τις αποφάσεις για το εάν θα γίνει μια νέα μεγάλη έκδοση είναι πως φέτος η Ελλάδα δεν επείγεται καθώς «σήκωσε» από τις αγορές τον μεγάλο όγκο του φετινού δανειακού προγράμματος, 7 δισ. ευρώ από το 10ετές και το 30ετές που εκδόθηκαν εντός πρώτου τετραμήνου του 2024.
Στη συνέχεια με τις προγραμματισμένες δημοπρασίες που κάνει για μικρότερα ποσά κάλυψε επιπλέον έδαφος, προχωρά τακτικά και στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων ενώ προχωρούν οι προγραμματισμένες δημοπρασίες.
Αυτό, εκτιμούν αναλυτές σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του έτους εάν προκριθεί κάποια έκδοση ομολόγου θα είναι επειδή υπάρχει πραγματικά μια επενδυτική ευκαιρία που κρίνεται πως πρέπει να αξιοποιηθεί. Μάλιστα σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό δεν θα μιλάμε για μια έκδοση μεγάλου εύρους ενώ πρακτικά ότι είναι να αποφασιστεί θα πρέπει να υλοποιηθεί έως τις αρχές Νοεμβρίου, ιδανικά πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ. Άλλωστε ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά μήνας κατά τον οποίο δεν υλοποιούνται εκδόσεις με το βλέμμα των εκδοτικών αρχών στραμμένο στις αρχές του έτους που παραδοσιακά πάλι και εκτός απροόπτου επιχειρείται η πρώτη μεγάλη κοινοπρακτική έκδοση του κάθε ημερολογιακού έτους.
Εντός Δεκεμβρίου εν τω μεταξύ θα πρέπει να αναμένεται, όπως κάθε χρόνο μετά την λήξη της κρίσης και την επάνοδο της αγοράς χρέους σε συνθήκες κανονικότητας, η δημοσιοποίηση του ετήσιου δανειακού προγράμματος για το 2025 που εκτιμάται πως θα κινηθεί στα επίπεδα των 8 – 10 δισ. ευρώ κάτι που «μεταφράζεται» σίγουρα σε δύο μεγάλες κοινοπρακτικές εκδόσεις εντός του 2025, μια εκ των οποίων πιθανότατα δεκαετούς διάρκειας εκτός μεγάλου απροόπτου.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως ο Δεκέμβριος αναμένεται να σηματοδοτηθεί από την τυπική έγκριση για τις νέες πρόωρες αποπληρωμές χρέους 8 δισ. ευρώ οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν εν μέρει από τον σκληρό πυρήνα του «μαξιλαριού» (των σχεδόν 16 δισ. ευρώ) καθώς οι συζητήσεις για να δοθεί η έγκριση από τον ESM είναι στην τελική ευθεία.
Η πρακτική αυτή αναμένεται να συνεχιστεί ενώ κεντρικός στόχος παραμένει η διαρκής μείωση του χρέους που αναμένεται να υποχωρήσει στο 130% του ΑΕΠ από το 2028.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών προ ημερών το χρέος θα έχει μειωθεί κοντά στο 130% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2028, με ώθηση από την καλύτερη επίδοση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με αυτή των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Το ελληνικό χρέος κορυφώθηκε στο 207% του ΑΕΠ το 2020 και η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα συρρικνωθεί στο 152,7% εφέτος. Μία μείωση του κοντά στο 130% του ΑΕΠ θα σήμαινε ότι θα ήταν χαμηλότερο από το χρέος της Ιταλίας.
Διαβάστε επίσης:
Χατζηδάκης στο Bloomberg: Κάτω από τα επίπεδα του 2009 το ελληνικό χρέος έως το 2028
Θερμό φθινόπωρο στην οικονομία – Οι 4 κρίσιμοι στόχοι του Κωστή Χατζηδάκη
Citi για ΔΕΗ: Οι νέες εξαγορές είναι μια θετική εξέλιξη για τον όμιλο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γαλλία και Βρετανία υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να πετύχει τους σκοπούς του
- Το Βυζάντιο στο Λούβρο – Ειδικό τμήμα για την βυζαντινή και την ανατολική χριστιανική τέχνη
- Wall Street: Άλμα 1% για τον Dow Jones – Βουτιά 4% για την Alphabet
- Ζελένσκι: Ο Πούτιν «φτύνει στο πρόσωπο» όσους θέλουν πραγματικά την ειρήνη