• ΑΓΟΡΕΣ

    Εθνική: Πώς το ΤΧΣ θα πιέσει τους ξένους να γραφτούν στο ανώτατο εύρος τιμής στο placement – Ποιες μετοχές πούλησαν θεσμικοί και funds

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Επιταχυντής εξελίξεων για καλύτερες αποτιμήσεις στην αγορά θα μπορούσε να αποτελέσει το placement της Εθνικής Τράπεζας που πρόκειται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα.

    Με την αγορά, με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών, το placement να «πατάει» σε ένα discount πέριξ του 3% – 5% σε σχέση με τα επίπεδα κλεισίματος της Παρασκευής, εκτιμάται ότι στη συνέχεια θα «απελευθερωθούν» σημαντικές δυνάμεις της αγοράς για μετοχές που έχουν μείνει πίσω ή έχουν «αδικηθεί» με βάση την αποτίμηση και τις προοπτικές τους.

    Πολλές από τις εντολές πώλησης στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όπως και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, συνδέονται κυρίως με την κατοχύρωση ρευστότητας ενόψει του placement της Εθνικής.

    Πάνω από 20 εκατ. χαρτιά άλλαξαν χέρια μέσα στην εβδομάδα στην Άλφα, κοντά στα 30 εκατ. κομμάτια άλλαξαν χέρια στην Eurobank και κοντά στα 25 εκατ. κομμάτια διακινήθηκαν στην Πειραιώς.

    Στην Πειραιώς, τις τελευταίες μέρες υπήρχαν συγκεκριμένες εντολές αγορών, αλλά υπήρξαν και πωλήσεις από συγκεκριμένους κωδικούς που παραπέμπουν σε ισχυρά χαρτοφυλάκια.

    Στην Eurobank, την Πέμπτη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι αγοραστές είχαν το πρώτο λόγο και δεν είναι τυχαίο ότι στην μετοχή έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών μετά τις 30 Αυγούστου και το  rebalancing του MSCI.

    Πωλήσεις βγήκαν και στα μη τραπεζικά  blue chips, όπως η Μότορ Όιλ, η Τέρνα Ενεργειακή (πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ συναλλαγές την Παρασκευή), ΟΠΑΠ (6,1 εκατ. ευρώ).

    Η συσσώρευση που έχει αποτυπωθεί στις τράπεζες και τα blue chips, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα μπορούσε  να οδηγήσει σε ανοδική εκτόνωση το επόμενο διάστημα με την αγορά να πλησιάζει τα επίπεδα του περασμένου Μάϊου και την περιοχή άνω των 1.500 μονάδων, ειδικά όταν το κλίμα στο εξωτερικό φαντάζει ιδανικό και τις αγορές να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

    Έμπειροι διαχειριστές θεωρούν ότι το ΤΧΣ έχει τη δυνατότητα να σκοράρει και να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη από το placement της Eθνικής.

    Οι όποιες λεπτομέρειες για το κάτω – άνω εύρος της τιμής της μετοχής που θα γίνει η διαδικασία, θα καθοριστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο και θα γίνουν γνωστά το πρωί της Δευτέρας.

    Το νέο  placement της ΕΤΕ είναι τελείως διαφορετικό από το πρώτο που έγινε στα 5,30 ευρώ και το κράτος, δηλαδή το ΤΧΣ, ήθελε την άμεση κάλυψη και στήριξη των ξένων επενδυτών, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

    Μετά την πώληση του 10% της ΕΤΕ, ουσιαστικά το ΤΧΣ τελειώνει την αποστολή του, αφού το 5% θα περάσει στο Υπερταμείο και το 3% που θα μείνει (18% κατέχει συνολικά το ΤΧΣ) θα γίνει  buy back το 2025 από την ΕΤΕ.

    Αυτό σημαίνει ότι, όπως περίπτωση της Πειραιώς, το ΤΧΣ θα μπορούσε να πιέσει τους ξένους επενδυτές να εγγραφούν σε όσο το δυνατόν την υψηλότερη τιμή.

    Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η ΕΤΕ έγραψε υψηλό στα 7,88 ευρώ.

    Στην Πειραιώς, το κράτος είπε από την δεύτερη μέρα των εγγραφών στο placement κι ενώ η υπερκάλυψη ήταν θεαματική (πάνω από 10 φορές) ότι θα δεχθεί προσφορές άνω των 3,8 ευρώ.

    Και το placement έκλεισε στα 4 ευρώ.

    Μένει να φανεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει στην περίπτωση της ΕΤΕ…

    Διαβάστε επίσης

    Εθνική Τράπεζα: Το μεγάλο στοίχημα 72 ώρες πριν το placement

    ΤΧΣ: 900 funds «βλέπουν» το placement της Εθνικής Τράπεζας

    Εθνική Τράπεζα: €1 δισ. έξτρα σε τουριστικά έσοδα από την επίσημη καταγραφή για το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ