• Οικονομία

    Κάτω του 2% ο πληθωρισμός σε Γαλλία και Ισπανία – Κοντά σε νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

    • Bloomberg
    Αντουάν Αρμάν

    Αντουάν Αρμάν, Γάλλος υπουργός Οικονομικών (Πηγή: X)


    Σε χαμηλό τριετίας κάτω από το 2% έφτασε ο πληθωρισμός στην Γαλλία και την Ισπανία, ενισχύοντας την πεποίθηση στις αγορές, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιταχύνει τον ρυθμό των περικοπών των επιτοκίων.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (INSEE), ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε στο 1,5% ετησίως από το 2,2% του Αυγούστου, κυρίως λόγω της πτώσης του ενεργειακού κόστους.

    Στα επιμέρους στοιχεία του δείκτη, ο πληθωρισμός στον κρίσιμο κλάδο των υπηρεσιών επιβράδυνε στο 2,5% ετησίως από το 3% του Αυγούστου, με τις τιμές στην κατηγορία των τροφίμων και καπνικών να διατηρούνται αμετάβλητες.

    Η Ισπανία ανέφερε παρόμοια κατάσταση, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 1,7% στα καύσιμα, την ηλεκτρική ενέργεια και τα τρόφιμα.

    Σημειώνεται ότι η μέτρηση του πληθωρισμού στη Γαλλία σε επίπεδα αισθητά κάτω του στόχου της ΕΚΤ για 2% ετησίως πιθανώς να εντείνει τις πιέσεις στην ευρωτράπεζα προκειμένου να επιταχύνει τις μειώσεις των επιτοκίων της για να τονώσει την ευρύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

    Ωστόσο, για την ΕΚΤ, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών – πληθωρισμός χωρίς αγαθά και ενέργεια – παραμένει πολύ υψηλός, περίπου στο 4%.

    Υπενθυμίζεται ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο μπλοκ των 20 εθνών επέτρεψε στην ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων δύο φορές φέτος, με τους περισσότερους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει μια σταδιακή καθοδική πορεία.

    Ωστόσο, παρά την πτώση του πληθωρισμού, η ΕΚΤ παραμένει επιφυλακτική για τυχόν νέες αυξήσεις των τιμών μέχρι το τέλος του 2025, ενώ οι αξιωματούχοι αναμένουν περαιτέρω στοιχεία από την Ιταλία και τη Γερμανία για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα.

    Τα στοιχεία τους πρόκειται να δημοσιεύσουν την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ τα στοιχεία για την ευρωζώνη θα δημοσιευτούν την Τρίτη.

    Σε κάθε περίπτωση, οι αξιωματούχοι θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης τις επόμενες ημέρες.

    Διαβάστε επίσης: 

    Επιτόκια: Νέα μείωση τον Οκτώβριο εξετάζει η ΕΚΤ – Ποια είναι τα νέα δεδομένα

    Ελβετία: «Ψαλιδίζει» για τρίτη φορά φέτος τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα

    Τα επιτόκια, ο φόβος της ύφεσης και η δυσκολία της χρονικής στιγμής



    ΣΧΟΛΙΑ