• Τράπεζες

    Commerzbank και UniCredit ξεκινούν διαπραγματεύσεις για την πιθανότητα εξαγοράς – «Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις»

    • NewsRoom
    Bettina Orlopp Φωτογραφία: Alex Kraus/Bloomberg

    Bettina Orlopp Φωτογραφία: Alex Kraus/Bloomberg


    Συνομιλίες ξεκινούν σήμερα μεταξύ Commerzbank και UniCredit, με τη γερμανική τράπεζα να κρατά αμυντική στάση όσον αφορά την πιθανή εξαγορά της από τον ιταλικό τραπεζικό κολοσσό, ο οποίος αύξησε απροσδόκητα το μερίδιό του σε αυτήν, νωρίτερα αυτό το μήνα.

    Η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της Commerzbank, Bettina Orlopp, δήλωσε χθες ότι οι δύο τράπεζες θα «ανταλλάξουν απόψεις» την Παρασκευή.

    Μιλώντας σε ένα οικονομικό συνέδριο, η Orlopp ανέφερε ότι η γερμανική τράπεζα είναι ανοιχτή σε προτάσεις και απόψεις, ωστόσο, επεσήμανε ότι θα πρέπει οι κινήσεις να γίνουν προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψιν το ρίσκο της συναλλαγής.

    Υπενθυμίζεται ότι η UniCredit νωρίτερα αυτό το μήνα απέκτησε μερίδιο 9% στην τράπεζα, προτού προσπαθήσει να αποκτήσει μερίδιο έως και 30%, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της Andrea Orcel επιδιώκει την πιθανή εξαγορά της τράπεζας.

    Η UniCredit αύξησε το μερίδιό της στην Commerzbank στο 21%, λίγες ημέρες αφότου η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε την αντίθεση της σε ενδεχόμενη εξαγορά της τράπεζας.

    Η συγκεκριμένη κίνηση αιφνιδίασε τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία κατέχει επίσης μερίδιο στην τράπεζα.

    Η ιταλική τράπεζα, που διοικείται από τον βετεράνο dealmaker Andrea Orcel, ελέγχει ουσιαστικά το 21% της Commerzbank. Αυτό την καθιστά τον μεγαλύτερο μέτοχο, ξεπερνώντας τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία αντιτίθεται σε μια πιθανή εξαγορά.

    Ο Orcel θεωρούσε από καιρό την Commerzbank ως πιθανό στόχο, υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Επί τρία χρόνια αναζητούσε μία συμφωνία μετασχηματισμού της UniCredit.

    Ωστόσο, η Orlopp τόνισε ότι η τράπεζα δεν θα προβεί σε «παράλογες» πωλήσεις ή άλλες «ανόητες κινήσεις», σύμφωνα με το Reuters.

    Η Orlopp καλείται τώρα να διασφαλίσει ότι η Commerzbank μπορεί να παραμείνει ανεξάρτητη, ενώ έχει ήδη δηλώσει ότι δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα μιας εξαγοράς.

    Την ίδια στιγμή, τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στην Commerzbank θα μπορούσαν να χαθούν αν η UniCredit πραγματοποιήσει επιτυχώς μια εχθρική εξαγορά της γερμανικής τράπεζας, προειδοποίησε την Τρίτη ένα μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Commerzbank.

    Ο Stefan Wittmann, ο οποίος είναι επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής συνδικαλιστικής οργάνωσης Verdi, δήλωσε στην Annette Weisbach του CNBC ότι «ελπίζουμε βεβαίως ότι μπορούμε να αποφύγουμε» μια εχθρική εξαγορά από την ιταλική τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης:

    Στέλεχος της τράπεζας προειδοποιεί για κύμα απολύσεων αν εξαγοραστεί από την UniCredit

    Όλαφ Σολτς: Καταγγέλλει την «εχθρική» κίνηση της UniCredit για την Commerzbank



    ΣΧΟΛΙΑ