Την εκτίμηση ότι η Metlen θα έχει 2-3 φορές το σημερινό της μέγεθος στην πενταετία, έκανε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο Back to Business Dinner του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, παρουσία της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλικής Λαζαράκου, του Πρέσβη της Μ.Βρετανίας   κ. Matthew Lodge και πλήθους επιχειρηματιών.

«Δεν βάζω στόχους δεκαετίας, είπε ο κ. Μυτιληναίος γιατί τα πράγματα αλλάζουν πολύ, αλλά στόχους τριετίας. Για την τριετία ή την πενταετία, βλέπω τη Metlen να έχει 2-3 φορές το σημερινό της μέγεθος», είπε  ο Πρόεδρος της εταιρείας.

Σε σχέση με τις προοπτικές της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, σημείωσε, ότι θα πάει καλύτερα από την Ευρώπη και σημείωσε ότι είναι αισιόδοξος για τη χώρα στο βαθμό που θα έχουμε πολιτική ηρεμία, όπως έχουμε τώρα.

Αναφέρθηκε στα σχέδια εισαγωγής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και τον δείκτη FTSE. «Μία από τις σημαντικότερες στρατηγικές μας προτεραιότητες είναι η ενίσχυση της παρουσίας μας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε εκφράσει την πρόθεσή μας να εξετάσουμε πιθανή εισαγωγή μας στο London Stock Exchange, με την ελπίδα σύντομα να συμπεριληφθούμε στον υψηλότατου κύρους δείκτη FTSE100, όπως όλοι οι δείκτες μας δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ένταξη σε αυτό το δείκτη δεν είναι απλά ένας στόχος, αλλά κομβικό σημείο στην πορεία προς τη διεθνοποίησή μας. Βλέπουμε το αγγλικό χρηματιστήριο ως μια πύλη που θα δημιουργήσει αναρίθμητες ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξή μας. Πιστεύουμε ότι το Λονδίνο θα παραμείνει ο κύριος οικονομικός κόμβος της Ευρώπης» είπε.

Όπως εξήγησε πολλοί Σύμβουλοι πρότειναν να εξεταστεί και το ενδεχόμενο για το Χρηματιστήριο Ολλανδίας ή της Νέας Υόρκης, κάτι που όμως αρνήθηκε. «Το Παρίσι και η Φραγκφούρτη δεν κατάφεραν στην κορύφωση του Brexit να αντικαταστήσουν το Citi και επομένως το Λονδίνο θα παραμείνει το χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης», εκτίμησε.

«Η είσοδος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, δεν είναι μόνο ένα χρηματοοικονομικό γεγονός», είπε αλλά «μια δέσμευση για διαφάνεια λογοδοσία και εταιρική διακυβέρνηση. Από το 2018 έχουμε υιοθετήσει τον Κανονισμός Εταιρικής Διακυβέρνησης της Αγγλίας γιατί από τότε σκεφτόμαστε την είσοδο στο Λονδίνο και τηρούμε πάνω από 80% των απαιτήσεων του Κώδικα», τόνισε.

Σχετικά με τον ρόλο της εταιρείας στην αγορά του Λονδίνου, σημείωσε, ότι στα δέκα χρόνια της επιχειρηματικής μας παρουσίας στην Αγγλία, «στηρίζουμε την ενεργειακή μετάβαση και έτσι το μέλλον της εταιρείας μας και την ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα», ενώ τόνισε ότι η Metlen έχει αναλάβει  σημαντικά έργα στο Λονδίνο.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και ότι το Λονδίνο θα παραμείνει ο κύριος οικονομικός κόμβος της Ευρώπης. Η απόφασή μας να επιδιώξουμε την εισαγωγή μας στο LSE αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη μας στην ανθεκτικότητα και τη σημασία της βρετανικής αγοράς για τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές.

Η Metlen έχει ήδη καθιερωθεί ως ένας ισχυρός παίκτης στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, υλοποιώντας αυτή τη στιγμή περισσότερα από 10 μεγάλα έργα. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι το υποθαλάσσιο καλώδιο που συνδέει τη Σκωτία με την Αγγλία, το οποίο αποτελεί ένα έργο εθνικής σημασίας για τη χώρα», τόνισε.

Όσο για ενδεχόμενα σχέδια δραστηριότητας στην αγορά προμήθειας στην Αγγλία, σημείωσε ότι η  ενεργειακή αγορά της Αγγλίας είναι δύσκολη γιατί έχει ένα δικό της μοντέλο και όπως είπε, ακόμη δεν είναι έτοιμος να απαντήσει αν θα δραστηριοποιηθεί η εταιρεία στην αγορά ενέργειας.

Πρωτοφανείς προκλήσεις

Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, η εποχή μας χαρακτηρίζεται από πρωτοφανείς προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία. «Ο γεωπολιτικός παράγοντας αναδεικνύεται ως ένας από τους πρώτους κινδύνους στον εφοδιασμό μεταλλευμάτων και οι γεωπολιτικές εξελίξεις αποτελούν σήμερα τη σημαντικότερο λόγο ανησυχίας των επικεφαλής των εταιρειών σήμερα», τόνισε.

«Η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από πρωτοφανείς προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία. Ακόμη και πριν από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, βρισκόμασταν ήδη στην αρχή μιας νέας εποχής για την ενέργεια και τις αγορές πρώτων υλών. Η πανδημία, η αυξανόμενη πληθωριστική πίεση, καθώς και η αυξανόμενη ζήτηση για πρώτες ύλες, απαιτούμενες για την υποστήριξη μιας αποανθρακοποιημένης οικονομίας, έχουν διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα απαιτητικό τοπίο.

Οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου παραμένουν σφιχτές και ασταθείς, με συνεχείς αυξομειώσεις στις τιμές. Οι γεωπολιτικοί παράγοντες αναδεικνύονται πλέον ως ένας από τους κυριότερους κινδύνους στην προμήθεια πρώτων υλών και εμπορευμάτων. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, τα μέταλλα και η ενέργεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

Στη METLEN, είχαμε τη διορατικότητα να αναγνωρίσουμε αυτήν τη συνεργία νωρίς, μετασχηματίζοντας τη δομή μας γύρω από ένα ολοκληρωμένο μοντέλο Ενέργειας και Μετάλλων», τόνισε.

Σχετικά με το μοντέλο της Metlen, εξήγησε γιατί ωφελείται σήμερα που αλλάζει η αγορά ενέργειας, λόγω της μεγάλης αύξησης της παραγόμενης ενέργειας.

«Μέχρι σήμερα τη μεγάλη δύναμη είχε ο παραγωγός ενέργειας και οι μεγάλοι καταναλωτές παρακαλούσαμε τη ΔΕΗ για μια ανταγωνιστική προσφορά για να μπορούμε να σταθούμε στον ανταγωνισμό. Πλέον αυτό έχει αλλάξει, το πάνω χέρι το έχει ο καταναλωτής. Γιατί τώρα η προσφορά ενέργειας είναι τόσο μεγάλη που τη δύναμη την έχει ο καταναλωτής, και τα μέταλλα είναι ένας μεγάλος καταναλωτής ενέργειας.»

«Καταλάβαμε αυτή τη μεγάλη αλλαγή, το πέρασμα της δύναμης από τον παραγωγό ενέργειας στον καταναλωτή και αξιοποιήσαμε τη συνέργεια αυτή. Και τώρα βλέπουμε ότι αυτή είναι η τάση που ακολουθείται γιατί η μεταλλουργία έχει γίνει η μπαταρία, ο βράχος που βοηθούν μια εταιρεία ενέργειας να αντιμετωπίζει τις μεγάλες προκλήσεις.»

Μιλώντας για την Ευρώπη και τους στόχους για το 2050 για τις εκπομπές, τόνισε ότι για να πιαστούν χρειάζεται σχέδιο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, αλλά για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, απαιτούνται ρεαλιστικά σχέδια και αποφάσεις. Η έλλειψη χρηματοδότησης για μεγάλες επενδύσεις καθαρής ενέργειας αποτελεί ένα κρίσιμο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί. Τα ενεργειακά δίκτυα, που είναι κρίσιμα για την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρειάζονται σημαντικές αναβαθμίσεις, και αυτή η πρόκληση έχει διεθνείς διαστάσεις.

Είναι απαραίτητο να συζητήσουμε την ανάγκη για έξυπνες πολιτικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα καταστήσουν την Ευρώπη ξανά ανταγωνιστική σε έναν ολοένα και πιο σκληρό παγκόσμιο οικονομικό στίβο, όπως για παράδειγμα έγινε στις ΗΠΑ μέσω του Inflation Reduction Act που στηρίζει τη βιομηχανία και την οικονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Η ενεργειακή μετάβαση δεν πρέπει να είναι εις βάρος των πολιτών. Η επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης εξαρτάται από την εύρεση αξιόπιστων λύσεων που θα ωφελήσουν όλους. Οφείλουμε να αναπτύξουμε στρατηγικές που συνδυάζουν την περιβαλλοντική ευθύνη με την οικονομική ανάπτυξη, διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη ευημερία όλων», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Eurobank: Χρηματοδοτεί φωτοβολταϊκά έργα της Metlen ύψους 221,5 εκατ. ευρώ

Αναλυτές: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για Metlen, Aegean Airlines και Lamda Development

Ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια σε όσους «ξέχασαν» να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας στέλνει η εφορία