• Business

    Lancom: Νέα επένδυση στη Τουρκία – Επέκταση στα Data Center σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο

    Γιώργος Νώλης – Διευθύνων Σύμβουλος της Lancom


    Επέκταση των δραστηριοτήτων της προς Ανατολάς και συγκεκριμένα στη Τουρκία ετοιμάζει η Lancom, εταιρεία Data Center του Γιώργου Νώλη, καθώς θα εγκαταστήσει ένα σημείο παρουσίας στη Κωνσταντινούπολη για αρχή, ώστε όλη η κίνηση δεδομένων οπτικής ίνας, μέσω του καλωδίου της EXA Infrastructure, να έρχονται κατευθείαν στη Θεσσαλονίκη, φτιάχνοντας ουσιαστικά έναν δακτύλιο Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία.

    Παράλληλα, ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες και η επέκταση του Data Center της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, ενώ όπως είπε ο ίδιος ο CEO της εταιρείας, το κτήριο του κέντρου δεδομένων της Lancom στο Ηράκλειο της Κρήτης είναι έτοιμο και προχωρούν γοργά οι διαδικασίες ολοκλήρωσής του. Παράλληλα, η διοίκηση αναζητά ευκαιρίες και στην Αττική, ωστόσο όπως εξήγησε ακόμα δεν είναι η στιγμή για να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση.

    Ο κ. Νώλης, στη διάρκεια παρουσίασης της συνεργασίας τα της Lancom με την AMSIX, τόνισε ότι στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει hub τεχνολογίας, να έρθουν ξένες εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα, ώστε να καταστεί πανευρωπαϊκό κέντρο διακίνησης και αποθήκευσης δεδομένων.

    Η σφήνα της Lancom

    Η Lancom έχει μπει «σφήνα» ανάμεσα στους ξένους κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και αναπτύσσει γρήγορα τις δραστηριότητές της, καθώς το ενδιαφέρον για διακίνηση και αποθήκευση δεδομένων φαίνεται να μεγαλώνει.

    Κρήτη και Θεσσαλονίκη πρόκειται να αποτελέσουν κρίσιμους τηλεπικοινωνιακούς κόμβους, με τη Lancom να εντείνει τις επενδύσεις της και τον κ. Γιώργο Νώλη να αναφέρει πως προχωράει η επέκταση του Balkan Gate Thessaloniki.

    Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, η Lancom σπεύδει να ολοκληρώσει το data center που δημιουργεί στην Κρήτη, ενώ και στην Αθήνα το data center που διαθέτει η εταιρεία δεν έχει καθόλου διαθέσιμο χώρο, με τον κ. Νώλη να αφήνει ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις και στην Αττική σύντομα.

    Αύξηση στα έσοδα και είσοδος στο ΧΑ

    Αν και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, με την Digital Realty και τη Sparkle να λειτουργούν ήδη Data Center στη χώρα, ενώ Microsoft, Google και Data4 έχουν ξεκινήσει τα δικά τους σχέδια, ωστόσο το 2023 η Lancom κατάφερε να ισχυροποιηθεί σε όλα τα επίπεδα, ενώ και το 2024 αναμένει επίσης άνοδο στο τζίρο της.

    Παράλληλα στο τραπέζι υπάρχει σχέδιο για είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, ωστόσο ακόμα περιμένει ώστε να αυξηθεί το value.

    Η Lancom, που προσφέρει μεταξύ άλλων συνδυαστικές υπηρεσίες cloud, data center, telecoms και κυβερνοασφάλειας, ολοκλήρωσε το 2023 με τον κύκλο εργασιών να ανέρχεται σε 5,13 εκατ. ευρώ, έναντι 3,28 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 56,4%. Το EBITDA της Lancom για το 2023 ανήλθε σε 2,6 εκατ. ευρώ, πραγματοποιώντας άλμα 146,9% έναντι του 1,05 εκατ. ευρώ το 2022. Επιπλέον, τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων εκτοξεύτηκαν κατά 218,6% καθώς από τα 645.192,85 ευρώ το 2022, διαμορφώθηκαν το 2023 σε 2,05 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Νώλης (Lancom): Συμμαχία με την EXA – Νέες επενδύσεις και στο βάθος…η Εναλλακτική Αγορά

    Επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ σε data center μέχρι το 2028

    «Εμφύλιος» χωρίς τέλος στην οικογένεια Παυλίδη – Οι απαντήσεις και οι σοβαρές κατηγορίες



    ΣΧΟΛΙΑ