• Business

    Southwest Airlines: Προς επαναγορά μετοχών ύψους $2,5 δισ. – Πιέσεις από την Elliott για ριζικές αλλαγές

    • Μαρία Βε
    Μπομπ Τζόρνταν

    Μπομπ Τζόρνταν, πρόεδρος και CEO της Southwest Airlines (Πηγή: swamedia.com)


    Επί τα βελτίω αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τα έσοδα γ’ τριμήνου η αμερικανική Southwest Airlines, βασιζόμενη σε μετρήσεις ανά διαθέσιμα μίλια θέσεων (RASM), ένα στοιχείο ενδεικτικό για τη δυναμική του αερομεταφορέα.

    Συγκεκριμένα, η εταιρεία αναμένει την μέτρηση RASM, αυξημένη μεταξύ 2% και 3%, σε σύγκριση με το ποσοστό του προηγούμενου τριμήνου, το οποίο ήταν από σταθερό έως κάτω 2%.

    Παράλληλα, ο αεροπορικός κολοσσός ενέκρινε ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ανακοίνωσε λεπτομερή σχέδια που αφορούν την ανανέωση των πολιτικών του σε πολλούς τομείς, προκειμένου να καθησυχάσει τον νέο ακτιβιστή επενδυτή του, την Elliott Investment Management, η οποία απέκτησε μερίδιο σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το καλοκαίρι.

    Η μετοχή της σημείωσε άνοδο άνω του 4,% το πρωί της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη.

    Στα σκαριά ένα δυναμικό σχέδιο αναδιάρθρωσης

    Σημειώνεται ότι η Elliott έχει κάνει λόγο για την εφαρμογή ενός δυναμικού σχεδίου και πιέζει για αλλαγές που στοχεύουν στην αναστροφή της χαμηλής απόδοσης της Southwest και την επιστροφή στην κερδοφορία.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι ως ακτιβιστής επενδυτής ορίζεται συνήθως ένα εξειδικευμένο hedge fund, που αγοράζει σημαντικό μειοψηφικό μερίδιο σε εισηγμένη εταιρεία προκειμένου να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της.

    Σύμφωνα με δήλωση του αερομεταφορέα, οι προτεινόμενες αλλαγές που περιλαμβάνουν προσθήκη επιλογών premium και αναδιάρθρωση θέσεων εργασίας, αναμένεται να συμβάλουν στην δημιουργία επιπλέον κερδών της τάξεως των 1,5 δισ. δολαρίων τα επόμενα χρόνια.

    Στόχος της εταιρείας είναι να πείσει τους μετόχους ότι οι προσπάθειές της αποδίδουν και ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για το “επιθετικό” σχέδιο της Elliott.

    Ωστόσο, η Southwest φέτος βρέθηκε σε δυσχερέστατη θέση λόγω των καθυστερήσεων των παραδόσεων αεροσκαφών, το αυξημένο εργασιακό κόστος, και μια σειρά περιστατικών με αεροσκάφη Boeing, τα οποία κινητοποίησαν την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορία (FAA).

    Ξανά στο δυναμικό της εταιρείας ο Robert Fornaro

    Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, η Southwest ανακοίνωσε επίσης την ένταξη του 71χρονου Robert Fornaro στο διοικητικό της συμβούλιο, ένα παλαιότερο στέλεχος της εταιρείας.

    Ο Fornaro, ο οποίος διαθέτει σαράντα χρόνια εμπειρίας στον κλάδο, εργαζόταν στην Southwest Airlines από το 2011 έως το 2014, ενώ εντάχθηκε ξανά στην εταιρεία από το 2020 έως το 2024 μετά την παραίτησή του ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Spirit Airlines.

    Έχει διατελέσει πρόεδρος τόσο της AirTran όσο και της AirTran Holdings, ενώ υπήρξε ανώτερο στέλεχος στις US Airways και Northwest Airlines.

    Από πλευράς της η Elliott, απαιτεί την απομάκρυνση του Bob Jordan από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, και παράλληλα ενισχύει την πίεση στην εταιρεία, σημειώνοντας ότι θα συγκαλέσει ειδική συνέλευση των μετόχων τις επόμενες εβδομάδες, ώστε οι επενδυτές να μπορούν να ψηφίσουν από μια λίστα 10 νέων διευθυντών.

    Μάλιστα, η Elliott δεν εγκρίνει κάποιες αποφάσεις στελεχών και κάνει λόγο για “απερίσκεπτες και χαοτικές” ενέργειες, που αποσκοπούν στην διατήρηση των θέσεων εργασίας τους και μόνο.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρόεδρος Gary Kelly σχεδιάζει να αποσυρθεί το 2025 και άλλοι έξι διευθυντές ετοιμάζονται να υποβάλλουν την παραίτησή τους φέτος.

    Μειώνει τις πτήσεις μέσω Ατλάντα

    Ο αεροπορικός κολοσσός ανακοίνωσε ακόμη ότι σχεδιάζει να μειώσει περίπου το ένα τρίτο των πτήσεών του μέσω Ατλάντα, του πιο πολυσύχναστου αεροδρομίου στον κόσμο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε περικοπές θέσεων περισσοτέρων από 300 πιλότων και αεροσυνοδών, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις από τα συνδικάτα.

    “Είμαστε εξοργισμένοι. Οι υποσχέσεις αθετήθηκαν και τώρα οι ζωές των συνοδών και των οικογενειών τους, επηρεάζονται σημαντικά”, ανέφερε ο πρόεδρος του τοπικού Συνδικάτου που εκπροσωπεί τις αεροσυνοδούς, Bill Bernal.

    Διαβάστε επίσης: 

    Boeing: «Παγώνει» τις προσλήψεις, λαμβάνει μέτρα για τη διατήρηση μετρητών μετά την έναρξη της απεργίας εργαζομένων

    Απεργία στην Boeing: Οι εργαζόμενοι απέρριψαν αυξήσεις μισθών 25%

    ΥΠΑ: Άνοδος +5,4% στη διακίνηση επιβατών στα αεροδρόμια της χώρας



    ΣΧΟΛΙΑ