• Τράπεζες

    Ελβετία: «Ψαλιδίζει» για τρίτη φορά φέτος τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα

    • NewsRoom
    Thomas Jordan, επικεφαλής SNB Φωτογραφία: Stefan Wermuth/Bloomberg

    Thomas Jordan, επικεφαλής SNB Φωτογραφία: Stefan Wermuth/Bloomberg


    Σε ακόμη ένα βήμα χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής προχωρά η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,0%.

    Σύμφωνα με το CNBC, η περικοπή, την οποία είχαν προβλέψει 30 από τους 32 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ήταν η τρίτη μείωση των επιτοκίων της SNB για το 2024.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη μεγάλη δυτική κεντρική τράπεζα που μείωσε τα επιτόκια τον Μάρτιο.

    Ο βασικός παράγοντας που οδήγησε στην απόφαση ήταν η ραγδαία αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών καταναλωτή, στο 1,2% τον Φεβρουάριο.

    Οι αναλυτές της Capital Economics ανέμεναν ακόμη δύο μειώσεις από την SNB μέσα στο έτος.

    Η τρίτη περικοπή έρχεται μετά από παρόμοιες κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία μείωσε το επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα.

    Εσωτερικά, ο πληθωρισμός στην Ελβετία παραμένει συγκρατημένος, με τα νεότερα στοιχεία να δείχνουν ετήσια αύξηση 1,1% τον Αύγουστο.

    Παράλληλα, το ελβετικό φράγκο κέρδισε έδαφος έναντι των βασικών νομισμάτων μετά την τελευταία απόφαση για τα επιτόκια, ενώ το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ υποχώρησαν σχεδόν 0,14% και 0,16% έναντι του ελβετικού νομίσματος.

    “Η πληθωριστική πίεση στην Ελβετία μειώθηκε και πάλι σημαντικά σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Μεταξύ άλλων, αυτή η μείωση αντανακλά την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου τους τελευταίους τρεις μήνες”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τράπεζα.

    Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι “η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την SNB σήμερα, έγινε λαμβάνοντας υπόψη την αποκλιμάκωση της πληθωριστικής πίεσης. Περαιτέρω μειώσεις του επιτοκίου της SNB ενδέχεται να απαιτηθούν τα επόμενα τρίμηνα για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα”.

    Διαβάστε επίσης: 

    Σουηδία: Στο 3,25% μείωσε το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα

    Τα επιτόκια, ο φόβος της ύφεσης και η δυσκολία της χρονικής στιγμής

    Ουγγαρία: Μείωσε τα επιτόκια στο 6,5%



    ΣΧΟΛΙΑ