• Pharma & Health

    Καρκίνος: Εξοικονόμηση 236 εκατ. στη 10ετία με τις θεραπείες σε αρχικό στάδιο

    Κώστας Αθανασάκης, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

    Κώστας Αθανασάκης, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής


    Οι στατιστικές δείχνουν ότι ο καρκίνος θερίζει στη χώρα μας και διεθνώς. Ωστόσο όταν οι νέες καινοτόμες θεραπείες χορηγούνται σε αρχικό στάδιο της νόσου, μειώνονται οι υποτροπές και οι θάνατοι και παράλληλα υπάρχει εξοικονόμηση 236 εκατ. στη 10ετία.

    Αυτό έδειξε νέα μελέτη, τα ευρήματα της οποίας παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Κώστας Αθανασάκης.

    «Πρέπει να σπάσουμε έναν μύθο. Η πρόληψη δεν είναι σε κάθε περίπτωση αποδοτική οικονομικά. Οικονομικά αποδοτική είναι, όταν γίνεται σωστά και συστηματικά. Για παράδειγμα η οικονομική αποδοτικότητα στον καρκίνο του πνεύμονα επηρεάζεται από τη βαρύτητα του καπνίσματος», επεσήμανε ο κ. Αθανασάκης.

    Καρκίνος: Εξοικονόμηση 236 εκατ. στη 10ετία

    Τα  βασικά αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν σημαντική μείωση των θανάτων κατά 24% και των υποτροπών κατά 25% ακόμη και στη 10ετία, όταν χορηγούνται καινοτόμες θεραπείες σε αρχικό στάδιο της νόσου, καθώς και αύξηση κατά 11% στα έτη ζωής χωρίς υποτροπές.

    Παράλληλα η χρήση αυτών των καινοτόμων ανοσοθεραπειών στο  πρώιμο θεραπευτικό στάδιο φαίνεται ότι παρέχουν σημαντικές εξοικονομήσεις στο ΕΣΥ, ύψους €236 εκατ. συνολικά.

    Όπως εξήγησαν παθολόγοι – ογκολόγοι, σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, η μείωση των θανάτων και των υποτροπών σε ποσοστά 24% και 25% αντίστοιχα οδηγεί αρχικά σε αύξηση της δαπάνης. Ωστόσο μακροπρόθεσμα υπάρχει εξοικονόμηση πόρων κατά 54%, καθώς η έγκαιρη χορήγηση της άνοσο-ογκολογικής θεραπείας χαρίζει περισσότερα ποιοτικά χρόνια, «φρενάροντας» υποτροπές και θανάτους.

    «Τα επιπρόσθετα κόστη ανά ασθενή, που λαμβάνει θεραπεία, παρουσιάζουν μια πτωτική τάση από το 3ο έως το 10ο έτος κατά 54%. Αυτή η πτώση οφείλεται στη μείωση του άμεσου και του έμμεσου κόστους με τη χρήση των καινοτόμων ανοσοθεραπειών στο πρώιμο θεραπευτικό στάδιο, όπως εξοικονομήσεις ύψους € 139 εκατ. σε άμεσα κόστη  και € 97εκατ. σε έμμεσα κόστη», είπε ο κ. Αθανασάκης.

    Οι λεπτομέρειες της μελέτης

    Οι προβλέψεις για τον καρκίνο είναι δυσοίωνες. Προβλέπεται μία αύξηση της τάξης του 47% στα νέα περιστατικά μέχρι το 2040 σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας το φορτίο της νόσου παραμένει εξαιρετικά βαρύ και αναμένεται να αυξηθεί κατά 13,9% (το ίδιο χρονικό διάστημα), σύμφωνα με τους ειδικούς.

    Η νέα μελέτη βασίστηκε στο προγνωστικό μοντέλο Health Outcomes and Budget Impact Projection (HOBIP), που χρησιμοποιεί ελληνικά στοιχεία για την επιδημιολογία, το κόστος των θεραπειών και το κόστος διαχείρισης του καρκίνου. Παράλληλα αποτυπώνει τον θεραπευτικό αλγόριθμο και το «ταξίδι» των καρκινοπαθών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επιπλέον χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από κλινικές μελέτες, για τον υπολογισμό της αποτελεσματικότητας των θεραπειών.

    Ο χρονικός ορίζοντας της μελέτης είναι τα 10 έτη, με σύγκριση δύο σεναρίων: στο 1ο σενάριο ο θεραπευτικός αλγόριθμος των ασθενών περιλαμβάνει τις καινοτόμες ανοσοθεραπείες τόσο στο πρώιμο, όπως και στο μεταστατικό στάδιο, ενώ στο 2ο σενάριο ο θεραπευτικός αλγόριθμος περιλαμβάνει τις καινοτόμες ανοσοθεραπείες μόνο στο μεταστατικό στάδιο, ενώ στο πρώιμο στάδιο θεραπείας δίνεται η προηγούμενη θεραπεία εκλογής.

    Οι ασθενείς, που συμμετείχαν στη μελέτη, είναι ενήλικες με μελάνωμα σταδίου ΙΙΒ, ΙΙC ή μελάνωμα σταδίου ΙΙΙ, που έχουν υποβληθεί σε πλήρη εξαίρεση, ασθενείς με τοπικά προχωρημένο ή πρώιμου σταδίου τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού με υψηλό κίνδυνο υποτροπής και ασθενείς με νεφροκυτταρικό καρκίνο, με αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου, έπειτα από νεφρεκτομή ή έπειτα από νεφρεκτομή και εξαίρεση μεταστατικών βλαβών.

    Τα οφέλη από την ανοσοθεραπεία σε αρχικό στάδιο

    Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η χρήση των καινοτόμων ανοσοθεραπειών στο πρώιμο θεραπευτικό στάδιο, δηλαδή ως επικουρική είτε/και  ως νέο-επικουρική θεραπεία, αναμένεται να προσφέρουν:

    • Μείωση των θανάτων κατά 24% με 881 λιγότερους θανάτους συνολικά.
    • Μείωση των υποτροπών κατά 25%, με 1,722 λιγότερες υποτροπές συνολικά.
    • Μείωση των θεραπειών σε μεταστατικό στάδιο και πιο συγκεκριμένα στην 1η και 2η γραμμή θεραπείας κατά 27% συνολικά, με 1,782 λιγότερες θεραπείες συνολικά.
    • Μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών κατά 0.2% με 18 λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες συνολικά.
    • Αύξηση των ετών ζωής χωρίς υποτροπή κατά 11%, προσφέροντας 5,556 επιπρόσθετα έτη ζωής χωρίς υποτροπές συνολικά.
    • Αύξηση των επιπρόσθετων ετών ζωής κατά 4%, προσφέροντας 2,556 επιπρόσθετα έτη ζωής συνολικά.
    • Αύξηση των σταθμισμένων ποιοτικά ετών ζωής κατά 4%, προσφέροντας 2,363 επιπρόσθετα ποιοτικά σταθμισμένα έτη ζωής συνολικά.

    Διαβάστε επίσης:

    Προσωπικός γιατρός: Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου – Έξτρα πριμοδότηση για Γενική Ιατρική και Παθολογία

    ΕΟΔΥ: 12 κρούσματα και 3 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

    Δυσάρεστα τα νέα για τη Μαρινέλλα: Βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση στην Κλίμακα Glasgow 5 – Τι σημαίνει για την ασθενή



    ΣΧΟΛΙΑ