• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Κλείσιμο με μικρή πτώση καθώς ο ενθουσιασμός για τα μέτρα τόνωσης της Κίνας εξασθενεί

    • NewsRoom
    Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με δείκτες τον DAX αλλά και τον Stoxx 600

    Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (Πηγή: REUTERS)


    Οι ευρωαγορές έκλεισαν με μικρή πτώση την Τετάρτη μετά από μια ασταθή συνεδρίαση, καθώς το ράλι που τροφοδοτήθηκε από την Κίνα έχασε την ορμή της.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 519,14 μονάδες με πτώση -0,11%, με κλάδους και μεγάλα χρηματιστήρια να δείχνουν προς αντίθετες κατευθύνσεις.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο από τις μετοχές του δείκτη σημείωσε η φινλανδική εταιρεία μηχανικών Valmet η οποία ανέβηκε στην κορυφή του ευρωπαϊκού σημείου αναφοράς. Αυτή η κατάκτηση ήρθε αφού η εταιρεία έλαβε μια παραγγελία αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) από ένα εργοστάσιο χαρτοπολτού στη Βραζιλία. Οι μετοχές της Valmet έκλεισαν με άνοδο σχεδόν 12%(11,71%).

    Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση είχε η TeamViewer SE βλέποντας τις μετοχές της να υποχωρούν -4,93%.

    Ο τραπεζικός δείκτης της Ευρώπης έκλεισε με πτώση -0,73%, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά πέρασαν την ημέρα παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις της UniCredit για αύξηση του μεριδίου της στην Commerzbank, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας.

    Η UniCredit με έδρα το Μιλάνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αύξησε το μερίδιό της στην Commerzbank σε περίπου 21% και υπέβαλε αίτημα για αύξηση αυτής της συμμετοχής έως και 29,9%. Αυτό ακολούθησε μετά την κίνηση της UniCredit να αποκτήσει μερίδιο 9% στην Commerzbank νωρίτερα αυτό το μήνα.

    Οι μετοχές της Commerzbank, η οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Bettina Orlopp θα αναλάβει τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου στο εγγύς μέλλον, αυξήθηκαν 0,82%.

    Εξετάζοντας μεμονωμένες κινήσεις μετοχών, η γερμανική εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού SAP έπεσε προς το κάτω μέρος του Stoxx 600 μετά την δημοσίευση του Bloomberg την Τρίτη ότι, μεταξύ άλλων, η εταιρεία βρίσκεται υπό έρευνα στις ΗΠΑ για καταγγελίες για καθορισμό τιμών. Οι μετοχές έκλεισαν με πτώση -2,4%.

    Κατά τα άλλα, η σουηδική Riksbank μείωσε την Τετάρτη τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25% και πρότεινε ότι το επιτόκιο πολιτικής θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω στις δύο εναπομείνασες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής φέτος.

    Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας είπε ότι μια μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης είναι δυνατή σε μία από αυτές τις συνεδριάσεις. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

    Τέλος μπήκε στην άνοδο πού είχαν οι ευρωαγορές την Τρίτη κλείνοντας 0,6% υψηλότερα την Τρίτη, ενισχυμένες από τα νομισματικά μέτρα τόνωσης της κεντρικής τράπεζας της Κίνας με τους κλάδους με τις καλύτερες επιδόσεις να είναι τα ορυχεία, η τεχνολογία και τα είδη οικιακής χρήσης.

    Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών για τις τράπεζες κατά 50 μονάδες βάσης, αν και δεν παρείχε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    Οι οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου

    Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με έδρα το Παρίσι αναβάθμισε απότομα τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Βρετανίας την Τετάρτη.

    Ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι αναμένει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα αναπτυχθεί κατά 1,1% φέτος και 1,2% το επόμενο έτος. Αυτό είναι υψηλότερο από προηγούμενες προβλέψεις για ανάπτυξη 0,4% το 2024 και 1% το 2025. Οι αναθεωρήσεις έρχονται αφότου ο ΟΟΣΑ δήλωσε τον Μάιο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πιθανό να γίνει η οικονομία με τις χειρότερες επιδόσεις από όλα τα προηγμένα έθνη το επόμενο έτος.

    Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 είχε άνοδο 0,3% μετά την είδηση, αλλά υποχώρησε κλείνοντας στις 8.268,70 μονάδες με πτώση -0,17%.

    Ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 18.918,50 μονάδες σημειώνοντας πτώση -0,41%. Ο CAC 40 της Γαλλίας έκλεισε στις 7.565,62 μονάδες με πτώση -0,50%.

    Στον Νότο ο FTSE MIB έκλεισε στις 33.840,54 μονάδες με πτώση -0,12% και ο IBEX 35 έκλεισε στις 11.792,60 με πτώση -0,38%.

    Διαβάστε επίσης:

    ΣΥΡΙΖΑ: Η Αθήνα να αναλάβει πρωτοβουλίες για κατάπαυση πυρός στη Μέση Ανατολή

    Χριστοδουλίδης στη ΓΣ του ΟΗΕ: Η παρανομία που απορρέει από την εισβολή ΔΕΝ μπορεί να αναγνωριστεί

    Βιομηχανία χάρτου: Στα 2,13 δισ. ευρώ ο τζίρος το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ