• Διεθνής πολιτική

    Reuters: Ρωσία και Κίνα σε ένα μυστικό πρόγραμμα παραγωγής πολεμικών drones μεγάλης εμβέλειας

    • NewsRoom
    Πούτιν -Σι Τζινπίνγκ

    Βλαντίμιρ Πούτιν -Σι Τζινπίνγκ


    Η Ρωσία και η Κίνα συμμετέχουν σε ένα μυστικό πρόγραμμα παραγωγής πολεμικών drones μεγάλης εμβέλειας εναντίον της Ουκρανίας, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters.

    Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η IEMZ Kupol, μια θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας όπλων Almaz-Antey, φέρεται να έχει αναπτύξει ένα νέο μοντέλο drone με την ονομασία Garpiya-3 (G3) στην Κίνα.

    Έγγραφα που επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι η Kupol είπε στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι ήταν σε θέση να παράγει drones συμπεριλαμβανομένου του G3 σε ένα εργοστάσιο στην Κίνα, με τη βοήθεια τοπικών ειδικών.

    Τόσο η Kupol όσο και το υπουργείο Άμυνας δεν απάντησαν σε αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

    Η είδηση έρχεται αφότου ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας VladyslavVlasiuk ανέφερε ότι περίπου το 60% των στοιχείων που βρέθηκαν στα ρωσικά όπλα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, προέρχονται από την Κίνα.

    “Όχι” από Πεκίνο

    Ωστόσο, το Πεκίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει προμηθεύσει όπλα ή στοιχεία σε οποιοδήποτε μέρος, ενώ έχει εξηγήσει ότι δεν εμπλέκεται στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας τόνισε στο Reuters ότι δεν γνωρίζει για ένα τέτοιο σχέδιο, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα υπόκειται σε αυστηρά μέτρα ελέγχου για την εξαγωγή drones ή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV).

    Εντούτοις, ο Fabian Hinz, ερευνητής στο think tank International Institute for Strategic Studies, δήλωσε ότι εάν επιβεβαιωθεί, η παράδοση UAV από την Κίνα στη Ρωσία είναι μια σημαντική εξέλιξη στον πόλεμο.

    Την ίδια στιγμή, ο Samuel Bendett, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο CNAS,σημειώνει ότι το Πεκίνο δύσκολα θα εκτεθεί σε διεθνείς κυρώσεις, για βοήθεια στον πόλεμο της Μόσχας.

    Προσθέτει μάλιστα ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για να αποδειχθεί ότι ένα τέτοιο σχέδιο είναι υπαρκτό.

    2.000 χλμ. εμβέλεια

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το UAV G3 μπορεί να ταξιδέψει περίπου 2.000 χλμ. με ωφέλιμο φορτίο 50 κιλών, σύμφωνα με αναφορές.

    Δείγματα του G3 και ορισμένων άλλων μοντέλων drone που κατασκευάζονται στην Κίνα έχουν παραδοθεί στην Kupol για περαιτέρω δοκιμές, φέρεται να αναφέρουν οι πληροφορίες.

    Σύμφωνα με το Reuters, η Kupol παρέλαβε επτά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατασκευασμένα στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων δύο G3, στα κεντρικά της γραφεία στη ρωσική πόλη Izhevsk.

    Φέρεται ότι πρόκειται για αποστολές στην Kupol το καλοκαίρι, ενώ πηγές πληροφοριών σημείωσαν ότι εστάλη με μεσάζοντες.

    Όμως, το Πεκίνο επιμένει ότι δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Αυξάνεται η παραγωγή

    Από την άλλη, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία αγωνίζονται για να αυξήσουν την παραγωγή τους σε drones, τα οποία έχουν αναδειχθεί ως εξαιρετικά αποτελεσματικά όπλα στον πόλεμο.

    Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο στρατός του έχει παραλάβει περίπου 140.000 drones το 2023 και ότι η Μόσχα σχεδιάζει να δεκαπλασιάσει αυτόν τον αριθμό φέτος.

    «Όποιος αντιδρά πιο γρήγορα στις απαιτήσεις στο πεδίο της μάχης κερδίζει», ανέφερε ο Πούτιν για την παραγωγή drones, σε μια συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ρωσία: Αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ουκρανικό drone έπληξε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

    Ρωσία: Ο Πούτιν θα προεδρεύσει συνεδρίασης για την πυρηνική αποτροπή

    Κρεμλίνο: Εμφανίζεται αισιόδοξο καθώς η Ρωσία αναφέρει εδαφικά κέρδη στην ανατολική Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ