• Business

    Μακρόπουλος (Ευρώπη Ασφαλιστική): Μπαίνουμε δυναμικά σε νέους κλάδους ασφάλισης

    Νίκος Μακρόπουλος


    Είσοδο σε νέους ασφαλιστικούς κλάδους ετοιμάζει η Ευρώπη Ασφαλιστική του Νίκου Μακρόπουλου ενόψει και της εισόδου του νέου σχήματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ παράλληλα ενισχύει την ομάδα του με ηχηρά ονόματα-στελέχη της αγοράς, προκειμένου να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια.

    Ο κ. Μακρόπουλος ήδη ορίσει μέλος του ΔΣ την κ. Εύα Λαμπρινούδη, πρώην Διευθύντρια Γενικών Ασφαλειών της Ευρωπαϊκής Πίστης-Allianz, ενώ ο κ. Αλέξης Κώτσαλος, θα αναλάβει χρέη Τεχνικού Διευθυντή στην εταιρεία.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο ισχυρός άνδρας της Ευρώπης έχει ξεκινήσει να χτίζει μια ισχυρή ομάδα και από τέλη Νοέμβρη θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός για είσοδο σε νέους κλάδους της αγοράς. Ένας από τους εν ισχύ κλάδους που θα ενισχυθεί περισσότερο στον κλάδο περιουσίας (εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων), ενώ στοχεύει και στην ανάπτυξη του κλάδου υγείας.

    Φυσικά αναμένεται να επικεντρωθεί και στις κατοικίες, ιδιαίτερα μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ετοιμάζοντας νέα ασφαλιστικά προγράμματα τα οποία θα ανακοινωθούν από αρχές του έτους. Παράλληλα έχει στα σκαριά σχέδιο επέκτασης των δραστηριοτήτων της «Ευρώπη» και στον κλάδο ασφάλισης πλοίων.

    Τρέχει το πλάνο για Ευρώπη Holdings

    Μάλιστα, η Ευρώπη Holdings, μετά την ΑΜΚ, θα έχει συγκεντρώσει κεφάλαια άνω των 180-200 εκατ. ευρώ.

    Έτσι, ο δείκτης φερεγγυότητας θα είναι πάνω από 300% ενώ ο κ. Μακρόπουλος θα επιδιώξει να αξιολογηθεί από διεθνείς οίκους όπως λ.χ η Standard&Poor’s, κάτι που δεν έχει καταφέρει καμμιά άλλη ασφαλιστική στη χώρα.

    Στόχος πλέον είναι και επίσημα η είσοδος του νέου σχήματος στο ΧΑ, κάτι που αναμένεται να γίνει από αρχές του χρόνου.

    Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα γίνει στην Ευρώπη Holdings της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ, θα συμμετάσχουν ισχυροί επιχειρηματίες και εφοπλιστές, με την Ευρώπη να επιδιώκει συνέργειες με τους νέους μετόχους. Σε αυτήν ο Ν. Μακρόπουλος θα τοποθετήσει 16,55 εκατ. ευρώ, τα οποία θα λάβει από την παραχώρηση του υπολοίπου 35% της ασφαλιστικής του εταιρείας.

    Με τον τρόπο αυτό θα έχει το 10,3% στο νέο σχήμα της θυγατρικής της Intracom, ενώ κατέχει δικαίωμα για αγορά μέχρι 15%, ώστε να γίνει ο 2ος μεγαλύτερος μέτοχος του νέου σχήματος.

    Παράλληλα, αφού ολοκληρωθεί αυτή η φάση, θα γίνει και δεύτερη ΑΜΚ από τον όμιλο Intracom τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ στην Ευρώπη Ασφαλιστική.

    Να σημειωθεί ότι μέλος στο Δ.Σ της Ευρώπη Holdings θα είναι και η κόρη του κ. Μακρόπουλου, Λαβίνια, η οποία εργάζεται στην Ευρώπη Ασφαλιστική ενώ στο παρελθόν, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Kings και την Οξφόρδη, εργάστηκε για δύο χρόνια σε μεγάλες αντασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού.

    Αντίθετα στο ρεύμα Κόκκαλης-Μακρόπουλος

    Ωστόσο το σημαντικότερο σημείο του deal, όπως λένε στελέχη της αγοράς αλλά και οι Σωκράτης Κόκκαλης και Ν. Μακρόπουλος είναι ότι η Ευρώπη Ασφαλιστική γίνεται η πρώτη ασφαλιστική εδώ και αρκετά χρόνια, που εξαγοράζεται από ελληνική εταιρεία και όχι από κάποια ξένη πολυεθνική ή ξένο επενδυτικό fund.

    Μάλιστα, όπως λένε πηγές, «Κόκκαλης και Μακρόπουλος πήγαν κόντρα στο κύμα και αντίθετα με το ρεύμα των καιρών, που θέλουν οι ξένοι όμιλοι να εισέρχονται όλο και περισσότερο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, αυξάνοντας διαρκώς τα μερίδιά τους».

    Τα τελευταία χρόνια, ακούγονται συνέχεια εξαγορές ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών από ξένους ασφαλιστικούς ομίλους, πράγμα που σημαίνει ότι οι αμιγώς ελληνικές εταιρείες, φθίνουν.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη εξαγορά της Υδρογείου Ασφαλιστικής της οικογένειας Κασκαρέλη από τον ιταλικό όμιλο Reale Mutua. Ενώ παλαιότερα η Εθνική Ασφαλιστική πέρασε στο CVC, η Φοίνιξ στη Groupama, η Ευρωπαϊκή Πίστη στην Allianz, η ΝΝ μπήκε στη Metlife κλπ και η Eurolife κατέληξε στη Fairfax του Prem Watsa.

    Ο κ. Κόκκαλης είδε μια ακμαία, κερδοφόρα και αμιγώς ελληνική εταιρεία και μετά από ψάξιμο στην αγορά κατέληξε ότι η «Ευρώπη» ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για αυτόν. Κίνηση που φυσικά ωφέλησε και χαροποίησε τον Νίκο Μακρόπουλο, ο οποίος ήθελε η «Ευρώπη» να παραμείνει ελληνική και να διατηρήσει τους εργαζόμενούς της.

    Η Ευρώπη, της οποίας μοναδικός μέτοχος ήδη από το 1993 είναι ο Νίκος Μακρόπουλος, έχει καταφέρει να παραμείνει μία από τις λίγες καθαρά ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, που το σύστημα διακυβέρνησης δεν έχει αλλοιωθεί στο χρόνο και έχει σημαντικά μερίδια αγοράς.

    Έτσι Κόκκαλης και Μακρόπουλος ένωσαν τις δυνάμεις τους, κάνοντας πράξη το κοινό τους όραμα. O κ. Κόκκαλης, όταν έγινε η παρουσίαση αναφερόμενος σε αυτό είπε ότι «οι Έλληνες δεν έχουν ακόμα ασφαλιστική συνείδηση όπως αυτή που έχουν οι χώρες με τις οποίες συνδεόμαστε. Στην Ελλάδα αποτελεί το 2,5% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη ξεκινά από 7% και φτάνει έως το 12%. Οι ζημιές που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές είναι πολύ μεγάλες, δε θα μπορούν πλέον οι κυβερνήσεις να τις καλύπτουν. Θα πρέπει να καλυφθεί η ασφαλιστική κάλυψη και να προκύπτει από ιδιωτικά κεφάλαια».

    Διαβάστε επίσης:

    Το deal του Κόκκαλη: Ποιοι εφοπλιστές, επιχειρηματίες και funds βάζουν τα πρώτα 25 εκατ. ευρώ για την Ευρώπη Holdings

    Νίκος Μακρόπουλος: Ο bon vivant ασφαλιστής που πέτυχε το deal με τον Σωκράτη Κόκκαλη

    Σωκράτης Κόκκαλης: Η ανάσα για τη μετοχή της Intralot και το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων για την Ευρώπη Holdings



    ΣΧΟΛΙΑ