• Οι εκπλήξεις της ΓΕΚ, η καχυποψία για το Nebis Effect, ποιοι βρίζουν τον Πολίτη, ο Στάσσης και η δύναμη της ΔΕΗ, η ήρεμη Βρεττού, το δείπνο του Πιέρ και ποιος εφοπλιστής πουλάει

    «Nebis effect» χαρακτηρίζουν άνθρωποι της αγοράς την κίνηση της μετοχής του ΟΤΕ από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ο νέος CEO Κώστας Νεμπής, αφού εδώ και τρεις μήνες δεν σταματάει να χτυπάει νέα ρεκόρ

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Εθνική: Νέο ράλι

    Αγαπητοί αναγνώστες, η αγορά τις τελευταίες ημέρες δείχνει τη δυναμική της με την Εθνική και τον ΟΤΕ να κυριαρχούν.

    Για την Εθνική φαίνεται ότι το RANGE τιμών στο επερχόμενο placement θα είναι μεταξύ 7,20 έως 7,60 ή 7,70 ευρώ.

    Χθες η μετοχή έκλεισε στα 7,86 ευρώ, ενώ κρίσιμο θα είναι το κλείσιμο της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου, καθώς το placement ξεκινάει την Δευτέρα η το αργότερο Τρίτη.

    Για μια ακόμα αφορά θα σας επαναλάβω ότι ο WISEMAN τη Δευτέρα τα ξημερώματα σας έδωσε σήμα αγορών για την Εθνική.

    Η μετοχή την Παρασκευή είχε κλείσει στα 7,20 ευρώ.

    Σας είπαμε δηλαδή ότι η πτώση τέλειωσε και ακολουθεί τώρα η άνοδος.

    Όσοι μας διαβάσατε πρέπει να είστε happy.

    Σημασία έχουν τώρα οι επόμενες δυο ημέρες πώς θα κινηθεί η μετοχή.

    Προβλέψεις είναι λίγο δύσκολο να γίνουν για την Πέμπτη και την Παρασκευή.

     

    Μotor Oil

    Μια μετοχή που μου λένε οι αναλυτές ότι πρέπει να προσεχθεί είναι η Motor Oil.

    Τις τελευταίες ημέρες έχει ανεβάσει όγκους και ήδη βρίσκεται στα 21,20 ευρώ, σε ελάχιστα χαμηλότερα επίπεδα από την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στο διυλιστήριο.

    Η επενδυτική κοινότητα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη μετοχή.

     

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Έρχονται εκπλήξεις;

    Όλα φαίνεται να είναι έτοιμα στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ εξάμηνου, που θα γίνει σήμερα μετά τις 17:30.

    Ολόκληρη η επενδυτική κοινότητα αναμένει τα νέα νούμερα τα οποία όπως μαθαίνω θα είναι εντυπωσιακά, ίσως και καλύτερα από όσο τα αναμένουν οι αναλυτές.

    Ενόψει των αποτελεσμάτων η μετοχή χθες κινήθηκε ήπια πτωτικά και έκλεισε στα 17,58 ευρώ.

    Όπως μαθαίνω στα αποτελέσματα θα επισημαίνεται, για πρώτη φορά και το θέμα της Αττικής Οδού, ότι δηλαδή από τις αρχές Οκτωβρίου θα περάσει η λειτουργία της στην εισηγμένη, άρα θα αρχίσει να εγγράφει έσοδα.

    Δεν ξέρω πώς θα αποτιμηθεί από τους αναλυτές το έσοδο από την Αττική Οδό για Οκτώβριο-Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αφού έως τώρα ξέραμε ότι αυτό θα γίνει από τον Φεβρουάριο του 2025.

    Θα περιμένω τις επόμενες ημέρες να δημοσιοποιηθούν οι νέες εκθέσεις με τις τιμές στόχους.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη τον Ιούλιο  η ΑΧΙΑ, μετά το deal με τη Masdar για τη ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ανέβασε την τιμή στόχο στα 27,40 ευρώ, και η Euroxx στα 26 ευρώ.

    Φυσικά τα δεδομένα τώρα έχουν αλλάξει.

     

    Αττική Οδός

    Επειδή τις τελευταίες ημέρες, ακούω διάφορα σχετικά με τις διαδικασίες της μεταβίβασης της Αττικής Οδού, από τον νυν παραχωρησιούχο που είναι το σχήμα ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ στο ΤΑΙΠΕΔ και από το ΤΑΙΠΕΔ στη  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πρέπει να σας πω ότι μου λένε ότι όλα θα γίνουν by the book.

    Χωρίς να έχουμε εκπλήξεις.

    Η Αττική Οδός θα παραδοθεί κανονικά στο ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Βέβαια, άπαντες βρίζουν το ΤΑΙΠΕΔ  και τον Επικεφαλής του, Δημήτρη Πολίτη, ο οποίος για μια ακόμα φορά έκανε κινήσεις απόλυτα ερασιτεχνικές.

    Πώς καταφέρνει αυτό το παιδί να το βρίζουν όλοι, αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο.

    Πάντως, μια σωστή δουλειά δεν έχει κάνει.

     

    Στάσσης: Τι σημαίνει για τη ΔΕΗ η διαγραφή των ιδίων μετοχών 1

    Χθες ο πολύπειρος Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ, αποφάσισε να διαγράψει ένα σημαντικό μέρος των ιδίων μέτοχων που έχει η εισηγμένη στο χαρτοφυλάκιο της, περίπου 3,33%.

    Η αγορά άκουσε θετικά το νέο και η μετοχή έκλεισε με μικρά κέρδη στα 12,29 ευρώ.

    Προσέξτε τώρα.

    Το καλό νέο για τους μετόχους είναι ότι αυξάνεται έμμεσα το ποσοστό συμμετοχής τους στη ΔΕΗ, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί να τοποθετήσουν νέα κεφάλαια.

    Και τούτο γιατί μειώνεται ο υφιστάμενος αριθμός των κυκλοφορούντων μετοχών, με συνέπεια να αυξάνεται αναλογικά η δική τους θέση.

    Καλό νέο είναι επίσης και το γεγονός ότι η διαγραφή ιδίων μετοχών έρχεται να ενισχύσει και τα παρεχόμενα μερίσματα, καθώς αυτά διανέμονται πλέον σε μικρότερο αριθμό τίτλων.

    Η διαγραφή ιδίων ασκεί θετική επίδραση σε κρίσιμους δείκτες που παρακολουθεί η χρηματιστηριακή αγορά, όπως είναι τα κέρδη ανά μετοχή (EPS), το μέρισμα ανά μετοχή (DPS), αλλά και o πολλαπλασιαστής κερδών P/E.

    Καθιστώντας έτσι  πιο ελκυστική τη μετοχή για τους επενδυτές και αυξάνοντας παράλληλα την αξία για τους μετόχους της ΔΕΗ.

    Δίνει και ίδιες μετοχές στο αντίτιμο του μεγάλου deal.

     

    Στάσσης: Τι σημαίνει για τη ΔΕΗ η διαγραφή των ιδίων μετοχών 2

    Όμως το «στοκ» των ιδίων μετοχών δίνει την ευκαιρία και της… παράπλευρης αξιοποίησης.

    Αυτό φάνηκε και με τη χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ για τη συμφωνία με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, που αφορά  την εξαγορά χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και περαιτέρω μεριδίου στη μονάδα φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης.

    Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία η ΔΕΗ θα προσφέρει ως αντίτιμο ένα συνδυασμό μετρητών και ιδίων μετοχών.

    Το τμήμα των μετρητών θα είναι 106 εκατ. ευρώ, ενώ ποσό ύψους 70 εκατ. ευρώ θα χορηγηθεί σε ίδιες μετοχές.

    Συνεπώς οι πωλητές θα λάβουν 5.733.006 μετοχές, από τις ίδιες της ΔΕΗ και το ποσοστό συμμετοχής τους στην εταιρεία θα είναι 1,5%.

    Ενώ μετά από την ακύρωση των ιδιοκατεχόμενων τίτλων το ποσοστό τους θα ανέβει στο 1,55%.

    Από τις δύο κινήσεις (παραχώρηση μετοχών και ακύρωση) οι ίδιες μετοχές που θα παραμείνουν στη ΔΕΗ θα είναι 8.222.890.

    Εξέλιξη όμως που επιτρέπει στην εταιρεία να έχει μεγαλύτερο πεδίο δράσης, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη το νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων, που λήγει στις 4 Αυγούστου του 2026.

    Με βάση αυτό η ΔΕΗ μπορεί να αγοράσει μέχρι 36,9 εκατ. ίδιες μετοχές σε τιμές από 2,48 έως 29 ευρώ τη μία.

    Για τους μετόχους και αυτό συνιστά θετικό νέο, αφού η εταιρεία μετά από τις τελευταίες κινήσεις θα έχει τη δυνατότητα να ανοίξει ακόμη περισσότερο τη «βεντάλια» της επαναγοράς ιδίων.

     

    Καχυποψία: Υπάρχει το «Nebis effect» με μόλις 2,5 μήνες δουλειάς;

    «Nebis effect» χαρακτηρίζουν άνθρωποι της αγοράς την κίνηση της μετοχής του ΟΤΕ από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ο νέος CEO Κώστας Νεμπής, αφού εδώ και τρεις μήνες δεν σταματάει να χτυπάει νέα ρεκόρ.

    Η μετοχή έγραψε χθες ξανά υψηλό 52 εβδομάδων, αφού έκλεισε στα 15,890 ευρώ, με άνοδο 2,18%.

    Με όγκο συναλλαγών 417.927 χαρτιά και τζίρο 6,587 εκατ. ευρώ.

    Από την 1η Ιουλίου που ανέλαβε ο Κώστας Νεμπής η μετοχή βρισκόταν στα 13,44 ευρώ.

    Από τότε έχει κάνει ράλι ράλι 18,23%.

    Φοβερό νούμερο σε μόλις… 2,5 μήνες δουλειάς.

    Και ιδιαίτερα όσον αφορά ένα βαρύ χαρτί όπως αυτό του ΟΤΕ, που για να ανεβεί θέλει τα πολλά λεφτά των ξένων θεσμικών.

    Σημαίνει ότι ξένοι αγοράζουν επειδή «ποντάρουν» στο στόρι του ΟΤΕ και μάλιστα με τις ευλογίες της μητρικής εταιρείας που είναι η γερμανική Telekom.

    Ο Κώστας Νεμπής έχει καταφέρει μέσα σε ένα τρίμηνο να κάνει αισθητή την παρουσία του ειδικά μετά την μεγάλη επιτυχία με το deal με τη Nova για το αθλητικό περιεχόμενο, ενώ και με τα voucher που θα έρθουν και θα ενσωματωθούν στα πακέτα, αναμένεται να αυξήσει την πελατειακή του βάση.

    Βέβαια τα νούμερα που θα αποκομίσει ο ΟΤΕ, δεν δικαιολογούν την μεγάλη άνοδο στην τιμή της μετοχής και κατ’ επέκταση και της κεφαλαιοποίηση της που τώρα αγγίζει τα  6,56 δισ. ευρώ.

    Επειδή είμαι καχύποπτος θα περιμένω θα δω τις εξελίξεις και τις εκθέσεις των αναλυτών.

     

    ΚΑΣ: Πράσινο φως για υπεράκτια αιολικά σε Κρήτη και Γυάρο, διαγωνισμοί το 2027…

    Δεκτή έκανε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την προσφυγή του Θόδωρου Σκυλακάκη και του ΥΠΕΝ για την επανένταξη στον ενεργειακό χάρτη, δύο θαλάσσιων αιολικών πάρκων.

    Με την απόφαση που προσυπέγραψε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ουσιαστικά επανεντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα η περιοχή ανοικτά της Γυάρου και το θαλασσοτεμάχιο «Κρήτη 1» (μεταξύ Ζάκρου και Ξερόκαμπου Σητείας).

    Είχαν εξαιρεθεί από το «πράσινο φως» που είχε δώσει αρχικά το ΥΠΠΟ στη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

    Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον κο Σκυλακάκη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τόσο το «Κρήτη 1» όσο και το θαλασσοτεμάχιο της Γυάρου περιλαμβάνονταν στις 6 περιοχές που έχουν επιλεγεί για τη μεσοπρόθεσμη φάση ανάπτυξης αιολικών πάρκων, έως το 2030-2032.

    «Παρά την καθυστέρηση που προκάλεσε η, προσωρινή, εμπλοκή με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, παραμένει ο στόχος να διενεργηθεί ο διαγωνισμός το 2026-2027, για την παραχώρηση του συγκεκριμένου θαλασσοτεμαχίου» έλεγε κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΕΝ.

    Ως  ταπεινός wiseman βάζω στοίχημα με όποιον θέλει πως το 2026 δεν προλαβαίνουμε διαγωνισμό, ακόμη  και  το 2027 «παίζεται».

    Ομιλώ και γράφω μετά λόγου γνώσεως γραφειοκρατίας και άλλων τινών εμποδίων…

     

    Η ήρεμη Ελένη της Attica Bank

    Ικανοποιημένη που η Attica Bank και η Παγκρήτια βαδίζουν χωρίς καθυστερήσεις στην λειτουργική τους συγχώνευση, εμφανίστηκε χθες στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της νέας τράπεζας η CEO της Attica Ελένη Βρεττού.

    Περισσότερο ήρεμη από ποτέ, αφού έχουν ξεπεραστεί τα μεγάλα εμπόδια αλλά και αποφασιστική για το δύσκολο εγχείρημα που φέρνει εις πέρας είπε: «Δεν προχωράμε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να ικανοποιήσουμε την απαίτηση του επόπτη για κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας.

    Πάμε στην αύξηση κεφαλαίου για να δημιουργήσουμε μία ισχυρή τράπεζα που θα στηρίξει την πραγματική οικονομία».

    Και τόνισε πως θα εστιάσει στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς όμως να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος…

    Όσο για το χρονοδιάγραμμα, στόχος είναι η ΑΜΚ να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος  Οκτωβρίου, και τον Νοέμβριο να έχει ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση των μετοχών από τα warrants.

    Και το 2025, με την αποαναγνώριση των «κόκκινων» δανείων μέσω του Ηρακλή, να βρει την τράπεζα πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη και εξυγιασμένη.

     

    Η 11άδα των εφοπλιστών που «απογειώθηκε» η μετοχή τους

    Μεγάλοι παίκτες αναδεικνύονται οι Έλληνες εφοπλιστές και στο δύσκολο… σπορ του Χρηματιστηρίου.

    Οι μετοχές των εισηγμένων ναυτιλιακών στην πλειονότητά τους καταγράφουν υψηλά κέρδη από την αρχή του έτους με… πρωταθλήτρια την εταιρεία της Αγγελικής Φράγκου.

    Η μετοχή της Navios καταγράφει αύξηση 116,90%.

    Όσο για τους υπόλοιπους νικητές στο ταμπλό;

    Η μετοχή της Imperial Petroleum του Χάρη Βαφειά καταγράφει αύξηση κατά 48,91%, η μετοχή της Seanergy του Σταμάτη Τσαντάνη κατά 48,63%, η μετοχή της Euroseas του Αριστείδη Πίττα κατά 36,56%, η μετοχή της Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη κατά 35,11%, η μετοχή της Costamare του Κωστή Κωνσταντακόπουλου κατά 35.11%, η μετοχή Dynagas του Γιώργου Προκοπίου κατά 33,33%, η μετοχή της Safe Bulk του Πόλυ Β. Χατζηιωάννου κατά 25,06%, η μετοχή της Global του Γιώργου Γιουρούκου κατά 23,06%, η μετοχή της Oceanis Eco Tankers του Γιάννη Αλαφούζου κατά 18,91% και η μετοχή της Tsakos Energy Navigation του Νίκου Τσάκου κατά 11%.

    Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικό ρεπορτάζ στο mononews.

     

    Ο Ρέτσος, στην προεδρία του ΙΟΒΕ

    Ένα από τα πλέον αξιόλογα στελέχη του τουρισμού, ικανός manager (και μέτοχος) στο χώρο των ξενοδοχείων, ο Γιάννης Ρέτσος, σε νέο ρόλο από τις 5 Οκτωβρίου.

    Ο Ρέτσος, ποτέ δεν φοβήθηκε τις νέες προκλήσεις και γι’ αυτό θα αναλάβει τα ηνία του ΙΟΒΕ, μετά το διοικητικό συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του επόμενου μήνα.

    Όσοι ασχολούνται με τον ξενοδοχειακό κλάδο γνωρίζουν την ικανότητα του πράου Γιάννη Ρέτσου, να συνθέτει, να διοικεί και να φέρνει αποτέλεσμα.

    Διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος του ομίλου Electra Hotels & Resort, που διαθέτει εντυπωσιακά ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχει διατελέσει πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από τον Μάιο του 2017 έως τον Μάιο του 2023.

    Και χαίρει ευρύτατης αποδοχής από τους συναδέλφους.

    Είναι επίσης τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος και από το 2020 μέλος του δ.σ. του ΙΟΒΕ, του οποίου θα αναλάβει την προεδρία, διαδεχόμενος του Τάκη Θωμόπουλο.

    Γενικός διευθυντής θα παραμείνει ο Νίκος Βέττας ενώ μαθαίνω ότι deputy πρόεδρος θα είναι ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος ο οποίος αποδίδοντας τα εύσημα για τη δουλειά που έχει κάνει ο κ. Ρέτσος του είπε: «Εύχομαι να κάνεις το ΙΟΒΕ όπως το ΣΕΤΕ»

     

    Mάζωξη της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Golf Γλυφάδας

    Εκδήλωση στο Golf της Γλυφάδας πραγματοποίησε, όπως μαθαίνω, την Τρίτη το βράδυ η Εθνική Ασφαλιστική, παρουσία περίπου 700 εργαζομένων της εταιρείας και φυσικά του νέου CEO Δημήτρη Μαζαράκη.

    Μια εκδήλωση η οποία χαρακτηρίστηκε low profile συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές.

    Έκπληξη ωστόσο προκάλεσε η απουσία κάποιου εκπροσώπου του CVC (βασικού μετόχου της Εθνικής), κάτι που ερμηνεύτηκε με ποικίλους τρόπους από τους παρευρισκόμενους.

    Την ψυχαγωγία των καλεσμένων ανέλαβε ορχήστρα με 4 βιολιά, ενώ παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο ηθοποιός Θανάσης Αλευράς.

    Ο Δημήτρης Μαζαράκης έστειλε μήνυμα ενότητας, σε μια περίοδο δύσκολη για την Εθνική Ασφαλιστική, όπου εκτός των άλλων, ολοκλήρωσε ακόμα ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, με 67 άτομα να αποχωρούν τελικά από την εταιρεία.

    Ο νέος CEO υποστήριξε την εταιρεία και τους εργαζομένους, ενώ έδωσε τις μελλοντικές τάσεις και τις μεγάλες προοπτικές της, ενώ όπως είπε η ανάπτυξη θα στηριχθεί στο ανθρώπινο δυναμικό, στην εταιρική κουλτούρα και στη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων.

     

    Έλειπαν οι ιδρυτές του Βίκου

    Χωρίς την παρουσία του Πέτρου Σεπετά και της Ελένη Θεοχάρη, ιδρυτές της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων γνωστής από το brand Βίκος έγινε χθες η παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας και του επενδυτικού πλάνου που έχει σε εξέλιξη.

    Η ενημέρωση έγινε από τους τρεις γιους, τον Κωνσταντίνο, τον Ρηγίνο και τον Παύλο.

    Άλλωστε και οι τρεις έχουν ενεργό ρόλο στη βιομηχανία που τζιράρει πάνω από 118 εκατ. ευρώ εδώ και χρόνια και όπως φαίνεται από την πορεία της (+12,34% οι πωλήσεις το 2023 σε σχέση με το 2022), μάλλον καλά τα πάνε.

    Η απουσία από τη χθεσινή δημοσιογραφική εκδήλωση του Πέτρου Σεπετά προέδρου της εταιρείας και Ελένη Θεοχάρη συζύγου και επιχειρηματικής και συνοδοιπόρου του Πέτρου Σεπετά επί 32 χρόνια πάντως δεν κρύβει τίποτα αφού όπως έμαθε o Wiseman η μητέρα μόλις είχε επιτρέψει από την Κύπρο και δεν ήταν δυνατό να παραστεί.

     

    Οι δουλειές του Καπετάν Τσάκου στα νερά

    Τα πρώτα αποτελέσματα έγραψε η Νερά Πηγών Γράμμου ΑΕ, η εταιρεία που ιδρύθηκε το 2018 από την οικογένεια Τσάκου.

    Και για την ιστορία, πριν μπω στα οικονομικά, να σας πω ότι η ίδρυσή της βασίστηκε πάνω σε μια μία ιδέα του καπετάνιου Παναγιώτη Τσάκου, ο οποίος επισκεπτόμενος την ορεινή περιοχή του Νεστορίου εντυπωσιάστηκε από τη φυσική ομορφιά, αλλά ταυτόχρονα προβληματίστηκε από τη σταδιακή ερήμωση της περιοχής από το ανθρώπινο στοιχείο.

    Η εταιρεία βγάζει το νερό με το brand ARRENA, το οποίο στο τέλος του χρόνου άρχισε να τοποθετείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

    Οπότε ο κύκλος εργασιών της εταιρείας είναι λογικό να μην είναι αντιπροσωπευτικός.

    Οι πωλήσεις, λοιπόν ήταν στις 47 χιλ. ευρώ αλλά αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι το κόστος πωλήσεων στις 55 χιλ. ευρώ, όπερ σημαίνει μεγάλες προωθητικές ενέργειες.

    Κάτι άλλωστε που είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό για ένα brand προκειμένου να γίνει γνωστό.

    Στα αξιοσημείωτα είναι το γεγονός ότι ο δανεισμός πέρυσι εκτοξεύτηκε.

    Αυξήθηκε κατά 244,22% και έφτασε στα 5,490 εκατ. ευρώ.

    Την προηγούμενη χρήση ο συνολικός δανεισμός ήταν στο 1,595 εκατ. ευρώ

    Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα το 2023 ανήλθαν σε 378.102 ευρώ, αντίστοιχα στην προηγούμενη χρήση ήταν 151.606 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 149,40% ενώ το σύνολο της καθαρής θέσης ανήλθε σε 4,289 ευρώ αυξημένη κατά 111,63%.

     

    Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος: Ο εφοπλιστής που πουλάει

    Ένα από τα ωραιότερα και ιστορικότερα κτίρια του Πειραιά είναι τα γραφεία του εφοπλιστή Γρηγόρη Καλλιμανόπουλου που βρίσκεται στην γωνία Γεωργίου Σκουζέ 2 και Ακτής Μιαούλη 45.

    Εκεί λειτουργούσε παλιά το ξενοδοχείο «Μυκήναι».

    Όπως με πληροφόρησε ο άνθρωπος μου στο λιμάνι το κτίριο αυτό δεν θυμίζει τίποτα από την χρυσή εποχή της Toisa, της εταιρείας που μπήκε σε περιπέτειες το 2017, παρά το γεγονός ότι διέθετε τότε 28 πλοία και χωρητικότητα άνω του 1 εκατ. dwt.

    Η είδηση όμως είναι ότι το διατηρητέο κτίριο πωλείται.

    Ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος ζητάει περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ και αναζητείται αγοραστής.

    Ο εφοπλιστής που διανύει την ένατη δεκαετία του, έχει έξι παιδιά, ενώ μία από τις συζύγους του ήταν η Ανέτ Στρέιμπεργκ, που διετέλεσε σύζυγος του Γάλλου σκηνοθέτη Ροζέ Βαντίμ.

    Να θυμίσουμε ότι γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936.

    Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν στις ναυτιλιακές εταιρείες της οικογένειας. Μετά την χρεωκοπία της «Ελληνικής» που ίδρυσε ο πατέρας του, Περικλής Καλλιμανόπουλος, στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ίδρυσε την Trade and Transport Inc.

    Το 1989 δημιούργησε την Toisa Limited.

    Έχει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο και για το λόγο αυτό τιμήθηκε τον Δεκέμβριο του 1989 από την Ακαδημία Αθηνών, με το μετάλλιο του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα» τον Δεκέμβριο του 2014 από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον «Χρυσό Σταυρό» από την Εκκλησία της Ελλάδος.

     

    Εταιρεία real estate ο Δημήτρης Θεοδωρίδης

    Οι πράκτορές μου στο ΓΕΜΗ με ενημέρωσαν ότι μόλις χθες ιδρύθηκε μια εταιρεία με την επωνυμία TD Real Estate Μονοπρόσωπη Α.Ε. κι αμέσως κάπου πήγε το μυαλό μου.

    Για να μη σας κουράζω τα αρχικά TD είναι από το όνομα Θεοδωρίδης Δημήτρης και ναι, είναι ο γιος του Σάββα Θεοδωρίδη, αντιπρόεδρος κι εκτελεστικό μέλος της Inracom Holding του Σωκράτη Κόκκαλη.

    Η εταιρεία ιδρύθηκε με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ και με κύριο σκοπό την εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, αγοραπωλησίες ακινήτων, κατασκευαστικές εργασίες κ.λπ.

    Το ποσό των 25.000 ευρώ κατέβαλε η εταιρεία Black Oak Investment PLC την οποία εκπροσωπεί ο κ. Θεοδωρίδης. Εχει έδρα την Λεμεσό και πρόκειται για μια εταιρεία χαρτοφυλακίου.

     

    Τα παϊδάκια του Πιέρ στους βουλευτές

    Αγαπητοί αναγνώστες, με τη συχνότητα που κάνουν τραπέζια οι βουλευτές της ΝΔ σίγουρα θα έχουν πρόβλημα… χοληστερίνης και υπερβολικού βάρους.

    Γιατί το λέω αυτό;

    Διότι το επικοινωνιακό μασάζ των υπουργών προς τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

    Δε φτάνει που οι γαλάζιοι… αντιφρονούντες μαζεύονται σε ταβέρνες για να σχεδιάσουν τις επόμενες επερωτήσεις, τώρα και οι υπουργοί τους καλούν σε δείπνα.

    Έτσι, μετά τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γιώργο Φλωρίδη που τραπέζωσαν αρκετούς βουλευτές τις τελευταίες ημέρες, μαθαίνω ότι χθες είχαν δώσει ραντεβού για να απολαύσουν το φοβερό παϊδάκι του «Καραβίτη» στο Παγκράτι οι βουλευτές της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Οικοδεσπότης εξαίρετος ασφαλώς ο Κυριάκος Πιερρακάκης, κάτι που δείχνει ότι τα «βαριά χαρτιά» της κυβέρνησης μπαίνουν μπροστά για να ηρεμήσουν όσους βουλευτές «ανησυχούν» για την πορεία της κυβέρνησης.

    Να θυμίσω ότι στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων υπάρχουν οι βουλευτές, Σ. Κούβελας, Χρ. Αλεξοπούλου, Χρ. Στεφανάδης, Αγγ. Δεληκάρη, Κ. Βλάσης, Ν. Βλαχάκος, Ι. Γιώργος, Αν. Ευθυμίου, Χ. Θεοχάρης, Γ. Καλλιάνος, Μ. Κόνσολας, Ι. Παππάς, Αγγ. Συρίγος, και άλλοι.

    Αφήνω για το τέλος τον Νικήτα Κακλαμάνη που ήταν στην ομάδα τον 11 που έκανε την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, και τον «Σαμαρικό» Ανδρέα Κατσανιώτη, που δεν ξέρω αν θα πάει τελικά.

    Πάντως, μετά τα τραπεζώματα μαθαίνω ότι αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός κι από Δευτέρα θα ξεκινήσει κύκλο συναντήσεων με τους βουλευτές του.

     

    O φόβος της δεύτερης ερώτησης

    Η αλήθεια είναι, απ’ ότι άκουσα χθες στο Περιστύλιο της Βουλής, ότι στο Μαξίμου την φοβούνται την δεύτερη ερώτηση, όπως αποκάλυψε στο εξαίρετο ρεπορτάζ του ο συνάδελφος Γιώργος Σιαδήμας.

    Και αυτές τις ημέρες κάποιοι υπουργοί έπαιρναν τηλέφωνο και ρωτούσαν δημοσιογράφους για… ποιον χτυπάει η καμπάνα.

    Όπερ έστι μεθερμηνευόμενον «ποιος υπουργός θα πρέπει να απαντήσει στην ερώτηση των «γαλάζιων» βουλευτών.

    Κι αυτή τη φορά από μια άλλη ομάδα, πέραν των «11» που είχαν στοχεύσει στον Κωστή Χατζηδάκη.

    Μαθαίνω, δε ότι το «μασάζ» των τελευταίων ημερών δείχνει να αποδίδει τρόπον τινά αφού όπως μου λένε οι πηγές μου, οι βουλευτές που ήταν έτοιμοι να καταθέσουν ερώτηση (μάλλον προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), αλλάζουν το χρονοδιάγραμμα, περιμένοντας απαντήσεις σε θέματα που θίγουν.

    Όπως π.χ. στις επιδοτήσεις του «αμαρτωλού» ΟΠΕΚΕΠΕ, τι συμβαίνει με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, πώς θα ρυθμιστούν τα κόκκινα αγροτικά δάνεια κ.λπ.

    Μου λένε, πάντως, ότι ο Τσιάρας είναι έτοιμος να απαντήσει πειστικά στα ερωτήματα…

     

    Όλοι ρωτούσαν για το debate

    Στον απόηχο του debate των υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ, κινούνταν χθες η Βουλή.

    Όλοι, γαλάζιοι και πράσινοι βουλευτές (σ.σ. για συριζαίους δε λέω τίποτε διότι εκεί είναι σα διαλυμένη διαδήλωση) ρωτούσαν για τους νικητές και τους ηττημένους της τηλεμαχίας, αλλά από την άλλη επαινούσαν όλη τη διαδικασία.

    «Ένα κανονικό κόμμα, με κανονικούς υποψήφιους, που μπορεί να γίνει επικίνδυνος αντίπαλός μας», έλεγαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

    Τώρα σε ποιον έδειχναν την προτίμησή τους, οι απόψεις διίστανται.

    Άλλοι έλεγαν ότι κέρδισε ο Ανδρουλάκης, άλλοι ο Δούκας, άλλοι ότι η Διαμαντοπούλου στάθηκε αξιοπρεπώς ή ότι ο Παύλος Γερουλάνος είναι ένας εξαιρετικός πολιτικός.

    Οι περισσότεροι πάντως βουλευτές μιλούσαν για την καλή εικόνα που επέδειξε ο Μιχάλης Κατρίνης, όμως, στην κυβέρνηση έδειχναν ολίγον οργισμένοι μαζί του για τις συνεχείς επικλήσεις στον πατριωτισμό και στα ελληνοτουρκικά.

    «Άλλος Τουρκοφάγος μας προέκυψε…», έλεγαν.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.