• Κοινωνία

    Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Μόρτζος

    • NewsRoom


    Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Μόρτζος σε ηλικία 84 ετών μετά από αρκετές ημέρες νοσηλείας σε νοσοκομείο.

    Ο ηθοποιός τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Στο πλευρό του βρισκόταν συνεχώς η σύζυγός του.

    Την είδηση για τον θάνατο του Γιάννη Μόρτζου έκανε γνωστό με ανάρτησή του στη σελίδα του στο instagram «Το σπίτι του ηθοποιού».

    «Σήμερα το πρωί στις 11:30 δυστυχώς χάσαμε τον αγαπημένο μας ηθοποιό Γιάννη Μόρτζο… Η είδηση αυτή μας γέμισε όλους μεγάλη θλίψη… Καλό σου ταξίδι Γιάννη…», επισημαίνεται στην ανάρτηση.

    Τον τελευταίο καιρό ο Γιάννης Μόρτζος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Αρχικά νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με βαρύ αναπνευστικό πρόβλημα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο «Ασκληπιείο Βούλας» με πρόβλημα. Όλο αυτό το διάστημα, στο πλευρό του βρισκόταν η σύζυγός του επίσης ηθοποιός Γιούλη Ζήκου.

    Η διαδρομή του

    Ο Γιάννης Μόρτζος, απόφοιτος της Σχολής του Κουν, γεννήθηκε στη Σάμο, λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος του 1940.

    Ένα θέατρο που είδε στη Σάμο από περιοδεύοντα θίασο του, έβαλε μέσα του το μικρόβιο της Τέχνης. Παιδί ανήσυχο, μαθητής …άτακτος, έφτασε στην Αθήνα μόλις τέλειωσε το Γυμνάσιο.

    Ένας φίλος του, πρότεινε να πάνε ένα βράδυ στο θέατρο και από εκείνο το βράδυ στο «υπόγειο» του Κουν, άλλαξε η ρότα της ζωής του.

    Σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης με δάσκαλο τον Κάρολο Κουν, και παρέμεινε κοντά του πάνω από 20 χρόνια ως ένα από τα βασικά ιστορικά στελέχη του Θεάτρου Τέχνης.

    Η πρώτη παράσταση στην οποία έλαβε μέρος ήταν οι «Όρνιθες» ως κορυφαίος του χορού. Ήταν η εποχή που βρίσκονταν στο θέατρο όλα τα «θηρία» που εξέθρεψε ο Κουν: Μίμης Κουγιουμτζής, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Θύμιος Καρακατσάνης, Μάγια Λυμπεροπούλου, Γιώργος Αρμένης, όλο το δυναμικό του θεάτρου, όλοι εικοσάρηδες…

    Σημαντικός σταθμός στη ζωή του (που τον απομάκρυνε και από το Θέατρο Τέχνης) ήταν όταν το 1981 συνεργάστηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου και κατέβηκε υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

    Μετά το Θέατρο Τέχνης η πορεία του συνεχίστηκε στο ελεύθερο θέατρο με αποκορύφωμα τη δική του θεατρική σκηνή, το «Θέατρο Τέσσερις Εποχές – Γιάννης Μόρτζος». Εκεί ανεβάζει εκτός των άλλων και βιογραφίες μεγάλων Ελλήνων και ξένων, όπως του Γιαννούλη Χαλεπά, του Σωκράτη, της Μάρθας Φρόιντ. Η βιογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου ανέβηκε σε μια εξαιρετική απόδοση τόσο ως προς την εξωτερική εμφάνιση του «χαρισματικού αυτού ηγέτη», όσο και την εσωτερική, που συζητήθηκε πολύ!

    Αυτό που αγαπά πάρα πολύ, είναι να διδάσκει τους νέους ηθοποιούς.

    Η θητεία του κοντά στον Κουν τόσα χρόνια του έδωσε αυτό το δικαίωμα. Παρακολουθούσε τη διδασκαλία του Κουν όχι μόνο στη σχολή «κλέβοντας» τα μυστικά του δασκάλου. Δίδαξε κατ’ αρχήν στο Θέατρο Τέχνης, αργότερα στο ΚΘΒΕ, και τώρα σε ιδιωτική σχολή.

    Δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του Γιάννη Μόρτζου

    Πληροφορούμενη την απώλεια του Γιάννη Μόρτζου, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο Γιάννης Μόρτζος υπηρέτησε με ακατάβλητη αφοσίωση και μοναδική εντιμότητα το θέατρο. Υπήρξε μαθητής του Καρόλου Κουν και βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης για είκοσι χρόνια. Στη μακρά σταδιοδρομία του ερμήνευσε με επιτυχία ένα μεγάλο φάσμα ρόλων, από το κλασικό και το σύγχρονο ρεπερτόριο.

    Ευτύχησε να δημιουργήσει το δικό του θεατρικό σχήμα, τις «Τέσσερις Εποχές», και άφησε σε όλους στους ρόλους που ερμήνευσε διακριτό στίγμα, κερδίζοντας δίκαια την αναγνώριση του θεατρικού κόσμου, αλλά και του μεγάλου κοινού, που τον αγάπησε ακόμη και μέσα από τις επιλεκτικές εμφανίσεις του στην τηλεόραση.

    Ο Γιάννης Μόρτζος υπήρξε ενεργός πολίτης, με πολύχρονη εμπλοκή στην πολιτική και τον συνδικαλισμό, υπηρετώντας με συνέπεια τις πολιτικές πεποιθήσεις του και την παράταξη στην οποία ανήκε.

    Στην οικογένειά του, στους φίλους του και στους ομοτέχνους του απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια.»

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΛ.ΑΣ.: Ο 10λογος προστασίας των ηλικιωμένων από περιστατικά εξαπάτησης

    ΕΟΤ: «Ανοίγει» ξανά την αγορά της Ιαπωνίας – Παρουσίαση της Ελλάδας στο έτος Πολιτισμού – Τουρισμού 2024

    Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Η περιουσία του έφτασε τα $200 δισ. – Μπήκε στο «κλειστό» κλαμπ με Μπέζος και Μασκ

     



    ΣΧΟΛΙΑ